Gescheiden bankrekeningen en gemeenschap van goederen
Gehuwden in gemeenschap van goederen hebben geen persoonlijk bezit, maar een gezamenlijk bezit. Een bankrekening die op naam van één van de partners staat, behoort ook toe aan de partner.
In het kader van overzicht, hebben de meeste gezinnen meerdere spaarrekeningen en betaalrekeningen. Voor verschillende doelen kunt u verschillende rekeningen aanhouden. Hierbij kunt u denken aan een speciale spaarrekening om te sparen voor de zomervakantie door maandelijks een bedrag apart te zetten. Verschillende rekeningen worden ook vaak aangehouden om op deze manier een splitsing te maken tussen het geld van de beide partners. Dit kan een zeer effectieve manier zijn, maar een huwelijk in gemeenschap van goederen resulteert in een gezamenlijk vermogen.
Een en/of rekeningen?
Een en/of rekening geeft aan dat de rekening toebehoort aan de gezamenlijke rekeninghouders. Beide kunnen ook de volledige rechten uitoefenen over de rekening, maar wijzigingen moet wel door beide personen goedgekeurd worden. Een aanvraag om de kredietlimiet te verhogen, zal een handtekening behoeven van beide rekeninghouders.
Voordelen van een en/of rekening?
Bij het overlijden van één van de rekeninghouders, houdt de andere rekeninghouder de mogelijkheid om geld op te nemen. Bij een rekening alleen op naam van de overledene, kan de overgebleven partner geen geld meer opnemen van deze rekening. Er moet namelijk eerst een verklaring van erfrecht worden opgesteld, waaruit blijkt dat de partner inderdaad de bevoegde persoon is.
Een tweede voordeel is dat een en/of rekening een hogere maximum te verhalen bedrag kent in het kader van de depositogarantieregeling. Bij een en/of rekening gelden namelijk dubbele bedragen. Op het moment dat uw bank in de moeilijkheden raakt, kunt u bij de Nederlandse staat aankloppen om het “verloren” kapitaal vergoed te krijgen.
Gescheiden rekeningen en huwelijkse voorwaarden
Bij een gescheiden vermogen bij huwelijkse voorwaarden kan het aanhouden van verschillende rekeningen zelfs cruciaal zijn. Op deze manier kan namelijk voorkomen worden dat de vermogens niet meer terug te leiden zijn naar de eigenaar van het geld.
Gescheiden rekeningen en gemeenschap van goederen
Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, biedt een gescheiden rekening ook nog voordelen. Ieder van de partners heeft op deze manier zijn eigen rekening, en zal bij te grote uitgaven eenvoudiger de oorzaak van de grote uitgaven te vinden zijn. Aparte potjes werkt ook goed om overzicht te houden. Een auto moet bijvoorbeeld op termijn vervangen worden. Door maandelijks geld opzij te zetten aan
afschrijving, kan er gespaard worden voor een andere auto.
Schulden zijn gezamenlijke schulden
Hetzelfde wat geldt voor vermogen gaat ook op voor schulden. Ieder van de partners in de gemeenschap van goederen is eigenaar van de lening, zelfs in het geval één van de partners niet op de hoogte is van het bestaan van de
lening. Op het moment dat de partners gaan scheiden, is in principe ieder eigenaar van een deel van de lening. De bank kan zelfs besluiten om één van de ex-parters aan te spreken voor het volledige bedrag.
Vóór het huwelijk ontstane schulden
Op het moment dat twee personen een huwelijk in
gemeenschap van goederen sluiten, smelten ook hun financiën samen. De schulden van de ene is nu ook de huwelijkspartner bezitter van geworden.