Stichting Ik Wil: samen bouwen aan een wijk voor iedereen

Stichting Ik Wil: samen bouwen aan een wijk voor iedereen Er bestaan in Nederland veel wijkstichtingen met allemaal zeer mooie doelen. Hoewel die stichtingen verschillende activiteiten kunnen hebben wordt in alle gevallen de leefbaarheid in de wijken vergroot. Stichting Ik Wil is zon Eindhovense wijkstichting met als hoofddoel aan een samenleving bouwen waar iedereen zich thuis voelt. De stichting wil dat doel onder meer bereiken door activiteiten, cursussen en trainingen te organiseren. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat het werk van de stichting voor iedereen is bedoeld. Een streven is ook om een bezoeker tot deelnemer te maken en van daaruit te laten groeien (op wat de stichting noemt de bindingsladder) en te laten werken aan het opbouwen van een mooie samenleving.

Oprichting stichting vanuit eigen ervaringen

De motivatie van de oprichters van de Stichting Ik Wil is vooral gelegen in eigen ervaringen. Zo stelt een van de oprichtsters dat ze zelf heeft ervaren hoe het is om in een achterstandswijk te wonen. Ze weet daarom waar mensen behoeften aan hebben. Een andere oprichtster zegt dat veel mensen taalproblemen hebben en ook anno 2018 nog dikwijls eenzaam thuis zitten. Ze missen ook vaak een aansluiting met de hulpverleningswereld.

Open Inloop voor informatie

Elke dinsdagmorgen is er een zogenaamde Open Inloop waar iedereen van harte welkom is voor het verkrijgen van informatie over het werk van de stichting. Tijdens de Open Inloop kunnen belangstellenden terecht tussen 10.00 en 12.00. De inloop wordt gehouden in de voormalige Pastoor van Arskerk, Sint-Philomenastraat 11-13, Eindhoven in het stadsdeel Woensel.

Gezellige ontmoetingsplek

Er is een speciale ontmoetingsplek in een huiskamer waar iedereen welkom is met mogelijkheden als:
  • Hapje eten
  • Kopje koffie drinken
  • Krant lezen
  • Praten met mensen uit de buurt
  • Spelletjes doen

Activiteiten voor jong en oud

De activiteiten die worden georganiseerd zijn gericht op zowel kinderen, jeugdigen als volwassenen. Zo worden elke woensdagmiddag activiteiten georganiseerd voor kinderen en op andere tijden voor de jeugd. Voor volwassenen is het mogelijk om verschillende activiteiten of cursussen te volgen zoals bijvoorbeeld:

Bouwen aan een wijk voor iedereen

Wijkbewoners die als bezoeker binnenkomen worden van harte uitgenodigd om mee te doen. Daarna worden zij vaak deelnemer en ontwikkelen zich soms tot kartrekker of projectcoördinator en uiteindelijk verbinder. Het ontwikkelen van hun eigen talenten komt zo weer ten goede aan andere buurtbewoners. Zij bouwen mee aan een wijk voor iedereen waardoor een buurt wordt gecreëerd waar allen zich prettig voelen. Ook voor ideeën waar samen met buurtgenoten vorm aan kan worden gegeven staat de stichting open.

Bewustwording, gelijkwaardigheid en zingeving

Stichting Ik Wil heeft het werken aan bewustwording, gelijkwaardigheid en zingeving hoog in het vaandel staan. De activiteiten gaan uit van het talent van mensen dat verder ontplooit kan worden. Laagdrempelige activiteiten zijn daarbij bedoeld om te stimuleren en te activeren. Deelnemers aan een activiteit worden daarbij uitgenodigd om zelf vrijwilliger te worden en daarna door te groeien op de bindingsladder. De term bindingsladder wordt door de Stichting Ik Wil gebruikt met de bedoeling om mensen die voorheen moeite hadden met een plek te vinden in de maatschappij een plek te bieden bij de stichting. Op die manier kan ook een gevoel van gelijkwaardigheid ontstaan.

Speciale projecten

Tot het werk van de Stichting Ik Wil behoort ook een aantal speciale projecten zoals Steunvrouwen en Steunmannen, Ik Wil Meedoen en Digi-Weet.

Steunvrouwen en Steunmannen

Een van de projecten van Stichting Ik Wil is Steunvrouwen en Steunmannen. Dit project wordt gefinancierd door het Kansfonds van waaruit hulp kan worden geboden aan de kwetsbaarsten in de samenleving. Steunvrouwen en steunmannen helpen kwetsbare mensen in de wijk bijvoorbeeld in contact te brengen met organisaties voor hulp, welzijn en zorg. Door hun activiteiten kan een groot sociaal netwerk in de wijk ontstaan.

Ik Wil Meedoen

Bij dit project wordt aan de deelnemers kansen geboden hun talenten te ontwikkelen op onder meer de terreinen textiel en techniek. Deelnemers komen drie dagdelen bijeen waarbij door een vakdocent les wordt gegeven en ook de deelnemers zelf aan de slag gaan.

Digi-Weet

Een speciaal spreekuur genaamd Digi-Weet is bedoeld voor mensen die niet goed overweg kunnen met de digitale wereld. Vragen kunnen worden gesteld en aan oplossingen van problemen kan worden gewerkt tijdens dit spreekuur op dezelfde tijd als de gewone inloopdinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Meedoen is belangrijk en lonend

Uit opmerkingen van deelnemers blijkt hoe belangrijk het werk van de Stichting Ik Wil is. Een veelzeggende opmerking van een van de deelnemers is dat ze zich niet meer kan voorstellen hoe ze twee jaar geleden was. Ze durfde toen niet te praten met iemand die ze niet kende en na die twee jaar praat ze honderduit met iedereen. Ook is iemand zo gemotiveerd geraakt door het meedoen aan de activiteiten dat ze verbaasd is over de talenten waar ze kennelijk al over beschikte. Vanuit de naailessen die ze volgt wil ze zichzelf verder ontwikkelen tot ontwerpster met als droom ooit een jurk voor koningin Maxima te kunnen maken. Een vrome wens zou dan zijn dat Maxima die jurk ook draagt.
© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Subsidie aanvragen bij Stichting Instituut GakSubsidie aanvragen bij Stichting Instituut GakDe stichting Instituut Gak is een vermogensfonds dat subsidies verstrekt aan verschillende soorten projecten op het gebi…
Stichting WandaStichting WandaAfrika is een continent dat onze hulp goed kan gebruiken. Stichting Wanda is een organisatie die zich richt op het Afrik…
Stichting Roemeense KinderhulpStichting Roemeense KinderhulpSovata is een historische stad, uit 1602, in het Roemeense district Mureș. Het stadje telt ongeveer 12.000 inwoners…
Krachtwijk of probleemwijk Overvecht (Utrecht)Overvecht is een hoogbouwwijk in Utrecht uit de jaren '60 en '70 vergelijkbaar qua bouwstijl met 'Kanaleneiland' in Utre…

Loppersum, cultuurrijk wierdendorp met veel rijksmonumentenLoppersum is een begrip geworden in Nederland. Maar dan waarschijnlijk wel in negatieve zin: het is het centrum van de a…
Vijf jaar koning: Willem-Alexander met zeer veel takenVijf jaar koning: Willem-Alexander met zeer veel takenHet opvolgen door Willem-Alexander van Beatrix na de lange periode dat zij koningin was viel niet mee. Maar Willem-Alexa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anemone123, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.eventbrite.nl/o/stichting-ik-wil-amp-cooperatie-ik-wil-ua-16917367383
  • http://www.stichtingikwil.nl/
  • https://www.oranjefonds.nl/project/stichting-ik-wil-eindhoven
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.