Everyday carry: dagelijkse noodzakelijkheden in een zakje!

Everyday carry: dagelijkse noodzakelijkheden in een zakje! We hopen om nooit in de problemen te komen of om in een ramp verzeild te raken. Toch kan niemand garanderen dat dit nooit gebeuren zal. Om deze probleemsituatie te baas te kunnen kan je een everyday carry-kit meenemen. Everyday carry-benodigdheden zijn namelijk dagelijkse en makkelijk transporteerbare spullen die je elke dag bij hebt en die onontbeerlijk zijn in een noodgeval.

Wat is everyday carry?

Everyday carry (EDC) is een begrip ontstaan in de Verenigde Staten bij mensen die een denkoefening maakten over welke zaken ze steeds bij zich zouden willen hebben in een noodsituatie. Hierbij werden zowel dagelijkse noden in acht genomen als realistische ramp- en probleemscenario's (bijvoorbeeld stroomuitval, overstromingen, ...) die in de plaats waar je verblijft voorkomen. EDC zijn spullen die je dus elke dag en overal mee kan nemen en moeten daarom makkelijk passen in je broekzakken, een handtas, een heuptas of een klein rugzakje. Zware zaken zoals mokers, fietswielen of een tafel kunnen daarom onmogelijk EDC-spullen zijn. EDC-voorwerpen draag je doorgaans altijd bij je wanneer je de onmiddellijke nabijheid van jouw huis verlaat.

Een EDC-kit is niet iets dat louter voor preppers (mensen die zich voorbereiden op een instorten van de maatschappelijke structuren of een zware ramp) of doemdenkers is. Het is iets dat voor iedereen zeer eenvoudig samen te stellen is en kan veel ongemakken vermijden.

Wat moet ik meenemen?

Wat iemand moet meenemen hangt vooral af van zijn eigen situatie. Alvorens een EDC-kit samen te stellen loop je dus het beste even de mogelijke problemen na die je realistisch gezien kan tegenkomen.

De meest voorkomende componenten van een EDC-kit

Zoals gezegd bestaat een EDC-kit voor iedereen uit andere zaken. Niemand heeft exact dezelfde noden. Toch zijn er zaken die je in praktisch elke EDC-kit terug zal vinden. Bovendien zal je merken dat je veel van deze zaken al standaard bij je hebt. Logischerwijs liggen deze zaken ver uit elkaar omdat het de bedoeling is zoveel mogelijk aspecten van een noodsituatie te bestrijken.

Water is cruciaal voor het overleven van een mens / Bron: Pexels, PixabayWater is cruciaal voor het overleven van een mens / Bron: Pexels, Pixabay

Water

Een drinkfles met water is van cruciaal belang. Een mens kan realistisch gezien tussen de 3 en 7 dagen zonder water, maar reeds na een aantal uur zullen mensen op warme dagen kampen met uitdrogingsverschijnselen indien ze niet drinken. Mensen die ergens vastzitten (bijvoorbeeld een lift of een trein), kunnen hieronder bijvoorbeeld lijden. Mogelijkerwijs kan deze drinkfles aangevuld worden met iets om te eten.

Medicatie of hulpmiddelen

Neem je medicatie die je absoluut niet kan missen? Neem dan minstens een extra dosis van jouw medicatie mee zodat je deze bij je hebt mocht je in de problemen geraken. Je weet nooit of je door stormweer, file of andere calamiteit een nachtje buitenshuis moet doorbrengen. Ook als je eens een dosis verliest kan je altijd terugvallen op de reservedosis die je mee hebt genomen. Mensen die een bril dragen kunnen bijvoorbeeld lenzen of een reservebril meenemen voor het geval ze hun bril zouden verliezen.

Gsm of smartphone

Hulpdiensten of familie kunnen bellen in geval van een probleem is cruciaal in geval van een probleem. Draag daarom zoveel mogelijk jouw gsm/smartphone bij je. Vergeet niet dat de batterij steeds voldoende opgeladen moet zijn.

Zaklantaarn

Vaak wordt aangeraden om een zaklamp of lampje mee te nemen. Kom je tijdens de nacht op een onverlichte plaats, valt de stroom uit of probeer je eenvoudigweg om 's nachts je huisdeur open te doen? Dan is een klein zaklampje altijd handig.

Veel mensen plaatsen een mes in hun EDC-kit / Bron: CapCase, Flickr (CC BY-2.0)Veel mensen plaatsen een mes in hun EDC-kit / Bron: CapCase, Flickr (CC BY-2.0)

Mes/multitool

Kom je vast te zitten in je auto na een auto-ongeval en moet je jouw riem lossnijden? Moet je een doos openen of een draad doorsnijden? Dan kan een multitool of mes handig zijn. Merk op dat messendracht zowel in België en Nederland sterk gereglementeerd is, dus soms is het afgeraden om een bepaald mes of een multitool bij je te hebben. Alvorens een mes of multitool in je EDC-kit te plaatsen kijk je dus het beste de lokale wetgeving even na. Merk op dat een multitool te verkiezen valt boven een mes; een multitool kent namelijk veel meer toepassingen.

Aansteker/lucifers

Het snel en eenvoudig kunnen maken van een vuurtje is belangrijk, ook voor diegenen die niet roken. Mocht je in een positie geraken waar je een vuurtje nodig hebt voor warmte, om een naald of een ander voorwerp te desinfecteren, ... is het bezitten van een lucifer of aansteker namelijk zeer nuttig.
© 2020 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aansteker, een werelduitvinding!De aansteker, een werelduitvinding!Lucifers zijn erg gemakkelijk als je een vuurtje wil aanmaken. Toch werken lucifers niet altijd en onder alle omstandigh…
Wat is een prepper?Wat is een prepper?Misschien heb je wel eens gehoord van het woord ‘prepper’. Een prepper is iemand die zich voorbereid op een noodsituatie…
Lucifer (brandbaar hout)Lucifer (brandbaar hout)Een lucifer is een klein houtje met een kop van makkelijk brandbaar materiaal. Door wrijving langs een daarvoor bestemt…
Preppen: een noodsituatie overlevenPreppen: een noodsituatie overlevenAls je bekend bent met het programma Doomsday Preppers op National Geographic Channel dan zou je wellicht kunnen denken…

Wat is het verschil tussen een grondwet en een constitutie?Wat is het verschil tussen een grondwet en een constitutie?Het begrip grondwet heeft een andere betekenis dan het begrip constitutie. Een constitutie bestaat uit het geheel aan re…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michial Chace, Flickr (Publiek domein)
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Everyday_carry, bezocht op 29-09-2019
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: CapCase, Flickr (CC BY-2.0)
Willibrordus (52 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.