Jim Jones, dominee en massamoordenaar

James Warren Jones werd geboren op 13 Mei 1931 in Crete, Indiana. Hij zou zichzelf later Jim Jones gaan noemen. In zijn jonge jaren was hij gefascineerd door religie en de dood. Volgens sommige overleveringen zou hij in die tijd ook kleine dieren gevangen houden en zelfs een kat neergestoken hebben. Hij las de werken denkers zoals Karl Marx, Adolf Hitler en Mahatma Gandhi. Hij maakte vooral veel aantekeningen over hun sterke en zwakke punten.

Jones zijn opvattingen

Jones ging in 1949 studeren aan de Universiteit van Indiana. Hij was als een van de weinige Amerikanen in die tijd een communist en was ook lid van de Communistische Partij USA. Hij gaf zwarten en blanken precies dezelfde rechten, wat in die tijd redelijk revolutionair was. Zeker op religieus gebied, was er een duidelijke afscheiding tussen blanken en zwarten. Juist hierom besloot hij om een eigen kerk op te richten, wat uiteindelijk 'The People's Temple' werd. Je kan zeggen dat dit een van de eerste Amerikaanse 'gemengde' kerken werd. Zijn kerk was tijdens de oprichting een in grondslag christelijke kerk.

Hij werd de daarop volgende jaren steeds sterker van mening dat zwarten en blanken dezelfde rechten moeten hebben. Hij zorgde ervoor dat hij op de radio kon komen en schreef neo-nazi leiders brieven die hij aan de pers liet uitlekken. Toen hij een keer in het ziekenhuis opgenomen moest worden, werd hij per ongeluk op de 'zwarte' afdeling geplaatst. Hij weigerde toen zich te laten verplaatsen en begon met het verzorgen van zwarte patiënten.

Jones zou later weg gaan bij de Communistische Partij, omdat hij Mao Zedong volgde in zijn kritieken op Stalin. Jones adopteerde zelf veel kinderen van verschillende komaf, voornamelijk uit Korea. In die tijd was Amerika in oorlog met Korea ( en het communisme) en Jones pleitte voor het stoppen van deze oorlog en aandacht voor de burgers in Korea. Zijn geadopteerde gezin noemde hij: The Rainbow Family, wat het boegbeeld van zijn kerk zou worden.

The Peoples Temple

Rond 1952 richtte Jones de Peoples Temple op, waarin hij vooral pleitte dat alle mensen van alle rassen gelijk zijn. Dit was in die tijd nogal revolutionair. De slavernij was al jaren afgeschaft maar zwarten werden nog steeds op een andere manier behandeld door middel van zwarte coupes, zwarte cafe's en zwarte vliegtuig vluchten. Juist om deze opvattingen werd Jones vaak bedreigt, voornamelijk door neo-nazi's.

In 1961 werd er door Jones gepreekt over een apocalyptisch nucleaire oorlog. Hij ging daarom opzoek naar plaatsen waar deze oorlog uitgezeten kon worden. Hij kwam uit bij Brazilië waar hij enkele jaren werkte in de sloppenwijken. In 1965 keerde hij terug naar Indiana toen hij hoorde dat zijn kerk op instorten stond. Terug in Amerika ging hij verder met zijn preken over de nucleaire oorlog. Hij voegde rond deze periode zijn communistische opvattingen bij zijn religieuze opvattingen.

Om veiliger te zijn voor de oorlog, verhuisde hij van Indiana naar Californië. ( een andere rede is dat Indiana in die tijd niet bepaald klaar was voor rassen-gelijkheid en dat er in Californië mee vrijheid voor was)

Rond 1970 deed The Peoples Temple afstand van het huidige christendom. Jones schreef zelf een boek waarin hij zich afzet tegen de Bijbel en schrijft dat de Bijbel een excuus is voor de blanken om hun vrouw te mogen slaan en zwarten te mogen mishandelen.

Het preekte dat hij zelf een reïncarnatie was van Jezus van Nazareth, Mahatma Gandhi, de Buddha, Vladimir Lenin en Father Divine ( een zwarte rechten activist, vooral bekend van zijn werk voor zwarten in de jaren 30'). Van Jones kwam onder andere deze quote:
"What you need to believe in is what you can see...If you see me as your friend, I'll be your friend. As you see me as your father, I'll be your father, for those of you that don't have a father...If you see me as your savior, I'll be your savior. If you see me as your God, I'll be your God."

Jones in San Fransisco

Later veranderde Jones zijn standpunten en gaf openlijk toe een atheïst te zijn en dat hij er een groot voorstander van was van hoe Mao Zedong de Chinese regering afgezet had. Dit in combinatie met de hoge betalingen die kerkgangers aan Jones deden, zorgde ervoor dat er door de Amerikaanse regering onderzoeken werden gestart naar de People's Temple.

In 1975 verhuisde de Temple naar San Fransisco, waar Jones een politieke functie betrad. Dit zorgde voor meer media aandacht voor de Temple en het lukte Jones zelfs om meer aanhangers te vinden voor zijn kerk. Er waren echter ook negatieve berichten over de Temple. In 1977 werd er een artikel gepubliceerd waarin werd geclaimd dat de kerkgangers regelmatig, emotioneel en fysiek misbruikt werden. Jones wachtte dit artikel niet af ( hij kon publicatie in San Fransisco eerst nog voorkomen,maar uiteindelijk bleek dit onmogelijk), hij verhuisde met al zijn volgelingen naar Guyana, waar hij de stad Jonestown stichtte.

Jonestown

In 1974 was Jones al begonnen met het bouwen van ' de ideale stad', dit moest Jonestown worden. Hij zei hierover zelf: "I believe we’re the purest communists there are." Net als de meeste communistische landen van die tijd, had Jones strikte immigratie regels. Het kwam er op neer dat niemand Jonestown mocht verlaten.

Van de mensen die hij in 1977 meenam naar Jonestown, was 68 procent zwart. Rond die periode kwamen veel van de kerkgangers er achter dat Jones een drugs verslaafde was. Dit leidde niet tot afname van zijn populariteit. Ook de verhalen over seksuele relaties met kerkgangers, waarvan hij beweerde dat het nodig was om hun ziel te reinigen, leidde niet tot afname van zijn populariteit. Jones verbood sex voor het huwelijk, maar heeft zichzelf nooit aan die regel gehouden. In 1973 werd hij zelfs aan gehouden op verdenking van het ophalen van mannelijke hoeren. Dit alles werd door de leden van de People's Temple bestempeld als haatzaaierij van Amerika.

In Amerika was er wel steeds meer vraag naar een onderzoek naar de sekte. Dit werd versterkt toen Deborah Layton ontsnapte uit Jonestown en vertelde over de slechte leefomstandigheden en misdrijven die de volgelingen van Jones pleegde. De politiek druk op Jones nam toe. Dit in combinatie met zijn visie over de nucleaire oorlog en het gebruik van drugs, zorgde ervoor dat Jones ( net zoals zijn grote voorbeeld Stalin) enorm paranoïde werd. Volgens Jones was de enige rede voor de politiek druk, het feit dat Jonestown een communistische samenleving was.

Massamoord

Jones zijn preken verslechterde van toon en werden pessimistischer. Er werd geoefend met het plegen van massale zelfmoord en meer mensen wilde uit Jonestown ontsnappen.

Op 18 november 1978 ging Leo Ryan, lid van het congres van afgevaardigde, een officieus staatsbezoek plegen aan Jonestown. Hij deed dit samen met een paar journalisten. Ryan werd door Jones rondgeleid en kon geen negatieve zaken vinden. Maar Jones had in veel van zijn toespraken uitgelegd dat Amerika hem en alle bewoners zwart probeerde te maken. Bij sommige inwoners van Jonestown kwam daarom het gevoel dat ze zich voor Ryan en zijn groep moesten verdedigen. Dit resulteerde in een poging om een van de journalisten neer te steken. Het bezoek was daarom snel tot een einde gekomen en Ryan en zijn gevolg probeerde zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Op zijn weg terug naar het vliegtuig waarmee hij gekomen was, kwamen 15 inwoners van Jonestown naar hem toe, met het verzoek hun mee te nemen naar Amerika. Dit laatste maakte Jones zo boos dat hij besloot dat ze allemaal moesten worden vermoord. Dit resulteerde in een schietpartij op de vliegstrook in de buurt van Jonestown, waarbij 4 journalisten en Leo Ryan om het leven kwamen.

Jones was er van overtuigd dat de Amerikaanse regering hun legers naar Jonestown zou sturen, om ze op de meest gruwelijke wijze te vermoorden. Dit vertelde hij dan ook in zijn laatste preek. Hierin vertelde hij dat de Amerikaanse soldaten hun baby's zouden doodschieten en hun stad zouden verbranden. Samen met zijn fanatieke aanhangers opperde hij het idee om met alle bewoners van Jonestown, zelfmoord te plegen. Doordat Jones al een keer had lopen 'proefdraaien' me het idee van massale zelfdoding, wist hij precies welke mensen zouden helpen en welke mensen zouden tegenwerken. De mensen die weigerde het gif te nemen, kregen het ingespoten. De mensen die weg rende, werden in de rug geschoten. Jones nam zelf geen gif, maar schoot zichzelf door het hoofd. In Jonestown stierven op die dag 909 mensen, waarvan er 276 kinderen waren.

De FBI vond tijdens hun onderzoek een tape van 45 waarop de laatste momenten van de inwoners van Jonestown te horen zijn. Op de tape stond onder andere deze uitspraak van Jones, tegen de mensen die aan het huilen waren:
"Stop this hysterics. This is not the way for people who are Socialists or Communists to die. No way for us to die. We must die with some dignity."

Als laatste op de tape zegt Jones:
"We didn't commit suicide, we committed an act of revolutionary suicide protesting the conditions of an inhumane world."

Overlevenden en complotten

Uiteindelijk overleefde 33 sekteleden het. Elf mensen overleefde het door 40 kilometer door de jungle naar een ander dorp te lopen. Grover Davis, op dat moment 79 jaar, was doof en hoorde de oproep van Jones voor zijn laatste preek niet en miste daardoor de verplichte zelfmoord. Hyacinth Trash, op dat moment 76, deed een middagdutje tijdens de massamoord, waardoor de overige sekte leden haar voor dood aanzagen. Toen zei wakker werd vond zij allemaal lijken om zich heen.

Veel van de overlevende hebben op puur geluk die avond overleefd. Drie van de hooggeplaatste sekte leden werden opgepakt met 880.000 dollar in hun bezit, die ze volgens hen van Jones naar Rusland moesten brengen. Onder andere hierom gaan er veel complottheorieën rond over Jonestown. Zo zou Jones eerst zelf van plan zijn om het geld naar Rusland te brengen, maar werd hij vermoord ( in plaats van zelfmoord).

In andere theorieën was Jones een drugsdealer of was Jones helemaal niet van plan om massale zelfmoord te plegen. Omdat de CIA een rapport van 5000 pagina's rond Jonestown niet wil vrij geven, gaan sommige mensen er vanuit dat de CIA er meer mee te maken had. Zo zouden ze het niet kunnen verdragen dat een groep Amerikanen overstapte naar het communisme en hadden ze op die bewuste 18 november een enorm leger militaire in de jungle liggen. Totdat de CIA zijn rapporten openbaar maakt ( in de regel 70 jaar na het opstellen van het bewuste rapport, zo komt het rapport over de JFK-shootings in 2039 vrij) zullen er altijd speculaties rond Jonestown blijven.
© 2009 - 2024 Wallum313, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jonestown Massacre: de vernietigende invloed van Jim JonesIn 1955 stichtte Jim Jones zijn eigen kerk: People's Temple. Zijn kerk combineerde communistische ideeën met het christe…
Davy Jones – de man zonder hartIn de Pirates of the Caribbean-films speelt de slechte Davy Jones een grote en belangrijke rol. Maar het personage Davy…
Sekten in NederlandSekten in NederlandJe hoort en ziet het steeds vaker, mensen die aangesloten zijn bij een sekte, soms afgesloten worden van de buitenwereld…

Rolex – tijdloze horlogesWereldwijd worden de Rolex-horloges gezien als statussymbool. Dat komt vooral vanwege de hoge kostprijs. Rolex is een va…
Advocaat – WerkzaamhedenAdvocaten kennen we allemaal van de vele televisieseries, de films of misschien wel de spannende boeken van bijvoorbeeld…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Jones
Wallum313 (17 artikelen)
Laatste update: 24-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.