Piramide van Maslow
In dit artikel word de werking van de piramide van Maslow uitgelegd en in welke verschillende situaties deze economische en psychologische theorie van toepassing kan zijn. Volgens Maslow zijn er 7 verschillende niveaus van behoeftes die weer in 2 groepen onder te verdelen zijn. Waarom is hij tot deze conclusie gekomen?
Maslow
Maslow was een Amerikaan met Joodse ouders uit Rusland. Maslow wist tijdens zijn carrière het humanistische psychologie te ontwikkelen. Volgens Maslow staat dan ook ieder mens op zichzelf, die dan ook zijn eigen motivaties heeft om bepaalde doelen te verwerkelijken. Een van zijn bekendste werken die dit ondersteunen is zijn piramide van behoeftes die naar hem vernoemd is, de piramide van Maslow.
De piramide van Maslow in het kort
Volgens Maslow hebben mensen verschillende behoeftes en ordenen mensen deze behoeftes automatisch naar belangrijkheid. Bij een ieder zijn dezelfde behoeftes te herkennen en zijn deze behoeftes ook op dezelfde manier geordend. De piramide van Maslow is dus van toepassing op elk mens in elk land of situatie. De verschillende behoeftes in de piramide zijn van heel belangrijk beneden in de piramide tot minder belangrijk in de top van piramide gezet. De onderste behoeftes van de piramide zijn dan ook de behoeftes die wij met z´n allen het liefst vervuld zien worden. Volgens Maslow zouden wij als deze onderste behoefte niet vervuld is, ons niet bezig kunnen houden met de volgende behoeftes in de hogere lagen van de piramide.
De Verschillende fases uitgelegd
Er zijn vijf fases die ieder mens nastreeft volgens de piramide, hier zullen alle vijf fases kort en duidelijk worden uitgelegd.
- De eerste fase bestaat uit organische en lichamelijke behoeftes, hierbij moet van denken aan voedsel maar ook zaken als seks en de behoefte tot ontlasting.
- De tweede fase handelt zich om de behoefte naar lichamelijke veiligheid en zekerheid, de mens zou zich gaan verenigen in een groep om zo zichzelf te kunnen verdedigen tegen andere soorten. Maar in het hedendaagse leven valt hier ook de veiligheid op een baan en een onderdak bij.
- De derde fase siert zich met de behoefte aan saamhorigheid, liefde, vriendschap en positieve relaties.
- De vierde fase omvat de behoeftes naar waardering, zelfrespect en erkenning. Al deze behoeftes zijn te koppelen aan het wederzijds respect wat je krijgt in een groep.
- De allerlaatste fase van behoeftes is simpelweg de behoefte aan zelfverwerkelijking. Dit wil zeggen dat elk mens als laatste behoefte zichzelf wil ontwikkelen tot een uniek mens met een unieke persoonlijkheid.
De verschillende toepassingen van de theorie
De theorie komt niet alleen van toepassing bij de psychologie, waar hij van origine voor ontworpen is maar ook bij andere zaken zoals bij economie. In de economie wordt deze theorie namelijk vaak aangegrepen om te bewijzen dat bepaalde goederen luxe goederen zijn die desnoods niet gekocht worden door consumenten als de basis behoeftes zoals eten en drinken nog niet vervuld zijn. Het zou namelijk onlogisch zijn om een nieuwe bank te kopen als je niet eens zeker weet dat je elke dag een dak boven je hoofd hebt en genoeg eten en drinken.