Wat is een flashmob?

Om iemand dag op te vrolijken zijn flashmobs vaak een prima uitkomst. Een flashmob is een groepje mensen dat bij elkaar komt om even iets opvallends te doen en vervolgens weer direct uit één te gaan. In dit artikel kunt u lezen over het ontstaan van flashmobs en wat het precies inhoud.

De eerste flashmob

Het idee van de flashmob kwam van de redacteur Bill Wasik. In 2003 werd de eerste flashmob georganiseerd in de plaats Manhattan(NYC). Deelnemers kwamen samen in verschillende barretjes in New York. Hier kreeg men via brieven te lezen wat de verdere bedoeling was. Ze gingen met 100 mensen naar het beroemde warenhuis 'Macy's. Alle 100 gingen zij naar de afdeling waar vloerkleden/tapijten worden verkocht en vroegen zij om een liefdes tapijt. Ze vertelde dat ze namelijk met z'n alle samen woonde in een warenhuis en dat zij graag met z'n alle beslissingen namen.

Waarom organiseerde hij een flashmob?

Bill Wasik organiseerde een flashmob om een betere sfeer te krijgen, plezier te maken en om 'het nieuwe grote ding' te creeëren. Hij probeerde al eerder een flasmob te organiseren maar dit mislukte omdat het nieuws snel werd verspreid. Één van de dingen die Bill Wasik ooit iemand toe mailde was "People feel like there's nothing but order everywhere, and so they love to be a part of just one thing that nobody was expecting."

Wat is nou precies een flashmob?

Een flashmob is een groep mensen die in het geheim afspreekt om iets spontaans te doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
  • zingen
  • dansen
  • stil blijven staan
  • kussengevecht houden
Dit begint vaak onverwachts met één persoon en breid zich steeds meer uit. Als het afgelopen is doet iedereen ofdat er niks aan de hand is en loopt gewoon rustig weer weg. Om een beetje indruk te maken met een flashmob is er toch wel een groep van zo'n 50 mensen nodig.

Internationaal

Alles begon dus in New York, vanaf daar ging het snel door naar andere staten. De eerste flashmob in Europa werd in Rome georganiseerd. Vele mensen tegelijk kwamen bij een boekenwinkel om het zelfde boek vragen, vervolgens applaudiseerde de deelnemers en verdwenen weer.

De bekendste flashmob van Europa

De bekendste flashmob van Europa is de flasmob uit het Belgische Antwerpen. Door het tv programma 'Op zoek naar Maria' kwam dit idee. Mensen uit de auditie en dansscholen studeerde een dans in op een remix van 'Do, Re, Mi'. In totaal deden hier 200 mensen aan mee en is deze happening ook op CNN uitgezonden.

De grootste flashmob

De grootste flashmob was een kussengevecht. Deze werd gehouden 22 maart en er deden 25 steden aan deze actie mee. Het werd ook wel 'wereld wijde kussengevecht dag' genoemd. Flashmob staat ook in het guiness book of records met een kussengevecht. Dit werd gehouden in Atlanta en er deden ongeveer 10.000 mensen mee.

Shoqs

Sinds 2008 heeft Nederland ook een flashmob organisatie genaamd 'Shoqs'. Via hun website kunt u zich aanmelden zodat u op de hoogte word gehouden van de evenementen. Hun hebben onder andere 'freeze' gedaan op Utrecht centraal. Hierbij gingen tientallen mensen tegelijk stilstaan ongeacht in wat voor houding ze waren.

Tips voor het organiseren van een flasmob

  • Spreek bijvoorbeeld via een forum af zodat niet heel Nederland het al weet
  • Zorg voor een goede organisatie, zodat er bijvoorbeeld wel muziek is om op gedanst te worden
  • Kies een druk moment uit, zorg dat het gezien word
  • Probeer een keer met zn alle te oefenen of stuur filmpjes door zodat mensen het kunnen instuderen
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flashmob: plotselinge samenkomstFlashmob: plotselinge samenkomstEen flashmob is een samenkomst van een, meestal grote groep mensen, die een bijzondere handeling verricht zonder dat hie…
Solarfreezer: warmte uit water winnenSolarfreezer: warmte uit water winnenDe gasrekening kan best oplopen, vooral tijdens koude wintermaanden. In 2014 is er een nieuwe uitvinding gedaan die hier…
Harlem shake - Wat is het?Harlem shake - Wat is het?Begin 2013 neemt de internetrage "Harlem Shake" het web over. Er verschijnen duizenden clips op YouTube met zogenoemde H…
IJshoofdpijn oftewel de brain freezeIJshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat nadat je bijvoorbeeld een ijsje of koud drankje te snel tot je hebt…

Geluk bestaat dankzij ongeluk, gezondheid dankzij ziektemijn kijk opGeluk bestaat dankzij ongeluk, gezondheid dankzij ziekteGeluk is relatief. We zijn ongelukkig vanwege een aanrijding, maar tevens opgelucht dat we er heelhuids van zijn afgekom…
Zware rechtbankzaken van de Leeuwarder rechtbankZware rechtbankzaken van de Leeuwarder rechtbankOp het moment dat ze actueel zijn, is iedereen er in geïnteresseerd. Maar na een aantal jaren zijn mensen heel veel moor…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.