Wat te doen bij burenoverlast?

In 2007 waren er in Nederland zín 7 191000 huishoudens en de hoogste bevolkingsdichtheid vinden we in Den Haag met 5.749 inwoners per vierkante kilometer. Nederland is dus een klein land waarbij de mensen vooral in de stad dicht op elkaar wonen. Dit veroorzaakt vaak spanningen die het woonplezier kunnen verstoren. Zo ontstaat er vaak burenoverlast.

De oorzaken

Burenoverlast kan verschillende oorzaken hebben, van harde muziek tot zwerfvuil.
Hieronder een aantal voorbeelden van oorzaken.

Huisdieren

Honden en katten kunnen een aanleiding zijn voor burenruzies. Bijvoorbeeld door het geblaf of katten die in de tuin komen. Maar ook duiven of andere volgens kunnen een oorzaak zijn, het voeren van vogels kan namelijk ongedierte aantrekken en vogelpoep komt terecht op balkons en in tuinen.

Gestapelde bouw

Een woning in een flatgebouw heeft buren boven en/of onder zich. Doordat hier meerdere mensen in een gebouw wonen, en vaak ook gezinnen en oudere bij elkaar kan er overlast ontstaan.

Gehorigheid

Bij oude woningen werd er nog geen rekening gehouden met geluidsisolatie. Tegenwoordig zijn de eisen hiervoor een stuk strenger dan vroeger. Maar nog steeds, ook bij nieuwbouwwoningen, is gehorigheid een veelvoorkomende oorzaak van burenoverlast.

Harde vloerbedekking

Onder harde vloerbekking behoren houten vloeren, parket, laminaat en plavuizen, maar ook zeil. Door deze vloeren worden contactgeluiden eenvoudig overgedragen naar de woning onder uw woning.

Verschillen in leefstijl

De een leeft 's nachts, de ander overdag of heeft wisselende diensten. Te veel verschil in 'leefstijlen' veroorzaakt botsingen.

Openbare ruimten

Soms gebruiken bewoners van flatgebouwen trappenhuizen, liften, galerijen, bergingsgangen en centrale toegangshallen op de verkeerde manier. Bijvoorbeeld als opslag- of werkplaats. Hier ergeren veel mensen zich snel aan.

Muziek en huishoudelijke apparaten

Stereo-installaties of muziekinstrumenen zorgen vaak voor geluidsoverlast. Maar ook stofzuigers, wasmachines, televisies en boormachines zijn de bron van conflicten.

Verstopping van afvoer en riool

Frituurvet, bakvet en kattenbakkorrels kunnen niet zomaar via de gootsteen of het toilet worden weggespoeld. Wanneer dit wel gebeurt, is er een grote kans dat de afvoer verstopt raakt. Er kan hierdoor een overstroming ontstaan die veel schade en overlast kan opleveren.

Vuilnis en grofvuil

Alleen op bepaalde tijden mag het huisvuil op straat worden geplaats. Wanneer mensen zich hier niet aan houden, wordt de buurt vervuilt. Het vuil trekt ook weer ongedierte aan en dit levert veel overlast op.

Hoe kunt u overlast voorkomen?

Burenoverlast wordt vaak veroorzaakt zonder dan bewoners zich ervan bewust zijn. Hieronder een paar simpele tips die kunnen helpen om een prettige sfeer te bewaren.

 1. Zet uw muziek niet harder dan nodig is. Uw buren houden misschien van hele andere muziek of zelfs van stilte. U zou het zelf ook niet prettig vinden als u gestoord wordt met muziek waar u niet van houdt.
 2. Een geluiddempende vloerbedekking is een goede tip. Ook kunt u een laag vilt of rubber aanbrengen onder apparaten, die veel geluid maken.
 3. Maak afspraken over de tijden waarop u geluid mag produceren. Denk hierbij aan boren, timmeren, muziek maken, etc.
 4. Als u van plan bent een feestje te geven, laat uw buren het dan van tevoren weten.
 5. Laat uw kinderen binnenshuis niet rennen, ballen, schreeuwen of met deuren gooien.
 6. Spreek met uw buren af dat gemeenschappelijke ruimten niet gebruikt kunnen worden als opslagplaats, volgens het huurcontract is dit zelfs verboden.
 7. Zet uw vervoersmiddelen niet op plaatsen waardoor de doorgang verhindert wordt.
 8. Wanneer iedereen zijn bijdrage levert aan het schoonhouden van de woonomgeving bevordert dit de hygiëne en voorkomt u brandgevaar.

Hoe kunt u het oplossen?

Wanneer u toch overlast hebt van uw buren, kunt u het beste eerst met uw buren gaan praten. Het is niet altijd makkelijk, maar praten kan veel oplossen.
Probeer samen naar een oplossing voor het probleem te zoeken in een rustig gesprek.
Hieronder 10 tips voor een prettig gespreksverloop.

 1. Als buren ben je op elkaar aangewezen. Beide parijen hebben er last van, als het uitloopt op een langdurig conflict.
 2. Verzamel niet meerdere klachten, maar neem gelijk contact op met uw buren.
 3. Praat niet als u nog erg boos bent, zo komt ruzie meestal tot stand.
 4. Vraag eerst aan uw buren of het gesprek gelegen komt en maak anders een afspraak.
 5. Zorg dat u uw verhaal klaar heeft. U kunt precies vertellen waar en wanneer u last had.
 6. Klaag niet alleen over uw buren, maar probeer ook samen een oplossing te zoeken.
 7. Loopt het gesprek toch uit op een ruzie, stop dan met praten. Anders maakt het de situatie alleen maar erger.
 8. Vraag ook aan uw buren of hun ergens last van hebben.
 9. Probeer concrete afspraken te maken.
 10. Blijft altijd redelijk.

Heeft het gesprek dan alsnog niet tot de oplossing geleidt, dan kunt u het volgende doen.

De politie inschakelen

Dit heeft meestal alleen zin als er sprake is van overtredingen of strafbare feiten.
U kunt bij de politie ook officieel aangifte doen, vraag hierbij altijd om een proces-verbaal.

De Stichting Huisvesting Werkende Jongeren inschakelen

Reageren uw buren agressief dan kan de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren soms bemiddelen. Die probeert dan alsnog afspraken te maken met degene die overlast veroorzaakt. De afspraken worden op papier gezet en beide partijen krijgen er een afschrift van.

Een advocaat inschakelen

Als burger kunt u altijd een juridische procedure starten tegen een andere burger, die u overlast bezorgt.
© 2008 - 2023 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Geluidsoverlast kan betrekking hebben op harde geluiden, maar ook op lage steeds terugkerende geluiden. Geluidsoverlast…
Geschillen met de buren voorkomenMet uw buren kunt u beter geen ruzie hebben. Door verschillende oorzaken kunnen er echter eenvoudig geschillen ontstaan.
Burenoverlast - Wat te doenBurenoverlast - Wat te doenIedereen die buren naast zich heeft wonen hoort wel eens geluiden die de buren maken. Natuurlijk is dit geen probleem al…
Geluidsoverlast van de buren of op het werkGeluidsoverlast van de buren of op het werkGeluidsoverlast kan heel vervelend zijn. Waar de een er na een korte periode al genoeg van heeft, heeft de ander die gre…

Indiaans MedicijnwielIndiaanse astrologie is al eeuwenoud en toch niet zo bekend als bijvoorbeeld de Chinese astrologie. Toch zitten er in de…
Vrijdag de 13e de ongeluksdag?Voor vele mensen een dag waar ze toch wel even bij stilstaan. Zou er wellicht iets goed fout gaan vandaag ? Waar komt di…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.