Stichting Wanda

Stichting Wanda Afrika is een continent dat onze hulp goed kan gebruiken. Stichting Wanda is een organisatie die zich richt op het Afrikaanse Sierra Leone.

Over de stichting

De voorzitter van de stichting is Josephine Smits die een Sierra Leonese afkomst heeft. In juli 2002 reisde Smits naar haar geboorteland. Ze werd geteisterd door de verschrikkelijke dingen die ze daar zag. Smits merkte op dat vooral vrouwen en kinderen in erbarmelijke omstandigheden leefden. Aanvankelijk wilde Josephine Smits hulp bieden op kleinschalige wijze, maar later kreeg ze het idee om een goed doel op te richten. Eind 2004 werd Stichting Wanda opgericht. Het bestuur van de stichting bestaat naast Smits uit drie anderen: Eveline van de Heuvel (projectmedewerker), Luuk Smits (penningmeester) en Brigitte Hilgers (bestuurslid). De doelstelling van de stichting is om hulp te bieden in Sierra Leone op het gebied van educatie, gezondheidszorg en landbouw.

Stichting Wanda beschikt over betrouwbare contactpersonen in Sierra Leone die de projecten op de voet volgen. De site van de stichting heeft een nieuwspagina waar men in de gaten kan houden hoe de donaties worden besteed. Het geld dat wordt gedoneerd, gaat rechtstreeks naar de bevolking. Stichting Wanda meent dan ook dat ontwikkelingshulp de meeste kans van slagen heeft als de verantwoordelijkheid van de projecten bij de plaatselijke bevolking wordt gelegd.

Stichting Wanda heeft een aantal sponsors. Opvallend is dat vooral scholen de stichting sponsoren.

Sierra Leone

Sierra Leone is een land in West-Afrika.Tussen 1991 en 2002 woedde er in het land een burgeroorlog. Duizenden kindsoldaten zijn tijdens deze oorlog aangezet tot gruweldaden.Vele mensen zijn getraumatiseerd door de gebeurtenissen die ze mee hebben gemaakt. Niet alleen de humanitaire schade is enorm, ook de materiële schade is ontzettend groot.

Doordat er sprake was van oorlog, stond de economie van het land jarenlang stil. Dit is de reden dat Sierra Leone één van de armste landen ter wereld is. Geld voor wederopbouw is er nauwelijks. Men is voornamelijk bezig met overleven.

Afgesloten projecten

Stichting Wanda heeft bijgedragen aan het opzetten van een basisschool in het dorp Dia. Dit dorp bevindt zich in het Kailahun district dat zwaar getroffen werd tijdens de burgeroorlog. De school kreeg de naam Boyd Primary School. Tijdens het eerste schooljaar in 2003/2004 werden er ongeveer 350 kinderen aangemeld. Tegenwoordig zitten er 700 kinderen op de Boyd Primary School.

Huidige projecten

Nadat Stichting Wanda een basisschool heeft opgericht in het dorp, vindt zij het ook van belang dat kinderen een vervolgopleiding kunnen genieten. De stichting wil een beroepsgericht opleidingscentrum bouwen.

Naast educatie hecht de stichting ook waarde aan gezondheid. Gebrek aan schoon drinkwater vormt één van de grootste gezondheidsproblemen op de wereld, daarom wil Stichting Wanda een goede drinkwatervoorziening realiseren in het dorp.

Steun Stichting Wanda!

Stichting Wanda heeft nuttige projecten die met uw hulp verwezenlijkt kunnen worden. U kunt uw gift over maken op Rekeningnummer 1729.27.226 t.n.v. Stichting Wanda, te Valkenswaard.

Het is mogelijk om Stichting Wanda op tal van andere manieren te steunen. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op www.wandafoundation.nl of mailen naar info@wandafoundation.nl. De stichting is telefonisch bereikbaar op het volgende nummer: 040-2012785
© 2011 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je haar doneren aan een goed doelHeb je lang haar en wil je een goed doel steunen? Dan is het doneren van haar voor de Stichting Haarwensen misschien wat…
Stichting DierenlotStichting DierenlotVeel dieren, overal ter wereld, lijden een beroerd bestaan. Ook in Nederland bestaat veel dierenleed. Stichting Dierenlo…
Stichting dierenthuisStichting dierenthuis is een permanente opvang voor kansarme asiel dieren. Denk bijvoorbeeld aan zwaar mishandelde diere…
Goede doelen: de 1 procent clubGoede doelen: de 1 procent clubWat is de 1 procent club? Wat doet de 1 procent club? Hebben we niet genoeg goede doelen in Nederland? Waarom 1%? Wie is…

EZRA FoundationEZRA FoundationVelen onder ons kunnen het zich niet voorstellen, maar er zijn een hoop mensen die zelfs geen geld hebben om kleren te k…
Stichting Mama CashStichting Mama CashMensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar helaas is dit niet zo. Vooral vrouwenrechten worden lang niet altijd nagel…
Bronnen en referenties
  • www.wandafoundation.nl
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.