Waddeneiland Terschelling – Beroemde en bekende eilanders
Terschelling is bekend van de campings, Oerol, de Brandaris en de zeevaartschool. Het Waddeneiland heeft ook aan aantal bekende Nederlanders voortgebracht. Wie kent niet Sil de Strandjutter, een fictief personage die is uitgegroeid tot een echte Terschellinger. Hessel van der Kooij van De Groene Weide is een beroemde Terschellinger, net als zijn dochter Tess. In dit rijtje mag Willem Barentsz, Neerlands ontdekkingsreiziger en cartograaf, niet ontbreken. Barentsz werd in Formerum op Terschelling geboren en stierf op Nova Zembla waar hij werd begraven. Hij werd beroemd om zijn ontdekkingen en zijn kaarten en om de overwintering in het Behouden Huys.
Beroemde personen van het Waddeneiland Terschelling
Bron: Persbureau Ameland Willem Barentsz
Willem Barentsz was een Nederlandse zeevaarder, geboren op Terschelling. Zijn wiegje stond rond 1550 in Formerum. Barentsz werd beroemd als de man die de kusten van Nova Zembla verkende en daar in het ijs bleef steken. De geschiedenis van het
Behouden Huys en de overwintering op Nova Zembla heeft de Nederlandse geschiedenisboekjes gehaald en het verhaal is onderwerp van een speelfilm. Er zijn veel details van dat avontuur bekend door het verslag van scheepstimmerman Gerrit de Veer dat bewaard is gebleven. Barentsz overleefde die tocht niet: hij is in 1597 op Nova Zembla begraven. Hij wilde de Noordelijke Doorvaart van Europa naar Azië ontdekken om zo snel van Nederland in Indië te kunnen komen. Barentsz was cartograaf, ontdekkingsreiziger en poolonderzoeker. Hij ontdekte Bereneiland en Spitsbergen.
Formerum
Bij Formerum staat een bronzen beeld van de ontdekkingsreiziger, zittend aan een bureau, zijn kaarten te tekenen. Er werden gedichten en boeken over de overwintering geschreven en documentaires en een speelfilm met de titel Nova Zembla van gemaakt.
Bron: Persbureau Ameland Sil de Strandjutter
Sil de Strandjutter is een fictieve figuur die in de tijd rond de Tweede Wereldoorlog op Terschelling leefde. Hij was boer op Oosterend en tevens jutter. In een storm lijdt een Zweeds schip schipbreuk ter hoogte van Oosterend en Sil is als een van de eersten op strand. Hij redt een klein meisje, haar moeder verdrinkt, en Sil en zijn vrouw Jaakje voeden haar op als hun eigen kind. Het gezin heeft nog twee jongens die de broers van het meisje worden, dat de naam Lobke krijgt. Sil is beroemd door het boek van
Cor Bruijn en door de televisieserie die in 1976 in Nederland en België op de buis verscheen. De serie is op dvd in de boekhandels op het Waddeneiland en via internet te koop en er liggen stapels van het boek van Cor Bruijn.
Bestseller
Met het lezen van het boek leer je het leven op het eiland in het midden van de twintigste eeuw kennen, met de gebruiken en tradities. Het boek is een bestseller op het eiland en Sil de Strandjutter kreeg in 2010 een monument in de duinen bij Oosterend.
Hessel van der Kooij
Hessel van der Kooij is een barman en bard van Terschelling. Hij is vooral bekend van zijn café De Groene Weide aan de Dorpsstraat in Hoorn. Hessel is in 1955 op West Terschelling geboren. Op zijn 16e wordt hij ondernemer en in 1972 opent hij de deuren van de gerenoveerde Groene Weide, een dorpskroeg die in de decennia daarna zou uitgroeien tot een fenomeen waar Hessel zelf optreedt met zijn gitaar en liedjes voor het publiek zingt. Eerst voornamelijk liedjes van anderen en later ook eigen werk. In 1980 neemt hij zijn eerste single op. Het is het begin van een reeks albums.
Ahoy
In 1991 staat Hessel in Ahoy en is hij een van de artiesten die in dat jaar op Bevrijdingsdag van Bevrijdingsfestival naar Bevrijdingsfestival vliegt. In 1992 en 2005 staat hij in Thialf Heerenveen en in 2003 in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De kroegbaas en muzikant viert in 2012 dat hij 40 jaar voor en achter de toog staat. Hessel en zijn dochter Tess staan op 4 februari 2017 in de Ziggo Dome in Amsterdam.
Tess van der Kooij
Tess van der Kooij (1980) is net als haar vader Hessel geboren op Terschelling. Ze ging in Leeuwarden naar de middelbare school en vervolgde haar opleiding in Amsterdam aan de Academie voor Communicatie. In 2001 studeerde ze af. Daarna bleef ze in Amsterdam wonen en werkte onder meer bij Sony in Badhoevedorp. Tot de roep van het eiland te sterk werd en ze zich in 2004 weer op het eiland vestigde.
Hessel & Tess
Ze zingt solo en treedt op in De Groene Weide van haar vader. Ze staan regelmatig samen op het podium, op en buiten het eiland. Als duo Hessel & Tess staan ze in Ziggo Dome.
Arjan Berkhuysen
Arjan Berkhuysen is niet op Terschelling geboren, maar in Delfzijl. Berkhuysen verhuisde naar het eiland toen hij in mei 2011 directeur van de Waddenvereniging werd. Berkhuysen studeerde bedrijfskunde en daarna milieumanagement en werkte eerder voor het Wereld Natuur Fonds, Natuur & Milieu en P&O Nedlloyd.
Waddenvereniging
De Waddenvereniging is de landelijke organisatie die opkomt voor de belangen van de Waddenzee. Het is een particuliere, onafhankelijke en kritische vereniging die uitgaat van feiten en wetenschappelijk onderzoek.
Lees verder