Waarom eten we beschuit met muisjes bij geboorte?

Waarom eten we beschuit met muisjes bij geboorte? Beschuit met muisjes bij de geboorte van een baby, iets wat wordt beschouwd als heel normaal. Roze of blauwe muisjes en meestal een beschuitje maar ook bekend op een cakeje. Vrijwel elke Nederlander kent het en linkt een beschuitje met muisjes ook meteen aan de geboorte van een baby. Echter heeft deze traditie een verrassende reden, een reden die niet iedereen eraan zou linken.

Beschuit met muisjes

De officiële traditie is het eten van een beschuitje met gekleurde muisjes in de kleur die kenmerkend is voor het geslacht van de baby. Mensen die niet zo van beschuit houden, vervangen het beschuitje vaak door een cakeje.

Geschiedenis beschuit

Beschuit is al eeuwen populair en wordt dus ook al eeuwen gegeten. De Romeinen namen het beschuit, ook wel biscotum mee tijdens hun tochten. Het beschuit, dat werd gemaakt door het brood voor een tweede keer te bakken, was lang houdbaar. Hierdoor is het door de eeuwen heen erg populair gebleven. Tijdens lange scheepsreizen in de tijd van de ontdekkingsreizigers kreeg het de naam; scheepsbeschuit omdat het een begrip was onder de ontdekkingsreizigers. Vooral in de dorpen Wormer en Jisp worden er rond 1600 in honderdvijftig beschuitbakkerijen beschuit gemaakt. Door de jaren heen is Nederland uiteindelijk het 'beschuitcentrum' van Europa geworden. Gek genoeg werd beschuit voordat het gelinkt werd aan de geboorte, vooral gegeven bij begrafenissen, dit als symbool voor de broosheid van het leven.

Geschiedenis muisjes

Rond de zeventiende eeuw, was het gebruikelijk dat, kraamvrouwen die moesten aansterken, kraamanijs kregen. Kraamanijs bestond uit geplette anijszaadjes en kandeel; een drank bestaande uit wijn, eieren, suiker en kaneel. Aangezien de mensen die op visite kwamen ook vaak wat lekkers kregen, werd er al snel iets gebruikt uit huis wat op dat moment toch in huis aanwezig was. Er wordt gedacht dat dat het moment is dat de traktatie tot leven kwam. Aan de visite werd ook kraamanijs gegeven als traktatie met als toevoeging wat extra kruiden. Het was iets wat vooral bij de rijke mensen voorkwam. De armere mensen aten witbrood met suiker om de geboorte van het kind te vieren.

De verkoop van de muisjes is bedacht door de Cornelis Rutgerus De Ruijter. Hij had een banketbakkerszaak in Baarn, waar hij in 1860 de basis heeft gelegd voor de muisjes van De Ruijter. Hij verkocht als eerst de anijszaadjes met veel laagjes suiker erom, waardoor er kleine witte en later ook roze bolletjes ontstonden.

Gestampte muisjes

Zoals al eerder werd vermeld, stammen de muisjes uit de zeventiende eeuw. De gestampte muisjes zijn eind negentiende eeuw daar aan toegevoegd. Mensen vonden de muisjes heerlijk, maar ook wat aan de harde kant. Een aantal oudere mensen met een kunstgebit, kwamen op het idee om de muisjes fijn te maken in een vijzel. Zo waren de gestampte muisjes ook voor hen eetbaar. Doordat dit steeds populairder werd, nam De Ruijter dit uiteindelijk ook op in zijn assortiment.

Geboorte prinses Beatrix

In 1938 werd de traditie pas echt nationaal bekend. Bij de geboorte van prinses Beatrix, werd door De Ruijter een heel groot blik met oranje geboortemuisjes aangeboden op Paleis Soestdijk. Dit was een enorme marketingstunt en met succes, want hierdoor werd de traditie in vrijwel het hele land overgenomen.

Blauw bij een jongen, roze bij een meisje

Het lijkt heel logisch. Je ziet blauwe muisjes dus er is een jongen geboren en bij roze een meisje. Dit is echter niet altijd zo geweest. Voor 1994 waren er alleen witte en roze muisjes. Werd er een meisje geboren dan kreeg je roze en bij een jongen de witte normale.

Andere geboortetradities

Het eten van een beschuit met muisjes is in Nederland de bekendste geboortetraditie. Toch zijn er in Nederland ook streken waarbij een andere traditie veel meer wordt gebruikt. Zo wordt er in Overijssel een krentenwegge gegeven bij de geboorte van een kind. Een krentenwegge is een groot krentenbrood van soms wel één meter lang en wordt vervolgens aan de visite als feestbrood gegeven.
In streken uit het Zuiden trakteren ouders na de geboorte van het kind de visite op suikerbonen. Dit is het symbool voor de vruchtbaarheid en het leven en stamt nog uit de tijden van de Romeinen.
© 2020 - 2024 Lin25, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatief voor beschuit met muisjesAlternatief voor beschuit met muisjesAls er een baby geboren wordt, is het de traditie dat de kraamzorg beschuit met muisjes uitdeelt aan het kraambezoek. Al…
Beschuit met muisjes saai? Er zijn meer geboorte traktaties!Beschuit met muisjes saai? Er zijn meer geboorte traktaties! Jouw kraambezoek vindt het vast leuk om eens iets anders te…
Alternatieven voor beschuit met muisjesAlternatieven voor beschuit met muisjesWil jij de kraamvisite eens iets anders voorzetten dan beschuit met muisjes? Dan is er goed nieuws, want er is een groot…
Tips voor de kraamvisiteAls er een baby op komst is zal er ook bezoek op komst zijn. De ene ouders ervaren dit als prettig, de andere willen er…

Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2020Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2020Het jaar 2020 is een jaar dat de geschiedenisboeken ingaat. Er heerste een virus dat veel besmettingen, en helaas ook ve…
Everyday carry: dagelijkse noodzakelijkheden in een zakje!Everyday carry: dagelijkse noodzakelijkheden in een zakje!We hopen om nooit in de problemen te komen of om in een ramp verzeild te raken. Toch kan niemand garanderen dat dit nooi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Printeboek, Pixabay
  • https://historiek.net/beschuit-met-muisjes-traditie/82125/
  • https://www.24baby.nl/geboorte/kraamtijd/waarom-beschuit-met-muisjes/
  • https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/waarom-eten-mensen-beschuit-met-muisjes-als-er-een-baby-wordt-geboren
  • https://www.deruijter.nl/historie
Lin25 (21 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.