Extinction Rebellion: organisatie en actualiteiten

Extinction Rebellion: organisatie en actualiteiten Extinction Rebellion is een actiegroep van vrijwilligers die zich inzet om aandacht te vragen voor de actuele klimaatproblemen. De organisatie komt wereldwijd voor en gaat demonstraties niet uit de weg, ze onderscheiden zich van andere organisaties met het grote aantal arrestaties. Met hun demonstraties laten ze publiek en politiek zien dat woorden in daden omgezet moeten worden om te zorgen dat klimaatverandering niet nog meer doorzet en de natuur beschermd moet worden om uitsterven te voorkomen.

Extinction Rebellion (XR)

De naam van de actiegroep laat zien hoe serieus de klimaatcrisis wordt genomen. De leden vrezen voor massa uitsterven en ontregelde ecosystemen wanneer er nu niet gehandeld wordt om het milieu te beschermen. Het logo van de groep is het symbool voor uitsterving: een zandloper met een cirkel eromheen. Dit is een teken dat nu handelen nodig is; de tijd loopt voor de natuur en de biodiversiteit. De cirkel staat symbool voor de natuur en de zandloper representeert de tijd. Dit symbool wordt ook wel het vredessymbool van deze generatie genoemd. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorsprong van het symbool is, waarschijnlijk is het ontworpen door een anonieme kunstenaar in Oost-Londen (bekent als “ESP” of “Goldfrog ESP”).

Ontstaan van de organisatie

Extinction Rebellion werd in mei 2018 opgericht in het Verenigd Koninkrijk toen de noodzaak om in actie te komen voor het klimaat groot was: veel wetenschappers tekenden toen een oproep om klimaatverandering te stoppen. De campagnegroep Rising Up! begon de actiegroep. Inmiddels zijn er anno 2020 wereldwijd vele groepen van deze organisatie opgericht. In december 2018 werden er ook in Nederland de eerste acties georganiseerd. Extinction Rebellion neemt de klimaatcrisis zo serieus dat burgerlijke ongehoorzaamheid niet geschuwd wordt. De demonstraties van Extinction Rebellion kenmerken zich door hun geweldloosheid, de organisatie biedt tevens cursussen geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid aan.

Extinction Rebellion is een organisatie met een gedecentraliseerde structuur, iedere groep kan onafhankelijk acties organiseren om het klimaat onder de aandacht te brengen. De actiegroep heeft veel jongeren-leden die zich zorgen maken over de toekomst van de aarde. De groep heeft een belangrijke rol gespeeld in het samenbrengen van deze jongeren en hun een manier te geven hun zorgen zichtbaar te maken voor de politiek. Er zijn ook bekende personen die sympathiseren met de organisatie. Prinses Marie-Esmaralda van België heeft zelfs meegedaan met een sit-in. De Belgische prinses deed mee met een demonstratie in Londen in april 2019. Ze werd gearresteerd maar later ook weer vrijgelaten.

Kernpunten

Extenction Rebellion bestaat omdat ze vinden dat de overheid te weinig doet om de klimaatcrisis te stoppen. De noodzaak is groot, maar er wordt te weinig gedaan om uitstoot terug te dringen en de planeet te beschermen. Extinction Rebellion eist van de overheid meer aandacht voor het klimaat en maatregelen om het broeikaseffect te verkleinen. Op hun eigen site stellen ze de volgende eisen aan de overheid (maart 2020):
  • Wees eerlijk: geef openheid over de klimaatcrisis en de gevolgen die dit kan hebben
  • Doe wat nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar netto 0 in 2025. Bescherm de natuur en versterk de biodiversiteit. Doe dit rechtvaardig.
  • Geef burgers meer stem in de energietransitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol heeft in de beslissingen (naast de grote bedrijven).

De actualiteit

Extinction Rebellion organiseert vaak zogenaamde die-ins, waarbij openbare plekken bezet worden door op de grond te liggen en zo een menselijke barrière te vormen. De activisten worden vaak gearresteerd, een aantal kilometer verderop gedropt of moeten een nacht in de cel doorbrengen.

In Londen werden er op 17 november 2018 5 bruggen afgesloten door de demonstranten, hierbij werden meer dan 85 mensen gearresteerd. Op 1 april 2019 werd een Brexit-debat in het Britse Lagerhuis onderbroken door halfnaakte activisten, waarvan sommigen zich hadden verkleed als olifant (“climate change is the elephant in the room” aldus de actiegroep) en anderen zich aan het raam vastplakten. In diezelfde maand werden er nog een aantal andere drukbezochte plekken in Londen bezet. Ook in andere delen van de wereld werden in het najaar van 2019 veel demonstraties gehouden.

In Nederland werd er onder andere op 3 maart 2019 een die-in georganiseerd in het winkelcentrum Hoog Catharijne, en in Groningen op verschillende plaatsen tijdens het bezoek van Mark Rutte aan de stad. In oktober 2019 waren er wereldwijd veel demonstraties van Extinction Rebbelion. Zo ook in Amsterdam waarbij op 7 oktober begonnen werd met de blokkade ‘Rebel without Borders’ voor het Rijksmuseum als deel van internationale actie. Bij deze acties is volgens Extinction Rebbelion te hardhandig opgetreden door de politie, demonstranten zouden langer dan wettelijk toegestaan vastgehouden zijn, ook zouden toiletten worden afgesloten en mensen die eten wilden brengen van de demonstratieplek zijn geweerd.

Succes van Extinction Rebellion

De acties van Extinction Rebellion trekken de aandacht. Soms op een provocerende manier wanneer er bepaalde plekken worden afgesloten van verkeer. Maar vaak ook op een positieve en creatieve manier. Er wordt door de acties meer milieubewustzijn gecreëerd, en mensen worden samengebracht in hun liefde en zorg voor de natuur. De acties worden vaak ook veel aangehangen door jongeren. Extinction Rebellion brengt veel jongeren samen die meer maatregelen willen voor het klimaat, voor een houdbare en duurzame toekomst voor iedereen. Samen met de schoolstakingen voor het klimaat heeft Extinction Rebellion vooral in 2019/2020 wereldwijd een golf van aandacht voor het klimaat teweeg gebracht. Het is ook door deze publieke aandacht dat de politiek ook meer gaat nadenken over het klimaat, hoewel er in begin 2020 een echt haalbaar en ambitieus internationaal klimaatplan nog niet gevonden is.
© 2020 - 2024 Msmarieke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzame vis: het Aquaculture Stewardship Council ASCDe Aquaculture Stewardship Council of ASC is organisatie voor duurzame kweekvis. Gekweekte vis heeft een grote impact op…
Successiefactoren in de natuur en het ecosysteemSuccessiefactoren in de natuur en het ecosysteemVeranderingen in de loop van de tijd in de soortensamenstelling van een levensgemeenschap of ecosysteem heet successie.…
De psychologie tussen mens en omgevingDe psychologie tussen mens en omgevingEr zijn twee manieren waarop je mensen in relatie tot het milieu kunt bekijken. Aan de ene kant heeft het milieu invloed…
Profielkeuze; Natuur & TechniekProfielkeuze; Natuur & TechniekAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…

Omgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen of omgekeerde afvalinzameling is een wijze van ophalen en verwerken van particulier afval. Waar bij…
Diftar: een variabele afvalstoffenheffingDiftar: een variabele afvalstoffenheffingDiftar staat voor “gedifferentieerde tarieven”. Diftar is een systeem waarbij de hoogte van de afvalstoffenheffing wordt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TheDigitalArtist, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/oct/07/extinction-rebellion-new-protests-politicians
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_Rebellion
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatverandering
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tipping_points_in_the_climate_system
  • http://www.extinctionsymbol.info/
  • https://extinctionrebellion.nl/media-pers/
  • https://extinctionrebellion.nl/wie-wij-zijn/
Msmarieke (5 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.