Roswell: mythe of waarheid?

Een van de grootste geheimen in de Amerikaanse geschiedenis is nog steeds Roswell. Waar meer dan 60 jaar geleden buitenaards leven de dood zouden hebben gevonden in een crash. Wat er ook gebeurt is die juli 1947, de mensheid zal het wellicht nooit weten. Alleen hoge militaire machten zouden toegang hebben tot die informatie. Een zoektocht naar de waarheid.

Enkele Getuigenverklaringen

 • Op 1 Juli 1947 bemerkt de luchtmacht van Roswell een vreemd voorwerp op hun radar. Door de snelheid en de manier van manoeuvreren zou het voorwerp niet van deze planeet zijn.
 • Eén dag later ziet het echtpaar Wilmot een vliegend voorwerp wat zij later beschrijven als 2 schotels die lijken zelf op te lichten. Ze zien het voorwerp ongeveer 1 minuut lang vliegend richting Corona.
 • Op 3 Juli 1947 volgen radarinstallaties op New Mexico het vliegend voorwerp voor 24 uur lang.
 • Op 4 Juli 1947 ziet de familie Woody een vuurachtig voorwerp boven hun boerderij. Ook 2 nonnen zien het rare verschijnsel, wat zij in hun dagboek afdoen als een vliegtuig in nood. Later die dag hoort William Brazel een luide knal en een luide explosie. Ondertussen volgde de militaire basis het voorwerp al 3 dagen. Tot het voorwerp neerstortte in Roswell.
 • Wanneer William Brazel op 5 Juli 1947 met zijn paard uit rijden gaat vind hij de restanten van het vliegende voorwerp. Hij beschreef het materiaal als iets wat hij nog nooit eerder had gezien. De restanten die hij vond waren een soort folie maar donkerder van kleur, verder vond hij metaalachtige onderdelen en vreemde tekens op verschillende overblijfselen.

De officiële theorieën

Neergestorte weerballon

De weerballon bij zijn lancering / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)De weerballon bij zijn lancering / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
De officiële verklaring van de regering na de eerste bericht van de gebeurtenissen was dat men daadwerkelijk een vreemd voorwerp of unidentified flying object had gevonden in Roswell. Enkele ogenblikken later werd de verklaring door de autoriteit ingetrokken en werd het vreemde voorval afgedaan als een neergestorte ballon die hoorde tot een top - secret militair programma 'Mogul'.
Het project was ontwikkeld om raketten van de voormalige sovjet - unie te detecteren, om zo hun kansen op verdediging te verhogen. Er liep echter iets mis en het project stortte neer.
Bij de vraag of er levensvormen gevonden waren in het wrak, lachten de instanties het absurde idee weg. Men vertelde dat de zogenaamde levensvormen poppen waren die gebruikt werden om te zien of de weerballon eventueel zou kunnen bemand worden voor latere missies.
Toch zijn er enkele indirecte bewijzen die deze theorie tegenspreken:

 • De stoffen en materialen die Brazel vond waren een niet gekende substantie en technologie die niet gekend was op aarde.
 • Waarom volgden de Mexicaanse militaire eenheden het voorwerp op de radar wanneer geweten was dat het om project Mogul ging.
 • Indien de militaire macht wist dat het om project Mogul ging, waarom dan een eerste verklaring dat het om een niet geïdentificeerd vliegend voorwerp ging.
 • De hoogte waarop de ballon zich bevond was onrealistisch tot bijna onmogelijk. De maximale hoogte die de ballon zou kunnen nemen zou er geen 4 dagen over doen om te vallen. Dus zouden ze hun eigen resultaten van de radar moeten tegenspreken.

Een mislukte militaire operatie

Ook deze theorie is gebaseerd op de tweede verklaring van de regering. Het project Mogul zou zijn neergestort in Roswell. Maar dit zou de reden voor een gigantische doofpotoperatie zijn. Er wordt gesproken over een bemande ballon, waarbij de inzittenden de dood vonden, als gevolg van een onvoldoende voorbereidde missie.

De relatie tussen project Mogul en Roswell wordt veel vernoemd. Maar de exacte gebeurtenissen van die Juli 1947 blijven onduidelijk. Omdat het project top secret was en de vijand niets mocht weten van de hoge technologie die de Vereenigde Staten van Amerika bezatten, is het waarschijnlijk dat bescherming van topgeheimen en eventuele onethische experimenten de oorzaak zijn van de doofpotoperatie.

Ook hier zijn er indirecte bewijzen die deze theorie tegenspreken:

 • Haut, de persverantwoordelijke die beide verklaringen meer dan 60 jaar terug allebei meemaakte, zei op zijn sterfbed dat het daadwerkelijk een UFO was, en niet project Mogul zoals de regering beweerde. Ook sprak hij over het zien van aliens.
 • Als het om een top secret operatie ging, waarom werd de informatie over project Mogul medegedeeld, en niet een andere naam verzonnen om zo het geheim veilig te stellen.
 • Waar zijn de lichamen van de personen die de dood vonden in dit falend project, en waarom is de familie blijven stilzwijgen.

Tot slot

De officiële verklaringen zijn op zijn minst ongeloofwaardig te noemen. Ook het personeel van 1947 spreekt elkaar tegen. Verschillende getuigen blijven bij hun verhaal van wat ze precies gezien hebben. En de verklaring van een respectabel man als Haut op zijn sterfbed mogen niet genegeerd worden. Er is iets gebeurt op Roswell wat de regering met alle middelen proberen toe te dekken. Dit is de enige juiste conclusie die hieruit kan worden afgeleid.

De niet officiële theorie

UFO of Unidentified Flying Object

Wanneer men de getuigenverklaringen leest en de bizarre gebeurtenissen overziet moet men zichzelf wel de vraag stellen, was het een UFO, is onze planeet bezocht door een ongekende levensvorm en is de regering deze informatie aan het toedekken om paniek te vermijden?
Het grootste deel van de bevolking denkt: 'waar rook is, is vuur', en in 90% van de gevallen is dit ook een waarheid. Met een grote stapel bewijzen zoals op Roswell is het moeilijk om de officiële verklaring als waarheid aan te nemen.

De theorie die UFO's als oorzaak van het Roswell incident beschouwen, blijken met de jaren meer en meer te kloppen. Ook de verklaring van persverantwoordelijke van de militaire basis 1947 Haut, op zijn sterfbed, geeft als aanleiding dat het verhaal van de UFO wel eens zou kunnen kloppen.

Haut's bekendmakingen:

 • Het echte object gevonden in Roswell zou opgeslagen zijn in een militaire hangar.
 • Haut zou niet enkel de UFO hebben gezien maar ook buitenaardse lichamen.
 • Een begrafenisondernemer in Roswell zou gecontacteerd zijn door de regering om kleine doodskisten te maken.
 • Haut sprak ook over geheime vergadering met hooggeplaatsten waar er restanten van de UFO zouden zijn uitgewisseld
 • Haut gaf toe dat de echte crash niet op 2 juli maar op 4 juli plaatsvond en alles werd geënsceneerd op de boerderij waar de restanten werden gevonden , om zo de aandacht af te leiden van de echte plaats.
 • Verder gaf hij de doofpotoperatie van de regering toe, zo zou de weerballon en project Mogul een verzinsel zijn van de regering om de waarheid over Roswell toe te dekken.

De bekendmakingen van Haut enkele jaren geleden lijken te staven met de gebeurtenissen in 1947. Veel onbeantwoorde vragen worden opgelost met zijn verklaringen. Of er daadwerkelijk autopsies gebeurt zijn op aliens is nog maar de vraag.

Conclusie

De waarheid over Roswell zullen we wellicht nooit weten. Het internet staat vol met verhalen over wat er zich die dag heeft afgespeeld. Ook de Amerikaanse regering weigert nog steeds om de volledige waarheid uit de doeken te doen. Zolang het geheim van Roswell achter gesloten deuren blijft, zullen we ons moeten blijven afvragen: is er buitenaards leven?
© 2009 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beroemde ufo-waarnemingen op aardeBeroemde ufo-waarnemingen op aardeEen ufo is een ongeïdentificeerd vliegend voorwerp, in het Engels 'Unidentified Flying Object'. Er worden regelmatig ufo…
Terneuzen en de Vliegende HollanderTerneuzen en de Vliegende HollanderDe Vliegende Hollander, ook wel bekend als kapitein Willem van der Decken kwam volgens verschillende verhalen, ergens va…
Space Needle: de iconische toren van SeattleSpace Needle: de iconische toren van SeattleNiet alleen is de Space Needle de nummer één toeristische attractie van Seattle, het was ooit het hoogste gebouw ten wes…

Lee Harvey Oswald: Kennedy's moordenaar?John F. Kennedy, een veelbesproken man. Zowel in zijn privéleven als zijn legislatuur als president van de Vereenigde St…
Jongeren in de kerk begeleiden met jongerenpastoraatJongeren in de kerk begeleiden met jongerenpastoraatMet het oog op het welzijn van jongeren is het belangrijk dat het jongerenpastoraat als een 'vangnet' om jongeren heen s…
Bronnen en referenties
 • Boek: Kal. K. Korff, The Roswell UFO Crash. What they don't want you to know Boek: Karl T. Pflock, Roswell : Inconvenient Facts and the Will to Believe Boek: Kevin D. Randle, The Truth about the UFO Crash at Roswell Boek: Thomas J. Carey, Witness to Roswell: Unmasking the Government's Biggest Cover-up
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Reactie

Niels, 03-11-2011
Ik denk dat het wel is mogelijk zou kunnen zijn ook gezien de afbeelding hier boven en andere afbeeldingen uit die tijd. Het is redelijk aannemelijk dat het echt is ook omdat de Amerikaanse regering zoveel moeite doet om het geheim te houden. Ik zou het wel geloven maar we moeten toch echt wachten met conclusies trekken tot dat de Amerikaanse regering ophoud met zweigen. (ik vermoed dat, dat niet snel zal gaan gebeuren) Reactie infoteur, 16-11-2011
Inderdaad. Amerika is specialist in het toedekken van potjes. Maar zoals elk geheim zullen we ooit wel de waarheid weten, ondertussen wacht de wereld in spanning af… :)

Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.