Educatieve kinderprogramma's: goed voor de ontwikkeling

Educatieve kinderprogramma's: goed voor de ontwikkeling Het is algemeen bekend dat kinderen graag televisie kijken. Gemiddeld genomen kijken kinderen ongeveer twee uur per dag televisie. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Sommige kinderen kijken juist veel meer of veel minder televisie. Helaas is er op televisie steeds meer geweld te zien. Maar of al dat geweld nu wel zo goed voor ze is? Gelukkig zijn er ook programma's voor kinderen waar ze wat van leren.

Inhoud


Kijkgedrag

In het jaar 2019 keken wij Nederlanders met zijn allen gemiddeld rond de 192 minuten per dag naar de televisie. Een jaar daarvoor lagen de kijkminuten rond de 188. Er is dus sprake van een lichte stijging.

Divers aanbod

Op televisie is een behoorlijk aanbod van televisieprogramma's te vinden. Denk hierbij aan: kinderprogramma's, soapseries, natuurprogramma's, nieuws, lifestyle en niet te vergeten series waar al dan niet geweld wordt gebruikt. Helaas worden veel van deze programma's met een gewelddadig of agressief karakter, steeds eerder op de avond uitgezonden. Soms zijn kinderen daar bewust of onbewust getuige van.

Kijkwijzer

Gelukkig bestaat er een kijkwijzer, waarbij wordt aangegeven welke programma's voor welke leeftijd geschikt zijn. Zo kun je als ouder het enigszins in de hand houden wat je kind wel of niet mag zien. Ook in voor de kinderen toegestane programma's komt steeds vaker geweld voor. Maar gelukkig zijn er ook nog programma's op televisie waar iets van geleerd kan worden.

Educatieve kinderprogramma's

In dit soort programma's is het doel dat kinderen hier iets van leren. Voor de kleintjes zijn er programma's te zien die ze leren om samen een probleem op te lossen of spelenderwijs besef van rekenen of taal te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn: Hoelahoep en Moffel en Piertje. Ook zijn er programma's te zien waarbij kinderen meer over de natuur leren. Eén programma spant de kroon wat educatie betreft en is al heel lang op televisie te zien. Wellicht keek je er vroeger zelf ook naar. Dit programma is Het Klokhuis.

Het Klokhuis

In Het Klokhuis wordt op een leuke manier aandacht aan veel verschillende onderwerpen besteed. Van de meest vreemde tot de meest voor de hand liggende onderwerpen. Naast het serieuze wordt het ook afgewisseld met humor. Dit programma bestaat niet voor niets al meer dan 30 jaar (anno 2020). In principe is het programma bestemd voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, maar ook veel volwassenen kijken er graag naar. Het leuke van dit programma is dat de presentator of presentatrice niet alleen iets over het onderwerp vertelt, maar vaak ook zelf mee mag doen.

Presentatoren

In de loop der jaren is het programma door verschillende mensen gepresenteerd. Een aantal namen van presentatoren zijn:
Bas Westerweel, Yvon Jaspers (bekend van Boer zoekt Vrouw), Jetske van den Elsen, Margreet Beetsma, Lisa Wade, Mustafa Marghadi, Dolores Leeuwin en Maurice Lede, Bart Meijer, De huidige presentatoren (anno 2020) zijn: Nienke de la Rive Box, Eva Cleven, Sosha Duysker, Janouk Kelderman, Pascal Tan en Habtamu de Hoop.

Medeoprichter

De man die medeoprichter van dit succesvolle programma was, is Piet Geelhoed. Hij is helaas op 20 juli 2015 op 71-jarige leeftijd overleden. Het Klokhuis wordt iedere doordeweekse dag rond de klok van half zeven uitgezonden op NPO3.

Willem Wever

In dit programma kunnen kinderen vragen stellen die dan door een expert op het gebied van die vraag wordt beantwoord. Vaak wordt er gebruik gemaakt van experimenten of proefjes, zodat het voor de kijker duidelijk is waar het precies om gaat. Soms kunnen deze proefjes thuis worden nagedaan.

Presentatoren

Het programma ontstond in de jaren negentig en werd in het begin door Jochem van Gelder gepresenteerd. Na die tijd is het programma ook nog door onder andere Kasper van Kooten, Jetske van den Elsen en Ewout Genemans (tot 2013) gepresenteerd. Jetske van den Elsen is na 8 jaar afwezigheid weer teruggekomen en presenteerde het programma samen met Ajouad El Miloudi. Sinds 2017 presenteert Tess Milne het samen met Jesse Mensahi. Willem Wever is te zien op NPO Zapp.

Beste Vriendenquiz

In dit programma gaan kinderen uit groep 7 of 8 met elkaar de strijd aan. In twee teams van ieder twee personen krijgen ze vragen voorgelegd waarop ze antwoord moeten geven. Deze vragen zijn veelal gebaseerd op hun reeds verworven schoolkennis. Ze moeten goed met elkaar samenwerken en naast de kennis die ze op school hebben opgedaan, moeten ze ook over een goede tactiek en geheugen beschikken.
Door het juist beantwoorden van vragen verzamelen ze punten. Deze punten staan aan het einde - in de finale - gelijk aan de hoeveelheid vragen die ze om en om moeten beantwoorden. Voor ieder goed beantwoorde vraag ontvangen ze tien euro. Na afloop wordt het door hen bij elkaar "gespaarde" bedrag verdeeld tussen het team en het doel waarvoor ze spelen. Het programma wordt door Bart Meijer gepresenteerd (anno 2020) en is iedere schooldag te zien rond de klok van 4 uur op NPO Zapp.

Checkpoint

Dit is een stoer testprogramma voor de jeugd. In dit programma worden diverse tests op een geheim testterrein gedaan. De presentator (tot 2016 was dit Klaas van Kruistum) doet dit samen met het onderzoeksteam. Maar of dit nu echt educatief is? Niet alle test zijn namelijk zinnig en kunnen daarom beter thuis ook niet worden nagedaan!

Lees verder

© 2015 - 2023 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sesamstraat op het internet: livestream en terugkijkenSesamstraat op het internet: livestream en terugkijkenHet programma Sesamstraat bestaat sinds 1969. Het is sinds 1976 ook in Nederland te zien. Dit programma biedt een zeer p…
Hoe kunnen kinderen leren van Sesamstraat?Hoe kunnen kinderen leren van Sesamstraat?Het Amerikaanse programma Sesame Street werd in 1969 bedacht om kinderen met onderwijsachterstanden te helpen. De serie…
Voorschoolse- en vroegtijdige educatie: VVEVoorschoolse- en vroegtijdige educatie: VVEDe Nederlandse overheid investeert geld en tijd in Voorschoolse- en Vroegtijdige educatie (VVE). Dit houdt in dat peuter…

De Nederlandse introductiewekenDe Nederlandse introductiewekenGa je aankomend jaar studeren? Een nieuwe studie brengt meestal grote veranderingen met zich mee. Veel studenten gaan bi…
Het 'Resting Bitch Face'-syndroomHet 'Resting Bitch Face'-syndroomHé, kijk eens niet zo boos! Er zijn vrouwen die regelmatig met deze opmerking moeten dealen. Zij hebben vaak een chagrij…
Bronnen en referenties
  • http://radio.nl/800296/stichting-kijkonderzoek-maakt-jaarrapport-2014-bekend
  • http://www.beeldengeluid.nl/de-succesformule-van-het-klokhuis
  • http://beeldengeluidwiki.nl/index.php/Klokhuis
  • http://www.willemwever.nl/
  • https://www.hetklokhuis.nl/algemeen/Het%20Klokhuis%20is%20jarig/De%20presentatoren
  • https://screenforce.nl/schermtijd-in-nederland-naar-192-minuten-in-2019/
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 12-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.