mijn kijk op

Bezuiniging op politie ondermijnt onze veiligheid

Bezuiniging op politie ondermijnt onze veiligheid De wet (piramide) van Maslow geeft de volgorde van belangrijkheid aan, van onze eerste levensbehoeften. Onze allereerste levensbehoeften zijn lichamelijke behoeften als voedsel, drinken, slapen e.d. Maar de behoefte aan veiligheid en zekerheid komt onmiddellijk daarna. Dat lijkt niet in harmonie met de regelmatige bezuinigingsplannen op het politie-apparaat. Minder blauw op straat betekent immers een forse aanslag op ons gevoel van veiligheid.

Hoe meer mensen bij elkaar hoe onveiliger de samenleving

Als je te veel hamsters in een kooitje doet gaan ze elkaar verslinden. Veel mensen bij elkaar zorgt ook voor veel meer irritatie en ergernis met alle consequenties van dien. De stedelijke gebieden vormen daarvan het bewijs, en zijn in dat opzicht vaak niet te vergelijken met het relatief rustige platteland, waar sociale controle nog volop aanwezig is en je de voordeur niet op slot hoeft te doen. Politie lijkt vooral nodig in de stedelijke gebieden met hoge bevolkingsconcentraties.

Een onverantwoorde besparing

De overheid bespaart regelmatig op politiepersoneel, maar er zou juist uitbreiding nodig zijn vanwege een aantal actuele verslechteringen in de samenleving:
  • In een samenleving die steeds voller wordt zal het er niet kalmer aan toe gaan en meer agressie zijn.
  • Jeugdcriminaliteit neemt toe als gevolg van de slechte economische omstandigheden en jeugdwerkeloosheid.
  • In het verkeer ook meer agressie en onverdraagzaamheid als gevolg van de steeds overvollere wegen.

Een besparing die juist leidt tot meer kosten

Criminaliteit leidt tot een onvoorstelbare hoeveelheid kosten en daarom is voorkomen de goedkoopste optie. Gevolgen van criminaliteit:
  • psychische gezondheidsklachten (trauma's)
  • lichamelijke klachten
  • materiële schade, oplopende verzekeringspremies
  • extra preventie maatregelen, beveiligers
  • onopgeloste conflicten die uit de hand lopen
  • als de pakkans verkleint neemt de misdaad en dus de kosten toe
  • meer overtredingen in het wegverkeer, met alle risicoís van dien

Auto niet naar garage

Bezuinigingen op het politieapparaat doen denken aan de eigenaar van een auto die eigenlijk nodig met zín voertuig naar de garage moet voor een periodieke onderhoudsbeurt, maar dat niet doet met de drogreden dat er dan een flink bedrag aan garagekosten wordt uitgespaard, en de wagen heus niet de andere dag gelijk komt stil te staan.

Eerste levensbehoefte

Veiligheid is voor de burger een eerste levensbehoefte volgens de wet van Maslow. De bekende piramide van Maslow geeft de volgorde van belangrijkheid aan van onze eerste levensbehoeften. Veiligheid en zekerheid zijn eerste levensbehoeften met een hoge prioriteit en komen direct na de behoefte aan eten en drinken etc.

Politieke besluiten tot versterking van het politie-apparaat, of maatregelen dat er juist meer blauwe op straat moet komen, wisselen elkaar nog wel eens af. Maar burgers die zich niet meer veilig wanen in hun eigen omgeving, hebben er vaak best wat belastinggeld over voor een eerste levensbehoefte die zo hoog op het prioriteitenlijstje staat.
© 2009 - 2023 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piramide van MaslowIn dit artikel word de werking van de piramide van Maslow uitgelegd en in welke verschillende situaties deze economische…
Piramide van MaslowAbraham Maslow was een van de bekendste vertegenwoordigers van de humanistische psychologie. Hij heeft een onderzoek ged…
De behoeftenpiramide van MaslowIn het communicatieproces speelt de motivatie een belangrijke rol. Iemand die niet open staat voor communicatie, om wat…
Maslow's behoeftepyramideDe piramide van Maslow, ofwel behoeftepiramide, ofwel the hierarchy of needs triangle, is een theorie van Abraham Maslow…

De Bende van VenloRuim 15 jaar geleden werd Venlo en heel Nederland opgeschrikt door een losgeslagen groep plegers van meer dan 250 geweld…
Gebaren en cultuurverschillenBetekenen schudden of knikken met het hoofd overal ter wereld hetzelfde? Nee, gebaren en handgebaren verschillen van cul…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 27-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.