Zware rechtbankzaken van de Leeuwarder rechtbank

Zware rechtbankzaken van de Leeuwarder rechtbank Op het moment dat ze actueel zijn, is iedereen er in geïnteresseerd. Maar na een aantal jaren zijn mensen heel veel moordzaken die in het nieuws kwamen weer vergeten. Bij de rechtbank in Leeuwarden kwamen in ieder geval de onderstaande zware zaken voor.

Wat is de zwaarste gevangenisstraf die iemand in Nederland kan krijgen?

De zwaarste straf die iemand kan krijgen is levenslang in Nederland. Tot 1870 werd in Nederland ook nog de doodstraf gegeven, maar die werd in dat jaar afgeschaft. Een levenslange gevangenisstraf betekent overigens ook dat de gestrafte zijn of haar hele leven in de gevangenis moet zitten. Wel kan de Koningin gratie verlenen en hoeft de gestrafte niet zijn hele leven in de gevangenis te blijven.

De één na zwaarste gevangenisstraf in Nederland

Vanaf 1 februari 2006 is de zwaarste straf die daarna volgt die van 30 jaar. Tot 2006 kon iemand voor datzelfde maximaal twintig jaar krijgen. De hoogste straf die de Leeuwarder Rechtbank in de laatste 15 jaar aan iemand heeft opgelegd is 24 jaar. Deze straf kreeg de moordenaar van de 36-jarige Murkje de Vries uit Kootstertille.

Murkje de Vries

Op 4 juni 2009 werd de moordenaar van de 36-jarige Murkje de Vries uit Kootstertille berecht. Hij kreeg een gevangenisstraf van 24 jaar opgelegd. De veroordeelde was een 44-jarige man uit Harkema. Hij zag in februari 2008 de auto van zijn ex-vrouw bij iemand staan en sloeg toen helemaal door. Hij haalde een pistool van huis, reed terug naar de woning waar zijn ex was met een andere man en schoot wild om zich heen. Toen schoot hij de man door het hoofd. In de veronderstelling dat hij het niet zou overleven, reed hij naar de ex-vrouw van de man die hij net had neergeschoten, die tevens een vriendin was van zijn ex-vrouw. Hij gaf haar de schuld van zijn mislukte huwelijk. De man schoot de deur open en de vrouw probeerde in alle paniek door een dakraam te vluchten. Dit mislukte en de vrouw overleed in de dakgoot aan twee kogels. De neergeschoten man is voor de rest van zijn leven gehandicapt. Bovendien was een 8-jarig kind van de doodgeschoten vrouw en de neergeschoten man eveneens getuige van het voorval. Het jongetje stond op de overloop toen zijn vader werd neergeschoten.

Marius Ooms

De 51-jarige Marius Ooms werd in de nacht van 8 op 9 oktober 2006 in zijn huis in Haulerwijk op brute wijze eerst overvallen en toen vermoord. Een 22-jarige oud dorpsgenoot bleek de hoofdverdachte en kreeg 18 jaar cel. Twee Amsterdammers die er ook bij betrokken waren kregen tien jaar en vijftien jaar met dwangverpleging.

Libbe de Jong

De Truienkoning en marktkoopman Libbe de Jong (53) werd op 16 januari 2005 in zijn woning om het leven gebracht. Een 32-jarige inwoner van Grou en een 30-jarige man uit Leeuwarden werden daarvoor veroordeeld tot respectievelijk 14 en 12 jaar cel.

Johan de Jong

De Leeuwarder kastelein Johan de Jong werd op 18 januari 2005 beroofd en vervolgens met messteken om het leven gebracht. De 20-jarige dader die veel meer zaken op zijn kerfstof had, werd daarvoor veroordeeld tot 16 jaar cel.

Manuel Fetter

De 32-jarige Manuel Fetter werd op 24 september 2004 doodgestoken in de Grote Hoogstraat in Leeuwarden. De 27-jarige hoofdverdacht kreeg voor deze daad 14 jaar cel.

Echtpaar Schuiten

Meer dan 60 messteken werd het echtpaar Schuiten uit Sneek toegebracht in augustus 1995 door een 42-jarige man. Hij werd ervoor berecht en kreeg 15 jaar cel, maar zat er in eerste instantie geen enkele van uit. Na een schorsing van de voorlopige hechtenis kwam hij nooit meer op komen dagen. Toch werd hij in 2010 alsnog opgepakt in Singapore. Hij zit nu een straf uit van 18 jaar en krijgt geen aftrek van voorarrest.

Thea Zeldenrust

In 21 januari 1993 werd de 35-jarige Thea Zeldenrust uit Sneek vermoord door een 32-jarige plaatsgenoot. Hij werd daarbij geholpen door een andere Sneker. Nadat het duo de vrouw had beroofd gooiden ze haar lichaam in de buurt van het Duitse Magdeburg in een kanaal. De 32-jarige dader kreeg 15 jaar cel en tbs opgelegd.

Quirola Christian

In de nacht van 2 op 3 september 1993 werd de 41-jarige Quirola Christian uit Amsterdam vermoord en verkracht. Haar ontzielde lichaam werd in een sloot gedumpt bij een tankstation in Zurich. De twee daders van respectievelijk 22 en 24 jaar kregen beide 16 jaar gevangenisstraf opgelegd door de Leeuwarder Rechtbank.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaLeeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaDe Leeuwarder Courant is op 16 november 2013 uitgeroepen tot de mooiste regionale dagblad van Europa: European Newspaper…
Hoe lang is levenslang?Hoe lang is levenslang?Als iemand een levenslange gevangenisstraf krijgt, zou je verwachten dat deze persoon voor de rest van zijn leven achter…
Marianne Vaatstra  Het vonnis over Jasper SMarianne Vaatstra Het vonnis over Jasper SHet was het proces van het jaar 2013. Op 28 en 29 maart diende de rechtszaak tegen de Jasper S. die in 1999 Marianne Vaa…
Marianne Vaatstra  De straf van Jasper SMarianne Vaatstra De straf van Jasper SHet is het proces van het jaar 2013: de boer uit Oudwoude hoort in het gerechtsgebouw in Leeuwarden welke straf hij krij…

Wat is een flashmob?Om iemand dag op te vrolijken zijn flashmobs vaak een prima uitkomst. Een flashmob is een groepje mensen dat bij elkaar…
Onderhandelen, tips & tricksHet lijkt alsof sommigen als onderhandelaars geboren zijn en anderen het nooit zullen beheersen. Toch bestaan een aantal…
Bronnen en referenties
  • Openbaar Ministerie
  • Leeuwarder Courant
Reactie

Ik, 09-01-2013
Weet iemand of ik het arrest van de moord op Quirola Christian online kan vinden, via rechtspraak.nl of iets derdelijks? Reactie infoteur, 17-01-2013
U zou de rechtbank kunnen bellen met het verzoek of ze de uitspraak aan u willen mailen.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.