De Nederlandse introductieweken

De Nederlandse introductieweken Ga je aankomend jaar studeren? Een nieuwe studie brengt meestal grote veranderingen met zich mee. Veel studenten gaan bijvoorbeeld op kamers in een andere stad. Tentamens, collegezalen en nieuwe vrienden horen daar ook meestal bij. Om je studententijd direct een vliegende start te geven, wordt er in iedere studentenstad een introductieweek georganiseerd. De introductieweek helpt studenten bij het vinden van nieuwe studiegenoten, studentenverenigingen en sport- en cultuurverenigingen. Bovendien wordt je wegwijs gemaakt in de nieuwe stad en de opleiding.

Introductieweek voor studenten

Elk jaar wordt er in iedere studentenstad de introductieweek georganiseerd. In Enschede heb je de Kick-In, in Groningen de KEI-week en in Leiden de EL CID. Hoewel in elke stad de introductie een andere benaming heeft, dienen ze allemaal voor hetzelfde doel, namelijk kennismaking met het studentenleven. Het voordeel van een introductieweek is dat je de stad als student beter leert kennen. Maar ook ontmoet je een hele hoop eerstejaars die misschien een grote steun en toeverlaat kunnen worden in de nieuwe periode van je leven. Bovendien maak je ook kennis met oudejaars-studenten en docenten die je eventueel informatie kunnen verstrekken over de stad, de universiteit en verschillende verenigingen.

Aanmelden

De aanmelding werkt anno 2015 niet overal hetzelfde. De ene universiteit of hogeschool stuurt het liefst de inschrijfformulieren per post op. Organisatoren van de Kick-In in Enschede zijn hier een voorbeeld van. Maar andere introductieweken hanteren echter een ander beleid. Zo kun je bijvoorbeeld bij de Vrije Universiteit van Amsterdam enkel online inschrijven. Daarom kunnen studenten het beste de website van de introductieweek raadplegen.

Zijn de introductieweken gratis?

Nee, de meeste introductieweken hanteren een bedrag van rond de 60 euro (2015). Maar het kan ook duurder. Het algemene programma van de Kick-In kost bijvoorbeeld al 70 euro. Er zijn steden die echter minder geld vragen. Voor het gehele bedrag krijgen studenten toegang tot alle sport- en cultuuractiviteiten en kennismakingsactiviteiten met verenigingen en studiegenoten. Maar ook worden ze wegwijs gemaakt op de universiteit/hogeschool en in de stad. Bovendien hoeven de studenten geen brood of drinken mee te nemen, omdat de maaltijden bijna altijd inclusief zijn. Raadpleeg echter de website van de desbetreffende introductieweek voor meer informatie.

Nog geen kamer, wat nu?

Studenten hoeven zich geen zorgen te maken indien ze nog geen kamer of andere accommodatie hebben. Organisatoren van iedere introductieweek bieden slaapgelegenheden aan voor studenten. Bovendien zijn er tijdens de introductieweek genoeg studentenhuizen/verenigingshuizen waar studenten kunnen overnachten.

Afwezig, wat nu?

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om bij de introductieweek aanwezig te zijn. Sommigen moeten werken of kunnen niet aanwezig zijn i.v.m. vakantie. Bovendien zijn er ook eerstejaars studenten die helemaal geen zin hebben in zo'n introductieweek. Het is echter geen probleem wanneer je afwezig bent tijdens de introductieweek. Het is vaak maar een algemene introductie van alle universiteiten en hbo-instellingen. De kans is immers groot dat je als student de rest van het schooljaar met een hele andere groep studenten doorbrengt.

Alle introductieweken op een rijtje

Amsterdam - De Intreeweek (UVA) / De Ideeweek (VU)

Amsterdam is de enige stad in Nederland met twee universiteiten. Daarom worden er ieder jaar ook twee verschillende introductieweken gehouden. De eerste is de Ideeweek van de VU. Alle eerstejaars studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam worden uitgenodigd om hieraan mee te doen. Studenten kunnen alvast kennismaken met colleges en nieuwe studiegenoten. Maar ook zijn er activiteiten om van te genieten zoals films, cabaretvoorstellingen en een ultieme poolparty.

De Intreeweek van de UVA organiseert voor eerstejaars 25 evenementen op locaties die nieuwe Amsterdammers dienen te kennen. Studenten kunnen genieten van o.a. sport- en kennismakingsactiviteiten, onderwijsintroducties, wetenschap, cultuur, muziek en nog veel meer.

Delft - Owee

Delft is een historische stad met veel karakter. Bovendien is Delft een echte studentenstad. Zo blijkt dat studenten in Delft het actiefst verenigd van alle studentensteden zijn in Nederland. Zo is meer dan veertig procent van alle studenten lid van een studentenvereniging. Owee staat voor Ontvangst Week en is er voor alle aankomende studenten die aan de TU Delft, de Haagse Hogeschool of InHolland gaan studeren. De organisatoren van Owee maken er ieder jaar een spectaculair programma van. Zo zijn er dagen met muziek, cultuur, sport, politiek, feesten. Bovendien zijn er studentenverenigingen aanwezig en is er ruimte voor kennismaking.

Eindhoven - Intro

Hoewel het studentenaantal in Eindhoven een stuk lager ligt dan in andere steden, maakt dat het niet minder leuk. Zo staat Eindhoven bekend als kleinschaliger, persoonlijker en intiemer. De intro wordt georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens het drukke programma van de introductieweek maken eerstejaars studenten kennis met de universiteit, de stad en het studentenleven.

Enschede - Kick In

Met ruim 22.000 studenten is Enschede een gezellige studentenstad. Negen dagen lang staat de Universiteit Twente op zijn kop om te laten zien wat het allemaal in huis heeft. Zo bestaat het programma uit een reeks sport- en cultuuractiviteiten en kennismakingsactiviteiten. Studenten maken niet alleen met studiegenoten, maar ook met oudejaarsstudenten en docenten kennis.

Groningen - De KEI-week

Groningen is de jongste stad van Nederland. Dit komt doordat er zoveel studenten wonen. Ieder jaar doen er duizenden eerstejaars mee aan de KEI-week (Stichting Kommissie Eerstejaars Introductie). De algemene introductieweek in Groningen zorgt ervoor dat studenten de leuke aspecten van het studentenleven ontdekken. Studenten maken kennis met (religieuze) evenementen, (sport)verenigingen, culturele instanties en zelfs politieke partijen. Ga je studeren in Groningen? Doe dan mee aan de KEI-week.

Maastricht - INKOM

Maastricht is één van de oudste steden van Nederland en is daarom prachtig om te studeren. De stad staat bekend om o.a haar technologie, kunst, geschiedenis en vernieuwende wetenschap. De INKOM is er voor alle eerstejaarsstudenten van de Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht. Bovendien wordt de introductieweek ook georganiseerd voor masterstudenten die in Maastricht komen studeren vanuit een andere stad. Tijdens de INKOM leren de studenten alles over de studie- en sportverenigingen, culturele aspecten van de stad en andere relevante informatie.

Nijmegen - Introductie

Maar liefst vijftien procent van alle inwoners in Nijmegen is student. Er is genoeg te doen in Nijmegen. De stad telt tientallen cafés en restaurants. Voor alle eerstejaars studenten aan de Radboud Universiteit wordt er de Radboud Universiteit Introductie gehouden. Tijdens deze introductieweek maken de studenten kennis met alle facetten van het studentenleven. Zo zijn er dagen met volop cultuur, feesten, studie, sport en verenigingen.

Leiden - El CID

Leiden is een studentenstad met karakter. Zo ligt alles wat je als student nodig hebt, zoals universiteitsgebouwen, studentenverenigingen en studentenhuizen dicht bij elkaar in de binnenstad. Ieder jaar wordt er voor de nieuwe studenten in Leiden EL CID gehouden. Dit staat voor Enige Leidse Commissie Introductie Dagen. Niet alleen studenten van de universiteit, maar ook eerstejaarsstudenten van de Hogeschool Leiden zijn welkom bij de introductieweek. Tijdens de introductieweek maak je kennis met de studie, het gebouw van de studie, nieuwe studiegenoten en kom je terecht bij de leukste feesten. Bovendien is de EL CID-week het enigste moment om je aan te melden als lid bij een studentenvereniging.

Rotterdam - Eurekaweek

Rotterdam wordt ook wel het Manhattan van de Maas genoemd. De prachtige skyline, de haven en mooie bezienswaardigheden. Anno 2015 telt de stad meer dan 50.000 studenten. Dit komt doordat Rotterdam veel verschillende opleidingen aanbiedt. Bovendien staat de Erasmus Universiteit in Rotterdam qua kwaliteit aan de top (CWUR, 2015). Om eerstejaars studenten kennis te laten maken met de stad Rotterdam, wordt er ieder jaar de Eureka introductieweek gehouden. Eureka staat voor: Erasmus Universiteit Rotterdam Eerstejaars Kennismakings Activiteiten. Tijdens de Eureka-week staan de faculteitsverenigingen, studentenverenigingen, sportverenigingen, studie, studenten en de stad Rotterdam centraal.

Tilburg - TOP week

Tilburg biedt misschien wel alles wat studenten van een stad verwachten. Zo vind je in het centrum veel cafés, discotheken, restaurants en een winkelcentrum. De TOP week (voorheen TIK week) is een afkorting van het Tilburg Orientation Program. Alle eerstejaars studenten die gaan studeren aan de Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen en Tilburg University zijn welkom. Maar ook master- en internationale studenten zijn vaak aanwezig bij de introductieweek in Tilburg. Tijdens de TOP week leren studenten de onderwijsinstelling kennen, maken ze kennis met diverse verenigingen en is er een spel- en zwemdag.

Utrecht - UIT

Utrecht telt maar liefst zestigduizend studenten en is daarmee een echte studentenstad. Bovendien ligt de stad zeer centraal geleden en is het volgens de meeste studenten 'niet te klein en niet te groot'. In Utrecht wordt er jaarlijks de UIT gehouden dat staat voor Utrechtse Introductie Tijd. De introductieweek is er voor alle studenten die gaan studeren aan de HKU, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Marnix Academie, Universiteit voor Humanistiek of de Thim van der Laan. Tijdens de UIT-week maken de studenten kennis met de onderwijsinstellingen, medestudenten, studentenorganisaties en de stad Utrecht zelf.

Wageningen - AID

Wageningen heeft een internationale allure waarvan twintig procent van de 35.000 inwoners student is. Het is een kleine stad met een persoonlijke sfeer. De AID staat voor de De Annual Introduction Days en wordt georganiseerd voor studenten van Wageningen University en Stoas Wageningen Vilentum Hogeschool. Het programma bestaat uit kennismaking met het studentenleven, nieuwe woonomgeving, nieuwe hobby's en de stad zelf.
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 tips voor aankomende studenten5 tips voor aankomende studentenAan het begin van je studietijd staan is heel spannend. Als je eenmaal een studiekeuze hebt gemaakt en besloten hebt in…
Studeren in Gent: Een kot of studentenwoning hurenStuderen in Gent: Een kot of studentenwoning hurenGent is een van de bekendste studentensteden in Belgie. Jaarlijks starten duizenden studenten er met een studie aan de h…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische –of universitaire pabo…

Verschil tussen een asielzoeker en vluchtelingVerschil tussen een asielzoeker en vluchtelingDe woorden asielzoeker en vluchteling zijn door de Europese vluchtelingencrisis erg populair. Deze twee termen worden do…
Educatieve kinderprogramma's: goed voor de ontwikkelingEducatieve kinderprogramma's: goed voor de ontwikkelingHet is algemeen bekend dat kinderen graag televisie kijken. Gemiddeld genomen kijken kinderen ongeveer twee uur per dag…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Foto: Pixabay
  • Studentenplein (2015). Introductieweek: Ontdek jouw studentenstad. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.studentenplein.nl/studeren/introductieweek.html
  • Vrije Universiteit Amsterdam (2015). VU Introductiedagen. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://vu-introductiedagen.nl/
  • Universiteit van Amsterdam (2015). Intreeweek. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.intreeweek.nl/
  • Owee (2015). OWee. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.owee.nl/
  • Technische Universiteit Eindhoven (2015). Introduction week. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van https://www.tue.nl/en/education/studying-at-tue/introduction-week/
  • Universiteit Twente (2015). Kick-In 2015: Unlock the Future. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van Kick-In 2015: Unlock the Future
  • Keiweek (2015). Kei is your Key. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.keiweek.nl/en
  • Inkom (2015). Time to shine: Inkom. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.inkom.nl/
  • Radboud Universiteit (2015). Introductie: Welkom bij de Radboud Universiteit Introductie! Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.ru.nl/introductie/
  • EL CID Week (2015). EL CID WEEK 2015. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.elcidweek.nl/
  • EUR (2015). Erasmus University Rotterdam. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.eur.nl/english/eurekaweek/
  • CWUR (2015). Erasmus University Rotterdam Ranking. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015 van http://cwur.org/2015/Erasmus-University-Rotterdam.html
  • Top-Week (2015). TOP: Tilburg Orientation Program. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.top-week.nl/
  • Utrechtse Introductietijd (2015). Welkom bij de UIT 2015!. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van http://www.utrechtseintroductietijd.nl/
  • AID Wageningen (2015). Welkom op de AID website. Geraadpleegd op woensdag 12 augustus 2015, van https://www.aidwageningen.nl/site/nl/
Saidasilvia (36 artikelen)
Laatste update: 15-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.