Werd Kennedy vermoord door de CIA?

Een theorie die al lang de wereld rondgaat is dat de Amerikaanse CIA de hand had in de moord op Kennedy. Al ligt deze verdachte niet voor de hand, toch is de CIA één van de meest plausibele verdachten. Door de 'toevallige' dood van vele getuigen in de jaren 1960 is deze theorie moeilijk te bewijzen. Maar toch zijn er sterke aanwijzingen die de CIA als schuldige ontmaskeren.

Wat is de CIA?

CIA of Central Intelligence Agency is een onderdeel van het Amerikaanse rechtssysteem. Deze dienst is onder andere verantwoordelijk voor het verzamelen van informatie. Deze informatie kan gaan over bedrijven, personen, handel en zoveel meer. Deze taak spreidt zich uit over de hele wereld. Dus ook informatie over bijvoorbeeld België of Nederland behoort tot hun taak.

Wanneer men terug gaat in de tijd ziet men dat de CIA zich niet enkel bezig hield met informatie verzamelen. In het tijdperk van de koude oorlog, de missile crisis en de opmars van het Sovjet - Regime, zou de CIA een vitale rol spelen. Doordat het communisme een vijand van de Amerikaanse staten werd gezien, moest de CIA zich gaan specialiseren in hoe het regime van de Sovjet - Unie om te werpen. Ook het beschermen van het Westen tegen communistische propaganda behoorden tot hun takenlijst. Zo werd er ook pro - westers gepropagandeerd en gebruikte de CIA verschillende middelen om hun propaganda aan de man te brengen. Zoals film, kunst en zoveel meer. Natuurlijk gold het tegenovergestelde voor pro - communistische reclame. Deze werd door de CIA onderschept en geanalyseerd. Alles ter bescherming van de Amerikaanse staat.

De CIA kan dan wel een baas hebben binnen de afdeling, maar zij vallen onder de leiding van de president van de Vereenigde Staten. Toch blijkt de CIA het beleid van de Amerikaanse presidenten niet altijd te volgen. Zo zouden zij een Iraakse staatgreep hebben gesteund in 1963, of dit met het medeweten van de president was is hoogst onwaarschijnlijk.
De CIA heeft in de loop der jaren niet altijd legaal gehandeld, er zijn diverse documenten vrijgegeven waaruit dit nogmaals blijkt. Zij creëerden hun eigen leefwereld, waar wetteloosheid om hun land te beschermen meer lijkt te gelden dan de mensenrechten. De CIA claimt open te zijn naar de buitenwereld en hun leuze luidt:" You shall know the truth, and the truth shall set you free (U zal de waarheid weten, en de waarheid zal u verlossen)." Of deze waarheid geldt voor de wereldbevolking is nog maar de vraag, want zij zijn de enigen die het antwoordt hebben op grote mysteries in ons verleden.

Zo zou de CIA verantwoordelijk zijn voor volgende acties, zonder of met medeweten van de Amerikaanse president, of het Amerikaanse parlement:

 • Op het einde van de tweede wereldoorlog zou de CIA gebruik gemaakt hebben van de SS Nazi afdeling.
 • Zij planden om alle communistische landen en staten omver te werpen.
 • De CIA plande om Amerikaanse burgers, zonder hun medeweten, te gebruiken voor diverse schadelijke drugtests. De tests konden onder meer hun karakter veranderen. Een manier om CIA huurmoordenaars te creëren?
 • De CIA plande de inval in Cuba (missile crisis) zonder toestemming of medeweten van het Amerikaanse congres.

Meer voorvallen zoals voorgaande zijn verspreid op het internet. Ook vele boeken over samenzweringen waarin de CIA was betrokken zijn geschreven. Of alle verhalen over de CIA tijdens en voor de koude oorlog kloppen is een groot vraagteken. Toch zijn de verhalen zeer uiteenlopend. Enkele valse waarheden zijn zeker mogelijk, maar of alle verhalen vals zijn is statistisch verwerpbaar.

Motief

Net zoals de Russische KGB had de CIA een duidelijk motief voor de moord op de president. Kennedy mocht wel populair zijn bij het volk, bij zijn eigen staf en regering was hij dit niet. Kennedy werd onder zijn eigen personeel meer en meer gezien als een landverrader en een zwak man. Het grootste belang van de CIA was staatsveiligheid en Kennedy werd gezien als een mogelijke bedreiging. Zoals bleek tijdens de inval van Cuba. Een poging om Castro's regime om te werpen draaide vierkant en later zou Kennedy bereid zijn te praten met die landen die de CIA probeerde te boycotten. Wapencontracten met de USSR en diplomatieke afspraken met Fidel Castro waren een doorn in het oog voor de CIA.
Kennedy sloot onder andere ook anti - Castro trainingskampen die in directe verbinding stonden met de CIA. Kennedy begon meer en meer sympathie te tonen voor het communistische regime en kwam hierbij in conflict met zijn eigen beveiligingsmensen. Alles waar de CIA voor stond en werkte, namelijk het omverwerpen van het communistische regime, werd door Kennedy teniet gedaan. Een dijk van een motief dus voor de inlichtingendienst. De CIA had genoeg van de zwakke Kennedy en besloot een staatsgreep te plegen, een die nooit volgens hun waarheid zou leven.

Indirecte en directe bewijzen

Of deze theorie klopt of niet, de CIA was vast en zeker betrokken. Als eerste zijn er enkele 'toevallige overlijdens' in de jaren 1960. Allemaal mensen die direct of indirect betrokken waren bij de moord op JFK.

 • Gary Underhill, voormalig CIA agent, had eerder al beschuldigingen geuit over de betrokkenheid van de CIA bij de dood van JFK. In 1964 werd Underhill dood teruggevonden met een schot in het hoofd. De officiële doodsoorzaak? Zelfmoord.
 • Mary Meyer een van de maîtressen van JFK en tevens vrouw van CIA veteraan Cord Meyer werd in 1964 vermoord in een park.
 • Jackson, directeur van het Amerikaanse tijdschrift 'life magazine', werd dood teruggevonden in 1965. Kort na de moord op Kennedy had Jackson een film bemachtigd over het gebeuren en die daarna opgeborgen. De film werd pas vertoont in 1975. De doodsoorzaak van Jackson is tot de dag van vandaag onbekend.
 • Een bekende columnist en tv gezicht Dorothy Killgallen werd teruggevonden na een overdosis drugs in 1965. Zij had enkele dagen daarvoor een interview afgenomen in de gevangenis waarbij ze zij dat ze op het punt stond de moord op JFK op te lossen.
 • David Ferrie, kennis van Oswald en Bannister, werd in Februari 1967 dood teruggevonden. De doodsoorzaak bleek een hersenembolie. Hij zou voor de rechter worden gedaagd voor verhoor, omdat hij overtuigd was dat de CIA hand had in de dood van JFK.
 • Eladio Del Valle, een vriend van Ferrie werd 1 dag later doodgeschoten, net voor hij ondervraagd zou worden door de autoriteiten.
 • J.A. Milteer vond de dood wanneer een kachel ontplofte. Hij had de dood van Kennedy voorspeld alvorens het was gebeurt. Ook vernoemde hij een persoon die zou worden gebruikt als zondebok voor de moord.

Niet alleen enkele verdachte overlijdens kunnen als bewijs dienen voor een nieuw onderzoek naar de betrokkenheid van de CIA bij de Kennedy moord. Ook enkele directe bewijzen kunnen worden gelinkt aan de rol die de CIA heeft gespeeld. Er was duidelijk sprake van voorkennis. Een complot van dit formaat moet wel door een groep van personen zijn gepleegd. Personen met toegang tot top secret informatie en veel macht:

 • 15 minuten na de aanslag op Kennedy werd er al een beschrijving van Oswald gegeven. Hoe men aan deze beschrijving kwam is nog altijd niet duidelijk.
 • Oswald zou connecties gehad hebben met de CIA en het communistische Castro regime.
 • Er werden geen rapporten gevonden van de onderzoeken die er die dag in Dallas waren gebeurt.
 • Het lichaam van JFK werd uit Dallas getransporteerd alvorens een autopsie kon worden uitgevoerd.
 • JFK's lichaam werd volgens ooggetuigen in Dallas in een laken gewikkeld en daarna in een kist gelegd. Toen het lichaam in Washington aankwam was het laken miraculeus veranderd in een lijkzak.
 • De autopsiefoto's verschilden van de verklaring van de dokters die de autopsie hadden uitgevoerd.
 • Vele bewijsstukken leken te ontbreken, met als belangrijkste het rapport over het brein van de president. De kogel zou er geplant zijn.Waaruit blijkt dat er geknoeid is met bewijsmateriaal om de waarheid te verdoezelen.
 • Vele films gemaakt door amateurs tijdens de aanslag van de president zijn in beslag genomen, maar nooit teruggevonden.
 • Zowel FBI als CIA heeft bewijs achtergehouden voor de Warren commissie (deze voerde een onderzoek naar de dood van de president).
 • Vele rapporten en verklaringen in het dossier van de moord op de president, zijn nog altijd top secret verklaard.
 • Kennedy heeft enige tijd voor zijn dood het volgende gezegd: 'to splinter the C.I.A. in a thousand pieces and scatter it to the winds', Kennedy kon dus niet goed opschieten met de CIA.

De bewijslast is tot nu toe overweldigend. Maar er is nog meer. De zoon van ex - CIA prominent Hunt, bekende openlijk de betrokkenheid van zijn vader en de CIA bij de moord op Kennedy. Everette Howard Hunt zou op zijn sterfbed de moord bekent hebben aan zijn zoon. Samen met Frank Sturgis zouden zij, beiden vermomd als zwervers, de president hebben vermoord. Ook beweren diverse getuigen schoten te hebben gehoord vanop de plaats waar de zwervers stonden en even later werden opgepakt.

Conclusie

De bewijslast in deze theorie is overweldigend. Ook mensen die niet in samenzweringen geloven beginnen bij de betrokkenheid van de CIA in 1963 te twijfelen. Waarom Amerika nog steeds geen open kaart speelt met historici en de wereldbevolking is nog steeds een raadsel. Maar de waarheid komt ooit aan het licht, pas dan zullen we zekerheid hebben of de CIA al dan niet betrokken was in deze spraakmakende moord.
© 2009 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moord op Bobby KennedyDe moord op Bobby KennedyIn 1968 werd Bobby Kennedy vermoord. Zijn dood werd vanaf het begin af aan door mysteries omgeven, net als de eerdere do…
Lee Harvey Oswald: Kennedy's moordenaar?John F. Kennedy, een veelbesproken man. Zowel in zijn privéleven als zijn legislatuur als president van de Vereenigde St…
Het leven van Edward KennedyEdward Kennedy wordt ook wel de leeuw van de Senaat genoemd. De op 22 februari 1932 geboren laatste broer van de familie…
President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963President van Amerika, John F. Kennedy 1961-1963John F. Kennedy was een geliefd president. De moord in november 1963 in Dallas, die op film werd vastgelegd, deed een sc…

Hennep die niet verdooft zit in olie, de BMW en biodieselHennep die niet verdooft zit in olie, de BMW en biodieselHennep kennen veel mensen alleen maar als een verdovend middel. Maar het gewas kan ook gewoon in de keuken worden gebrui…
Vermoordde de KGB president Kennedy?Vele theorieën en verhalen gaan de ronde over de legendarisch moord op JFK tijdens een bezoek aan Dallas in 1963. De the…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/CIA http://www.fff.org/freedom/0992a.asp http://www.thirdworldtraveler.com/CIA/Who_Killed_JFK.html
Reactie

Franet (infoteur), 08-01-2011 #1
Ik ben ervan overtuigd dat J.F. Kennedy niet vermoord werd door Lee Harvey Oswald. Het was een samenzwering, waarbij de CIA absoluut bij betrokken was. Als direct bewijs dient het feit dat J.F. Kennedy zowel van voren als van achteren door kogels is geraakt. De laatste kogel trof hem in het voorhoofd, waardoor een groot fragment van zijn hoofd weggerukt werd en er een regen van bloed en hersens door de lucht vloog. Vóór het laatste schot was de president naar voren gebogen, maar daarna sloeg zijn hoofd naar achteren. Een overduidelijk bewijs! Reactie infoteur, 26-02-2011
We zullen het wellicht nooit weten, de Amerikaanse overheid houdt net zoals bij roswell de waarheid angstvallig geheim :)

Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.