Uitstelgedrag: Don't Break The Chain

Last van uitstelgedrag? ''Don't Break The Chain'' is een goede oplossing tegen uitstelgedrag. Het is simpel, maar zeer effectief. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is iedere dag een kruisje op een kalender zetten als je een taak volbracht hebt. Deze methode is bedacht door Jerry Seinfeld en zeer handig gebleken voor veel mensen.

Over ''Don't Break The Chain''

"Don't Break The Chain" is een manier om uitstelgedrag tegen te gaan. Het is bedacht door de Amerikaan Jerry Seinfeld. Het werkt heel simpel; als je een bepaalde activiteit voor x tijd hebt gedaan, mag je een kruisje zetten door de dag op een kalender. Als je dit vaker doet krijg je een ketting van kruisjes. En omdat je de ketting niet wilt breken doe je de activiteit iedere dag opnieuw. Een voorbeeld; je wilt iedere dag minstens een halfuur gaan hardlopen. Als je het gedaan hebt, mag je een kruisje zetten door de dag op een kalender. Als je het morgen weer doet, krijg je nog een kruisje. En zo gaat het verder.

Dit concept werkt ook als je merkt dat je maar heel weinig tijd hebt voor de activiteiten die je altijd uitstelt, maar eigenlijk wel moet doen. En als je maar een uurtje de tijd hebt, kan je gemakkelijk denken dat je dan maar beter niks kan doen, omdat je anders toch nauwelijks opschiet. Maar "Don't Break The Chain" bewijst dat je wel degelijk vooruitgang kan boeken in dat uurtje. Door iedere dag bijvoorbeeld een uur te schrijven aan een boek, schiet je veel meer op dan je zou doen als je helemaal niet zou schrijven. Met "Don't Break The Chain" kan het sneller gaan dan je verwacht en dat is mooi meegenomen.

Bovendien kunnen de taken die je moet doen zelfs verslavend worden. En een beetje verslaafd raken aan hardlopen is natuurlijk mooi meegenomen, als je ervoor zorgt dat het gezond blijft. Je merkt snel dat je er alles aan doet om te voorkomen dat je ketting van kruisjes wordt gebroken en zo zul je, ook als je er een keer geen zin in hebt, iedere keer weer de taak uitvoeren.

Werkwijze

Het is heel gemakkelijk om met "Don't Break The Chain" te werken. Alles wat je nodig hebt is een of meerdere kalenders en een stift. Dit is de beste werkwijze als je "Don't Break The Chain" wilt gebruiken:
  1. Bedenk wat je doelen zijn. Wil je meer bewegen? Of zou je juist graag wat meer fruit willen eten? Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt van de doelen die je wilt bereiken.
  2. Bedenk wat je sowieso moet doen op een dag. Voorbeelden zijn minstens een kilometer hardlopen, of een halfuur werken aan een opdracht voor school, enz.
  3. Krijg een goed idee van de regels die je gaat gebruiken. Er zijn namelijk taken die je écht niet iedere dag kan uitvoeren. Zo kan je moeilijk je kamer opruimen als je op vakantie bent. Voor dit soort dagen kan je eigen regels bedenken, zodat je de ketting niet noodgedwongen hoeft te breken. Je zou bijvoorbeeld een "Z" kunnen gebruiken voor als je ziek bent en een "V" voor vakantie.
  4. Print een kalender uit. Je kan ervoor kiezen om een jaarkalender te gebruiken, maar je zou ook kunnen gaan voor een kalender van één maand. Dat ligt eraan hoe lang jij "Don't Break The Chain" wilt gebruiken. Je kan ook van plan zijn iets een jaar vol te houden, maar liever grote kruisen te maken. Dan kan je gewoon iedere maand een nieuwe maandkalender ophangen. Je kan de kalenders het beste ophangen aan een muur waar je ze vaak ziet, zodat je steeds weer aan je taken herinnerd wordt.
  5. Ga aan de slag! Schrijf bovenaan de kalender wat je wilt bereiken en hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt iedere dag. En dan kan je iedere dag kruisen gaan zetten.

Tips

Het is verstandig om te beginnen met maar één of twee kalenders, je gebruikt namelijk één kalender per taak. Zo wordt je niet overspoeld door alle taken die je moet uitvoeren en is het makkelijker vol te houden. Als je merkt dat het goed gaat, kan je later altijd nog een taak met kalender toevoegen.
© 2015 - 2024 Charohavermans, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van uitstel komt afstelVan uitstel komt afstelUitstellen: de meeste mensen doe dit wel eens, maar voor één op de vier mensen vormt uitstelgedrag een probleem. Een pro…
Tips tegen uitstelgedragTips tegen uitstelgedragJe kent het vast wel, heel je huis ligt overhoop en er zijn nog zoveel dingen die gedaan moeten worden maar je kunt jeze…
Uitstelgedrag: hoe je kunt stoppen met uitstellenUitstelgedrag: hoe je kunt stoppen met uitstellenUitstelgedrag is voor veel mensen een groot probleem. Zij blijven hun taken voor zich uit schuiven en uitstellen en op d…
Als je lijdt aan procrastinatie/uitstelgedragIedereen kent het wel: Uitstellen van belangrijke klussen tot op het laatste moment. Je weet het van jezelf, maar toch s…

Informatie en standpunten over de doodstrafmijn kijk opInformatie en standpunten over de doodstrafDe doodstraf is één van de meest controversiële straffen ooit bedacht. Sinds de verlichting en de humanisering van het s…
Bronnen en referenties
  • http://lifehacker.com/5886128/how-seinfelds-productivity-secret-fixed-my-procrastination-problem
  • http://www.writersstore.com/dont-break-the-chain-jerry-seinfeld/
  • http://www.calendarpedia.com/images/2015_calendar.png
  • https://www.google.nl/search?q=calendar+2015&espv=2&biw=1280&bih=923&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=0IN1VavAEoOusQGUiIOICQ&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=printable+calendar+2015
Charohavermans (5 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.