Charles Manson en zijn familie

Charles Manson en zijn familie Op 12 november 1934 werd Charles Milles Manson geboren. Hij is bekend om de ‘Manson-Moorden’, de Manson Family en betrokken bij de moord op de actrice Sharon Tate, die acht maanden zwanger was en een relatie had met regisseur Roman Polanski. Wat bewoog Manson om zo ver te gaan dan hij moordde? En waarom richtte hij de Manson Family op.

Achtergrond

Tienerjaren

Charles Manson werd geboren in Cincinnati, Ohio. Charles was als kind onhandelbaar thuis en dat leed ertoe dat hij op dertien jarige leeftijd uit huis werd geplaatst. Zijn ouders wilden hem naar een tehuis brengen en niets meer met hun zoon te maken hebben. Ze probeerden via verschillende instanties hun zoon bij een pleeggezin onder te brengen, maar dit leverde geen resultaat op. Hierop besloot zijn moeder om Charles naar een kostschool te sturen.

Eenmaal binnen bij de kostschool wist Charles te ontsnappen, want hij wilde allerminst op de kostschool blijven. Hij wilde bij zijn moeder zijn en besloot terug te gaan naar zijn ouderlijk huis. Zijn moeder wilde hem niet en liet hem niet binnen, waarop de veertien jarige Charles op straat stond. Hij overleefde door als kruimeldief aan eten te komen.

1951

Op zeventien jarige leeftijd, het was 1951, werd Charles Manson opgepakt omdat hij een auto had gestolen. Het gerechtshof bepaalde dat hij zeven jaar gevangenisstraf kreeg, maar omdat Charles Manson zich goed gedroeg mocht hij in 1954 de gevangenis verlaten en was hij vrij man.

1955

Manson ontmoette Rosalie Jean Willis en trouwde met haar in het voorjaar van 1955. Rosalie was op dat moment zeventien jaar jongen. Ze verhuisden naar Californie. Daar werd Manson voor de tweede keer gearresteerd, weer had hij zich schuldig gemaakt aan autodiefstal. Omdat Rosalie op dat moment zwanger was van hun kind, kreeg Charles Manson verzachtende omstandigheden en een voorwaardelijke celstraf, zodat hij bij zijn gezin kon zijn en zijn kind kon zien opgroeien.
In 1956 werd Manson opgepakt en moest alsnog een gevangenisstraf uitzitten, omdat hij niet op de hoorzitting was verschenen. Een week later beviel Rosalie van Charles Manson junior en kon het criminele bestaan van haar man niet langer aan. Ze besloot, tijdens zijn gevangenisstraf, met haar zoon te vertrekken. In 1958 kwam Charles Manson vrij en werd hun huwelijk omgezet in een scheiding.

1959

In 1959 kreeg Charles Manson weer een voorwaardelijk celstraf opgelegd, hij was in 1958 vrijgekomen. Hij was opgepakt omdat hij valse cheques uitschreef. Ditmaal was de voorwaardelijke straf tien jaar, mede omdat hij nog in zijn proeftijd zat. Charles Manson werd opgepakt na een illegaal bezoek aan een prostituee. Daar was hij ontdekt met de valse cheques.

Ten tijde van zijn arrestatie leerde hij Leona kennen, een jonge vrouw met wie hij al snel trouwde. In de tijd dat hij vrij was, raakte Leona zwanger van Charles en ze beviel van zijn zoon toen Charles zijn gevangenisstraf uitzat. Zijn naam: Charles Luther Manson. Ook Leona kon het bestaan van haar criminele man niet aan en scheidde van hem tijdens zijn gevangenisstraf.

The Manson Family

Op de dag dat hij vrij kwam na acht jaar gevangenisstraf, kreeg Manson de toestemming om te verhuizen naar San Francisco. Hij huurde een appartement in Berkeley. Hij wilde zijn leven beteren na de lange gevangenisstraf. De manier om geld te verdienen was om straatmuzikant te worden. In de gevangenis had bankovervaller Alvin Karpis hem gitaar leren spelen en Charles verdiende op deze manier zijn geld bij elkaar.

Mary Brunner

Hij ontmoette de drieëntwintig jarige Mary Brunner, die net afgestudeerd was aan de Universiteit van Wisconsin-Madison. Ze werkte nu als assistent in de bibliotheek. Charles Manson verliet zijn eigen huis en trok al snel bij haar in. Snel nam Manson de overhand en had Mary weinig meer te zeggen in haar huis. Manson was gek op vrouwen en bracht veel vrouwen mee naar Mary’s appartement. Als snel leefden ze daar met achttien vrouwen. Hij zocht naar volgelingen die zijn leefwijze en beweegredenen bewonderden en verhuisde met hen naar Los Angeles.

Helter Skelter

Manson was fan van The Beatles en interpreteerde het nummer Helter Skelter verkeerd. Hij vatte het op als een profetie van een op handen zijnde apocalyptische oorlog. Hij was een erg gelovig man en hij las vel in Openbaringen. Manson raakte ervan overtuigd dat er een rassenoorlog aan zat te komen en dat er een nucleaire aanval zou plaatsvinden. Manson maakte met de Family een album om te vertellen over wat er stond te gebeuren. Hij was ervan overtuigd dat de blanken de zwarten zouden ombrengen en dat dit het begin van een nieuwe oorlog werd.

De moorden

Manson kreeg steeds meer afkeer van de de rijke blanken en wilde nog steeds zijn boodschap afgeven. Hij noemde de rijke mensen ‘Pigs’ (varkens). Twee jaar na de oprichting vond dan ook de eerst moord plaats.

Op 8 augustus 1969 wisten familieleden van Manson het huis binnen te dringen van filmster Sharon Tate. Op het moment dat familie het huis binnen drong had Tate enkele vrienden op visite, die allemaal gruwelijk werden vermoord. Sharon Tate was toen acht maanden zwanger van de regisseur Roman Polanski.

Een dag later werd een zakenman vermoord Leno La Bianca. Hij en zijn vrouw werden door de familie van het leven beroofd. Er was geen enkel verband tussen de slachtoffers maar de politie stelde het in eenzelfde zaak. Dit omdat Manson ‘Death to Pigs’ als boodschap achterliet.

Manson bleef in 1971, tijdens de rechtszaak volhouden dat hij niemand vermoord had en voor de moorden altijd het huis verliet, toch werd hij schuldig bevonden aan moord en ter dood veroordeeld. In 1972 werd het doodvonnis omgezet in levenslange gevangenisstraf. Tot op heden zit Manson vast en zijn gratie wordt telkens afgewezen omdat hij een gevaar voor de samenleving is.
© 2011 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Charles Manson: Moordenaar en SekteleiderCharles Manson is de leider van de Manson Familie, waarmee hij in 1969 gruwelijke moorden pleegde om een rassenoorlog op…
Charles Manson was de Piggy die de Beatles zich niet wenstenCharles Manson was de Piggy die de Beatles zich niet wenstenDat de Beatles een grote invloed op andere muzikanten en bands gehad hebben staat buiten kijf. Dat ze trendsetters waren…
McCartney schrijft eerste heavy metalsong: ‘Helter Skelter'McCartney schrijft eerste heavy metalsong: ‘Helter Skelter'Daar waar de Beatles in de jaren zestig van vorige eeuw als de verzorgde, brave rockband werden beschouwd, in tegenstell…
Horror films - Gevaarlijke sektenGevaarlijke sekten, satanische sekten, religieuze sekten. Sommigen van de volgende horror films over sekten zijn gebasee…

Cadeau ideeën voor een manCadeau ideeën voor een manVoor sommige personen kun je altijd met het grootste gemak een cadeau bedenken terwijl je bij anderen er maar niet over…
Gescheiden bankrekeningen en gemeenschap van goederenGescheiden bankrekeningen en gemeenschap van goederenGehuwden in gemeenschap van goederen hebben geen persoonlijk bezit, maar een gezamenlijk bezit. Een bankrekening die op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: San Quentin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.