Wat is een flashmob?
Om iemand dag op te vrolijken zijn flashmobs vaak een prima uitkomst. Een flashmob is een groepje mensen dat bij elkaar komt om even iets opvallends te doen en vervolgens weer direct uit één te gaan. In dit artikel kunt u lezen over het ontstaan van flashmobs en wat het precies inhoud.
De eerste flashmob
Het idee van de flashmob kwam van de redacteur Bill Wasik. In 2003 werd de eerste flashmob georganiseerd in de plaats Manhattan(NYC). Deelnemers kwamen samen in verschillende barretjes in New York. Hier kreeg men via brieven te lezen wat de verdere bedoeling was. Ze gingen met 100 mensen naar het beroemde warenhuis 'Macy's. Alle 100 gingen zij naar de afdeling waar vloerkleden/tapijten worden verkocht en vroegen zij om een liefdes tapijt. Ze vertelde dat ze namelijk met z'n alle samen woonde in een warenhuis en dat zij graag met z'n alle beslissingen namen.
Waarom organiseerde hij een flashmob?
Bill Wasik organiseerde een flashmob om een betere sfeer te krijgen, plezier te maken en om 'het nieuwe grote ding' te creeëren. Hij probeerde al eerder een flasmob te organiseren maar dit mislukte omdat het nieuws snel werd verspreid. Één van de dingen die Bill Wasik ooit iemand toe mailde was "People feel like there's nothing but order everywhere, and so they love to be a part of just one thing that nobody was expecting."
Wat is nou precies een flashmob?
Een flashmob is een groep mensen die in het geheim afspreekt om iets spontaans te doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- zingen
- dansen
- stil blijven staan
- kussengevecht houden
Dit begint vaak onverwachts met één persoon en breid zich steeds meer uit. Als het afgelopen is doet iedereen ofdat er niks aan de hand is en loopt gewoon rustig weer weg. Om een beetje indruk te maken met een flashmob is er toch wel een groep van zo'n 50 mensen nodig.
Internationaal
Alles begon dus in New York, vanaf daar ging het snel door naar andere staten. De eerste flashmob in Europa werd in Rome georganiseerd. Vele mensen tegelijk kwamen bij een boekenwinkel om het zelfde boek vragen, vervolgens applaudiseerde de deelnemers en verdwenen weer.
De bekendste flashmob van Europa
De bekendste flashmob van Europa is de flasmob uit het Belgische Antwerpen. Door het tv programma 'Op zoek naar Maria' kwam dit idee. Mensen uit de auditie en dansscholen studeerde een dans in op een remix van 'Do, Re, Mi'. In totaal deden hier 200 mensen aan mee en is deze happening ook op CNN uitgezonden.
De grootste flashmob
De grootste flashmob was een kussengevecht. Deze werd gehouden 22 maart en er deden 25 steden aan deze actie mee. Het werd ook wel 'wereld wijde kussengevecht dag' genoemd. Flashmob staat ook in het guiness book of records met een kussengevecht. Dit werd gehouden in Atlanta en er deden ongeveer 10.000 mensen mee.
Shoqs
Sinds 2008 heeft Nederland ook een flashmob organisatie genaamd 'Shoqs'. Via hun website kunt u zich aanmelden zodat u op de hoogte word gehouden van de evenementen. Hun hebben onder andere 'freeze' gedaan op Utrecht centraal. Hierbij gingen tientallen mensen tegelijk stilstaan ongeacht in wat voor houding ze waren.
Tips voor het organiseren van een flasmob
- Spreek bijvoorbeeld via een forum af zodat niet heel Nederland het al weet
- Zorg voor een goede organisatie, zodat er bijvoorbeeld wel muziek is om op gedanst te worden
- Kies een druk moment uit, zorg dat het gezien word
- Probeer een keer met zn alle te oefenen of stuur filmpjes door zodat mensen het kunnen instuderen