Advocaat Een advocaat inschakelen

We kennen ze allemaal van bekende televisieseries en films, of uit de boeken van John Grisham. Gelikte mannen in donkere pakken, die voor de rechter hun woordje doen. Advocaten bestaan al eeuwen lang. Hun grootste doel is om mensen bij te staan in een juridisch proces, of bij juridische vraagstukken. Maar wanneer schakel je nu eigenlijk een advocaat in?

Juristen en advocaten

Er is een verschil tussen juristen en advocaten, ondanks het feit dat deze twee veel met elkaar geassocieerd worden. Het belangrijkste verschil zit hem erin dat een advocaat altijd een jurist is, maar een jurist niet altijd een advocaat hoeft te zijn. Een advocaat heeft namelijk een aparte opleiding gevolgd om advocaat te worden en is daardoor ook aangesloten bij de Orde van Advocaten. Juristen die geen advocaat zijn, hebben wel veel kennis op het gebied van wetten en regels. Zij zijn in te schakelen voor deskundig advies en werken vaak bij verzekeringsmaatschappijen en juridische advieskantoren, maar ook op de juridische afdeling van bijvoorbeeld een ziekenhuis of groot bedrijf.

Advocaten

Als beëdigd jurist mag een advocaat voor de rechtbank pleiten. Sterker nog, bij een civiele rechtszaak is het inschakelen van een advocaat verplicht.

Orde van Advocaten

De Nederlandse Orde van Advocaten is de beroepsorganisatie van alle advocaten die in Nederland werkzaam zijn. De Orde zorgt voor de kwaliteit van de diensten die advocaten aanbieden. Door een kritisch gekozen opleiding, het opstellen van bindende regels voor advocaten, voorlichting en advisering aan haar leden en de overheid, wordt de kwaliteit van deze advocaten gewaarborgd. De wet schrijft voor dat advocaten moeten worden ingeschreven bij de Orde van Advocaten.

Tarieven

Advocaten hebben niet te maken met vaste tarieven. Ze mogen zelf bepalen hoeveel geld ze willen verdienen en aan de hand dat berekend wordt. Dat kan gaan om uurtarief, maar ook om een jaarcontract of een afgesproken vast bedrag. Het kan dus geen kwaad om bij een eerste gesprek al afspraken te maken over de financiën. Ook de prijzen van juristen verschillen. Het gaat hier vaak om dezelfde manieren van betaling als bij advocaten. Wanneer gekozen wordt voor een uurtarief, gaat het bij de meeste praktijken om enkele honderden euro's per uur.

Juridische vraag

Wie rondloopt met een juridische vraag of een probleem heeft dat te maken heeft met de wetgeving, kan genoegen nemen met een jurist. Een jurist is ook verstandig wanneer er sprake kan zijn van grote financiële gevolgen voor de kwestie. Wanneer het om een grotere zaak gaat, bijvoorbeeld onterechte beschuldigingen of nalatigheid, is het verstandig een advocaat in de arm te nemen. Zelfs wanneer er nog geen sprake is van een direct conflict maar er wel een zekere dreiging in de lucht hang kan het ook verstandig zijn om alvast een jurist of advocaat in te schakelen.

Contact leggen

Wanneer zich een probleem voordoet, of voor heeft gedaan, is het goed om niet te lang te wachten om contact te leggen met de jurist of advocaat. Meestal is een advocaat of jurist al in staat om middels een brief een situatie aan te pakken.
Echter, als er geen bewijzen zijn dat er iets mis dreigt te gaan, is het beter om geen jurist of advocaat in te schakelen. Er moeten immers concrete zaken zijn die een jurist kan bekijken.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advocaat WerkzaamhedenAdvocaten kennen we allemaal van de vele televisieseries, de films of misschien wel de spannende boeken van bijvoorbeeld…
Een mediator of een advocaat inschakelen?Een mediator of een advocaat inschakelen?Bij juridische geschillen en echtscheidingen, worden er steeds vaker mediators ingeschakeld in plaats van advocaten. Dit…
Advocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstandAdvocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstandAdvocaat nodig? Over de kosten, tarief, loon, vergoeding, honorarium, kostenaftrek en rechtsbijstand. Een advocaat kost…

Jim Jones, dominee en massamoordenaarJames Warren Jones werd geboren op 13 Mei 1931 in Crete, Indiana. Hij zou zichzelf later Jim Jones gaan noemen. In zijn…
Hoe kaap je succesvol een Boeing 727?Hoe kaap je succesvol een Boeing 727?Agenten van het Amerikaanse FBI zijn nog steeds op zoek naar een voortvluchtige kaper van een Boeing 727. Het grote prob…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.