Wie krijgt een wapenvergunning?

Onder voorwaarden kunt u in Nederland een wapenvergunning krijgen. Iemand die bijvoorbeeld een strafblad heeft, zal geen wapenvergunning krijgen. Op 9 april 2011 is een man met een wapen een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn binnengelopen en heeft in het wild rond geschoten en meerdere mensen vermoord. De man was lid van een schietvereniging en was in het bezit van een wapenvergunning. Hoewel hij geen vergunning had voor het volautomatische wapen waar hij de mensen heeft neergeschoten, is de wapenvergunning en het beleid rondom wapens wel in opspraak geraakt.

Hoe komt iemand aan een wapenvergunning?

Een wapenvergunning kan worden aangevraagd bij de Bestuurlijke Politiezorg van de politie of bij de afdeling Bijzondere wetten van de politie. Een wapenvergunning worden verstrekt aan wapenverzamelaars, sportschutters, munitieverzamelaars, jagers en schietcentra. Met andere woorden, iedereen zou met enige moeite een wapenvergunning kunnen krijgen.

Wapenvergunning en strafblad

Mensen met een strafblad kunnen in principe geen wapenvergunning krijgen. Dit geldt voor een veroordeling van de afgelopen vier of acht jaar. De duur is afhankelijk van het gepleegde delict. Op het moment dat u verdachte bent in een strafzaak, kan de wapenvergunning worden ingetrokken. Dit kan zelfs ondanks dat u nog niet bent veroordeeld in de zaak. Een wapenvergunning heeft een geldigheid van één jaar.

Nepwapens zijn verboden

In Nederland worden geen wapens verkocht die exact lijken op echte wapens. Dit om te voorkomen dat deze worden gebruikt om te dreigen. Indien u nepwapens in bezit hebt, bent u strafbaar. De Koninklijke Marechaussee controleert op vliegvelden bijvoorbeeld op nepwapens. In het geval ze een nepwapen bij u aantreffen kunt u een boete krijgen tot €270. Het gaat niet alleen om neppistolen, maar ook om andere nepwapens die echt lijken.

Is voor ieder wapen een vergunning te krijgen?

Nee, veel wapens zijn gewoon verboden en niet vrij verkrijgbaar. Verboden zijn bijvoorbeeld:
  • Stiletto’s
  • Vlindermessen
  • Handgranaten
  • Volautomatische wapens
  • Pepperspray
  • Alarmpistolen

Verenigde Staten en wapens

In bijvoorbeeld de Verenigde Staten is het gebruikelijk om een wapen te bezitten. De met name pistolen en geweren zijn bedoeld ter zelfverdediging. Dit resulteert ook in hogere moordcijfers. Mensen zullen eenvoudig naar een wapen grijpen in geval van nood, maar ook bij woede en onrecht.

Jongeren mogen niet over een wapen beschikken, maar ongetwijfeld zullen ze weten waar het wapen ligt van de ouders en zij weten hoe zij de wapens moeten gebruiken. In de Verenigde Staten zijn er veel schietincidenten geweest op scholen.

Wapenvergunningen in Nederland

Niet iedereen kan zomaar een wapenvergunning krijgen, maar de drempel is niet hoog. In de illegaliteit kunnen wapens worden gekocht die niet in Nederland verkrijgbaar zijn omdat ze illegaal zijn. Criminelen verkrijgen hun wapens in hun criminele omgeving.

Het instellen van een wapenverbod heeft waarschijnlijk niet het effect dat zij niet meer over wapens kunnen beschikken. Illegale wapens moet de strijd mee worden aangegaan. Door het verkopen van illegale wapens zwaarder te straffen of door er beter op te controleren, wordt meer bereikt dan het legaal wapenbezit tegen te gaan.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doden door misbruik vuurwapens van schietverenigingenDoden door misbruik vuurwapens van schietverenigingenMilitairen en politie-agenten hebben wapens tot hun beschikking. Dit hoort nu eenmaal bij hun beroep, dat inherent is aa…
Wapenbezit - Nederlandse Wet van Wapens en MunitieWapenbezit - Nederlandse Wet van Wapens en MunitieSinds 1919 kennen wij in Nederland de Vuurwapenwet, welke nu de Wet wapens en munitie wordt genoemd. Dit betreft de wape…
Met strafblad geen huurhuisEnkele gemeenten in Nederland weren mensen met een strafblad uit slechte buurten. Dit om te voorkomen dat deze wijken ve…
Verklaring omtrent gedrag en strafbladVerklaring omtrent gedrag en strafbladIn sommige banen vraagt een toekomstig werkgever om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Soms wordt die geweigerd omdat…

De leukste wc weetjesDe leukste wc weetjesDe wc heeft meerdere benamingen zoals: toilet, plee, het kleinste kamertje en schijthuis. Per persoon gaan we zo'n zes t…
Hoe ga ik om met agressie?Hoe ga ik om met agressie?Agressie is iets waar we allemaal mee geconfronteerd worden. Vaak op tv, maar soms ook in het dagelijks leven. Hoe ga je…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.