Duurzame vis: het Aquaculture Stewardship Council ASC

De Aquaculture Stewardship Council of ASC is organisatie voor duurzame kweekvis. Gekweekte vis heeft een grote impact op het milieu. Daarbij is steeds meer verkochte vis gekweekt, dus het is nodig dat dit op een duurzame manier gebeurt. Dit wordt gestimuleerd door het ASC-logo. Mensen kunnen zelf kiezen of ze duurzame vis kopen. ASC is een jonge beweging. Er zijn ook nog maar weinige soorten gecertificeerd. Hier informatie over wat ASC is, de oprichting en redenen.

Wat is ASC?

ASC is de Aquaculture Stewardship Council. Deze organisatie heft als doel het verduurzamen van gekweekte vis. Daarbij wil de organisatie het marktaandeel van gekweekte vis vergroten, zonder dat dit ten koste gaan van de natuur. Om dit te doen controleert de ASC op duurzaamheid. Bedrijven die duurzaam zijn, krijgen het ASC-ecokeurmerk. ASC is nu nog niet zo bekend, maar supermarkten sterven ernaar om in 2016 alle verkochte kweekvis met het ASC logo te hebben. Als dit lukt, dan kan het keurmerk op een grote naamsbekendheid rekenen.

Oprichting

ASC is opgericht door het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Initiatief Duurzame Handel (IDH), maar is een onafhankelijke organisatie. Sinds januari 2012 zijn de eerste bedrijven ASC gecertificeerd. De oprichting is geïnspireerd op MSC, voor duurzame visvangst en FSC voor duurzaam bosbeheer en is in het leven geroepen vanwege de steeds grotere hoeveelheden kweekvis en de impact die dit heeft.

Waarom ASC?

Vis kweken heeft een grote impact op de omgeving. De gekweekte vis wordt vaak in grote netten in zee gekweekt, waardoor voedsel en afval direct in zee terecht komt. Dit lokt andere dieren aan, verandert hun gedrag en kan het hele systeem in de war gooien. Ook wanneer vis op land gekweekt wordt, wordt er veel afval geproduceerd. Dit moet goed verwerkt worden, zodat het niet in het milieu terecht komt. Een keurmerk, zoals ASC, legt de keuze bij de consument. Het blijkt niet mogelijk om duurzame visserij wereldwijd af te dwingen met regelgeving, maar door het ASC-keurmerk kan degene die het product koopt kiezen voor duurzaam.

Ruim de helft van de vis die geconsumeerd wordt is al kweekvis en er is een stijgende trend in de hoeveelheid verkochte gekweekte vis. Naarmate er meer gekweekte vis wordt verkocht, wordt ook de impact groter.

ASC en MSC

ASC is een keurmerk voor gekweekte vis. Behalve dit keurmerk bestaat er ook het MSC-keurmerk voor gevangen vis. Visvangst heeft een nog grote impact op het milieu dan vis kweek, gezien het vangen van vis tegenwoordig zo efficiënt gebeurt dat er sprake is van overbevissing. Hierdoor is het risico op het uitsterven van soorten extreem hoog. Bij gekweekte vis zullen niet snel soorten uitsterven, maar lokale ecosystemen kunnen wel instorten door een overschot aan voedingsstoffen.

Wat is duurzaam?

Duurzaamheid is een breed begrip. Doorgaans wordt het opgesteld zo dat dezelfde manier van produceren langere tijd (vaak 50 jaar) kan blijven gebeuren. Het nadeel hiervan is dat je niet zeker kunt zijn of iets duurzaam ís. Je kunt alleen na afloop zeggen of de productie duurzaam was, maar dan is het te laat. ASC legt zelf de duurzaamheidsprincipes niet zelf vast. Ze worden bepaald door middel van consensus tijdens vele gesprekken. Hieraan nemen wereldwijd 2000 personen deel uit onder andere viskweeksector, overheid, wetenschap en verschillende natuurbeschermingsorganisaties. De voorwaarden worden dan ook vastgesteld door middel van consensus.

Duurzaam op welke punten?

Duurzaamheid is meer dan alleen het beschermen van de natuur, hoewel dit een belangrijk punt is. ASC richt zich dan ook niet alleen op het beperken van schade aan het milieu, maar ook op het sociale aspect van duurzaamheid. Werknemers mogen niet worden uitgebuit, moeten een eerlijk loon krijgen en goede voorwaarden. Het economische aspect van duurzaamheid wordt niet meegenomen, dit is de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf.

Welke soorten?

ASC is niet beschikbaar voor alle vissoorten. Op het moment wordt er alleen een keurmerk verschaft voor soorten die op grote schaal verhandeld worden. Hierin kan de grootste milieuwinst behaald worden. Zalm, garnalen tilapia, pangasius, schelpdieren, seriola/cobia, abalone en forel worden al met logo verkocht. Andere soorten nog niet, maar de verwachting is dat dit in de toekomst verbreed gaat worden.

Lees verder

© 2012 - 2020 Info_lisa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rainforest Alliance Certified: Wat houdt dit keurmerk in?Rainforest Alliance Certified: Wat houdt dit keurmerk in?Diverse producten in de Nederlandse supermarkten zijn afkomstig uit ontwikkelingslanden. Hierbij kun je bijvoorbeeld den…
Ontbossing: bedreiging van de woudenOver de hele wereld is er een grote vraag naar hout. Om aan deze eisen te voldoen, moet er enorm veel bos gekapt worden.…
Duurzaam bosbeheer en keurmerkenHout is al eeuwenlang een belangrijk soort bouwmateriaal. Het heeft als zodanig de eigenschappen van het mooist en milie…
Kozijnen van hardhout, waarom wel?Kozijnen van hardhout, waarom wel?Hardhouten kozijnen worden nog steeds gemaakt. Er bestaan kozijnen van meranti en van andere harde houtsoorten, zoals af…

Een speech schrijven voor een begrafenis of crematieEen speech schrijven voor een begrafenis of crematieNadat iemand is overleden, moet er een begrafenis of crematie worden geregeld. Vaak wordt er tijdens deze plechtigheid d…
Straatkinderen vergelijken Nederland/AfrikaStraatkinderen zijn kinderen die op straat leven, werken en slapen. Het kan verschillende redenen hebben waarom ze op st…
Bronnen en referenties
  • http://www.ascworldwide.org
  • http://www.wnf.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • www.queensproducts.nl

Reageer op het artikel "Duurzame vis: het Aquaculture Stewardship Council ASC"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Info_lisa
Gepubliceerd: 06-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!