Doden door misbruik vuurwapens van schietverenigingen

Doden door misbruik vuurwapens van schietverenigingen Militairen en politie-agenten hebben wapens tot hun beschikking. Dit hoort nu eenmaal bij hun beroep, dat inherent is aan de gevaren waarbij wapens moeten worden ingezet. Ieder ander persoon die legaal een wapen in zijn of haar bezit wil hebben heeft een wapenvergunning nodig. Voordat zo'n vergunning wordt verstrekt wordt eerst door de politie nagegaan of de aanvrager geen strafblad heeft. De illegale wapenhandel is lucratief met een rit naar Polen. Een auto met een kofferbak vol wapens komt zonder moeite Nederland in, waardoor iemand hier snel en eenvoudig een wapen kan kopen.

Hoe kan je een wapenvergunning krijgen

Iedereen die niet bij het leger of in een politiekorps werkzaam is, maar toch legaal een vuurwapen wil bezitten moet eerst een wapenvergunning aanvragen. Die aanvraag moet worden gedaan bij de korpschef van de politie.
Eerst zal worden nagegaan of de persoon in kwestie geen strafblad heeft en vervolgens moet hij of zij geestelijk stabiel zijn. Bij iedere jager die een vergunning heeft wordt zijn wapen bijgeschreven op de jachtakte, maar over het verstrekte aantal vergunningen is echter geen landelijk overzicht, terwijl er toch veel legale wapenbezitters zijn. De meeste van hen zijn sportschutters, die lid zijn van een schietvereniging.

Strenge voorwaarden aan het bezit van wapens van een schietvereniging

In Nederland zijn 801 schietverenigingen. Het totaal aantal leden bedraagt 42.000 personen die sportschutters worden genoemd. Een sportschutter heeft zich aan zeer strenge eisen te houden.

Een sportschutter die een wapenvergunning wil

 • moet minstens 1 jaar lid zijn van de KNSA.
 • moet minimaal 18 keer per jaar daadwerkelijk schieten op de baan van de vereniging.
 • moet zijn wapen als hij dit thuis bewaart in een kluis doen die aan de muur verankerd is.
 • moet de munitie apart en niet in de buurt van de wapens bewaren.
 • krijgt ieder jaar onaangekondigde controle op bovengenoemde zaken door de politie.

De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA)

Nederland is één van de strengste landen ter wereld op het gebied van wapenwetgeving.

De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie heeft na een dodelijk incident in Tiel (zie dodelijke schietincidenten...) zelf de regels nog strenger gemaakt.

Voorbeelden van regels van de KNSA

 • De eerste twee maatregelen onder de kop 'een sportschutter' zijn door de KNSA zelf opgesteld.
 • Een bestuur van een schietclub bepaalt of iemand wordt aangenomen als lid van de vereniging.
 • Een bestuur bepaalt ook wanneer een lid zijn wapen weer moet inleveren. Dit gebeurt meestal in overleg met de politie.
 • Een bestuur bepaalt ook in overleg met de politie of een lid voorgoed geroyeerd wordt en nergens llid meer kan worden.
 • Als een lid door privéomstandigheden geestelijk even niet meer stabiel is worden wapens zolang veilig gesteld.
 • Ook dat gebeurt in samenwerking met de politie, gaat het weer goed krijgt hij/zij ze weer terug.

Ondanks de strenge regelgeving van de overheid en door de KNSA gaat het toch wel eens mis getuige de volgende gebeurtenissen.

Dodelijke schietincidenten met legale wapens in Nederland

1999 Kerkrade - Een vrouw wordt met een kogel door haar hoofd gedood

De dader: Een lid van een schietvereniging uit deze stad.
Het slachtoffer: Zijn ex-vriendin en moeder van zijn zoon.

2003 Kerkrade - Drie personen worden gedood in hun woning en een ander persoon in een sportschool

De dader: Een ex-marinier en lid van een schietvereniging.
De slachtoffers: Zijn ex-vriendin, haar broer en haar moeder en zijn schoonvader.

2004 Tiel - In een winkelcentrum worden twee vrouwen en een man gedood De dader doodt daarna zichzelf

De dader: een lid van een schietvereniging.
De slachtoffers: Zijn ex- vriendin en haar vriendin en een man met wie zijn ex een verhouding zou hebben en hijzelf.

2004 Sittard - Een man en vrouw worden doodgeschoten De dader doodt daarna zichzelf

De dader: Lid van een schietvereniging.
De slachtoffers: Zijn vrouw en haar nieuwe vriend en hijzelf.

2007 Monster - Een echtpaar wordt gedood in hun woning

De dader: Een lid van een schietclub, die echter om depressieve reden geen beschikking meer had over clubwapens.
De slachtoffers: Zijn ex-schoonouders.

2008 Almere - Een man wordt op straat neergeschoten en overlijdt later

De dader: Een politieagente die buiten diensttijd haar dienstwapen gebruikt.
Het slachtoffer: Haar vriend.

2009 Tilburg - In een hotel wordt een vrouw doodgeschoten

De dader: Een man die bij zijn kennis, lid van een schietclub, een wapen heeft gestolen.
Het slachtoffer: Een vrouw waarmee de dader heftige ruzie had.

2011 Alphen aan de Rijn - 7 mensen worden gedood

De dader: een 24- jarige man die in het wilde weg in winkelcentrum De Ridderhof 6 personen doodde en daarna de hand aan zichzelf sloeg.

Criminelen en illegale wapenhandel

In het verleden wilde het nog wel eens voorkomen dat criminelen via een schietvereniging legaal aan wapens met de daarbij behorende vergunning probeerden te komen. Maar door de in Nederland zeer strenge regelgeving voor schietverenigingen wil een crimineel het niet meer opbrengen om minstens één jaar lid van een club te zijn voordat hij aan een vergunning met wapen kan komen. De illegale wapenhandel is een veel gemakkelijker weg. Een ritje naar Polen levert een crimineel niet alleen voor zichzelf een wapen op maar vormt voor hem tevens een lucratieve handel. Met een kofferbak vol wapens kan hij door het ontbreken van douane zo in Nederland deze wapens verkopen. En dat dat ernstige gevolgen heeft is natuurlijk duidelijk. Een wrang voorbeeld is de moord in 2008 op een leraar in Amsterdam. De jonge schutter had binnen een half uur een illegaal vuurwapen weten te bemachtigen.
© 2009 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie krijgt een wapenvergunning?Onder voorwaarden kunt u in Nederland een wapenvergunning krijgen. Iemand die bijvoorbeeld een strafblad heeft, zal geen…
Wapenbezit - Nederlandse Wet van Wapens en MunitieWapenbezit - Nederlandse Wet van Wapens en MunitieSinds 1919 kennen wij in Nederland de Vuurwapenwet, welke nu de Wet wapens en munitie wordt genoemd. Dit betreft de wape…
Met strafblad geen huurhuisEnkele gemeenten in Nederland weren mensen met een strafblad uit slechte buurten. Dit om te voorkomen dat deze wijken ve…
Wat is een smartgun?Wat is een smartgun?Na smartphones, smart TV's en smartwatches komt er stilaan een nieuwe smart revolutie op gang. Smart guns: pistolen en g…

Moederdag kado? maak het zelfMoederdag kado? maak het zelfBinnenkort is het weer zover. Moederdag staat voor de deur. En aangezien moeders altijd roepen : Kind, je hoeft geen duu…
Waar komt die agressie bij jongeren vandaan?Om de haverklap wordt de samenleving opgeschrikt door vreselijke moordpartijen door jongeren. Daar waar ze eerst beperkt…
Bronnen en referenties
 • De Gelderlander
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.