Wat zijn de nationale feestdagen?

Wat zijn de nationale feestdagen? In Nederland hebben wij zeven nationale feestdagen. Dit zijn dagen waarop wij iets te vieren hebben en veel werknemers vrij zijn. Niet van iedere feestdag is voor iedereen duidelijk waarom het een nationale feestdag is. In dit artikel treft u een korte toelichting aan van deze dagen. Feestdagen kunnen per cultuur verschillen. In Nederland hebben wij ook dagen waarover vaak getwijfeld wordt of het wel of niet een nationale feestdag is. Goede vrijdag is hier een goed voorbeeld van. Over het algemeen staan wij niet stil bij de werkelijke betekenis van de vrije dag. De meeste mensen kennen zelfs het verhaal niet van de Christelijke nationale feestdagen. In dit artikel zijn wij uitgegaan van de nationale feestdagen volgens de website van de Rijksoverheid.

Wat houdt nieuwjaarsdag in?

Op 01 januari vieren wij het nieuwe jaar. Op deze dag wensen wij mensen veel geluk toe in het nieuwe jaar. In andere culturen wordt het nieuwe jaar gevierd op andere dagen. Bijvoorbeeld de Chinese nieuwe jaar begint op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van hun kalender.

Wat houdt Pasen in?

Voor Christenen zijn de beide paasdagen de belangrijkste dagen van het jaar. Op Goede Vrijdag wordt herdacht dat Jezus van Nazareth aan het kruis werd gehangen. Met Pasen wordt gevierd dat Jezus weer opstond uit zijn graf.

Wat houdt Koninginnedag in?

Jaarlijks wordt in heel Nederland de Koninginnedag groots gevierd. Nederland staat vol met vrijmarkten en steden en dorpen organiseren grote feesten, maar wat houdt Koninginnedag eigenlijk in? Op deze dag vieren wij de geboortedag van Prinses Juliana die op 30 april 1909 geboren is. Deze feestdag werd voorheen gevierd op 31 augustus, de geboortedag van Koningin Wilhelmina.

Als de Koninginnedag op een zondag valt, zal het gevierd worden op zaterdag 29 april.

Wat houdt Hemelvaartdag in?

Op deze dag wordt gevierd dat Jezus na de kruisiging en na de opstanding naar de hemel is gegaan. Dit is veertig dagen na zijn opstanding en maakt hierdoor een onderdeel uit van de paascyclus. Het is een dag die altijd op een donderdag valt, en is tien dagen voor Pinksteren.

Wat houdt Pinksteren in?

Pinksteren is het feest van de uitstorting van de Heilige Geest, hierdoor is de kerk ontstaan. Pinksteren valt op de 50e paasdag (zeven zondagen na Pasen). De naam is afgeleid van het Griekse woord 'pentekoste', dit betekent vijftigste.

Wat betekent Kerst?

Met Kerst wordt de geboorte gevierd van Jezus-Christus. De Kerst valt op 25 en 26 december. Jezus is geboren in Bethlehem bij Maria en Jozef. De Christenen gaan op deze dag naar de kerk om het kerstverhaal horen. In de Westerse wereld draait het voornamelijk om de eerste Kerstdag.

Is Bevrijdingsdag een Nationale feestdag?

Ja, Bevrijdingsdag is aangewezen als een officiële feestdag, maar het is geen vrije dag volgens de meeste CAO’s. In de praktijk blijkt dat deze dag eens in de vijf jaar als vrije dag wordt gezien. Het gaat hierbij om de vijftallen, dus bijvoorbeeld 2015 en 2020 zijn vrije dagen met Bevrijdingsdag.
© 2011 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Feestdagen in ZwedenDe Zweden houden graag vast aan een aantal traditionele feesten, sommige zijn uitgegroeid tot nationale feestdagen ander…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…

TNO: Wetenschappelijk rapport tegen rituele slacht rammeltmijn kijk opTNO: Wetenschappelijk rapport tegen rituele slacht rammeltDe Partij voor de Dieren (PvdD) diende op 2 september 2008 een initiatiefwet in bij de Raad van State om te komen tot ee…
Emigreren: AustraliëEmigreren: AustraliëAustralië staat bekend om zijn ruimte. Het land biedt ruimte en vrijheid waarover men in Nederland alleen maar kan drome…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
  • Wikipedia.nl

Reageer op het artikel "Wat zijn de nationale feestdagen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 18-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!