Jongeren en vrijwilligerswerk via SIW

Jongeren en vrijwilligerswerk via SIW Vrijwilligerswerk heeft vier kenmerken namelijk, vrijwillige basis, geen financiële vergoeding, georganiseerd verband en maatschappelijk doel. Het verrichten van vrijwilligerswerk neemt in de samenleving een steeds belangrijkere plaats in. Het zijn niet alleen ouderen die zich met vrijwilligerswerk bezighouden maar ook enthousiaste jongeren vinden steeds vaker een uitdaging in het verrichten van vrijwilligerswerk. In veel gevallen levert het ook profijt op voor de latere carrière. Een organisatie die zich bezighoud met het organiseren van vrijwilligerswerk voor jongeren is de SIW.

Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten

De letters SIW staan oorspronkelijk voor de naam Stichting Internationale Werkkampen. Die term is inmiddels verouderd en veranderd in Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten waarbij de afkorting SIW is gebleven. De SIW is een uitwisselingsorganisatie zonder winstoogmerk die al meer dan zestig jaar actief is en organiseert zowel nationaal als internationaal vrijwilligerswerk. De organisatie zendt vrijwilligers uit naar projecten over de hele wereld en ontvangt vrijwilligers uit andere landen voor Nederlandse projecten.

Jongeren belangeloos meedoen aan project SIW

Jongeren die meedoen aan een project van de SIW kunnen daardoor hun horizon verbreden door in contact te komen met andere culturen. Het belangeloos inzetten kan ook positief meewerken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteraard levert meedoen een unieke ervaring op door een nieuw avontuur.

Organisatie

De SIW is een organisatie die op non-profit basis werkt. Bij de Nederlandse projecten die worden georganiseerd wordt soms samengewerkt met partnerorganisaties die wel over een budget beschikken. Elk jaar kunnen ongeveer 200 Nederlandse jongeren worden uitgezonden en komen ongeveer 150 buitenlandse jongeren naar projecten in Nederland. Internationaal kent de SIW een groot aantal partnerorganisaties in meer dan zeventig landen en in Nederland werkt de organisatie onder meer samen met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.


Taken betaalde medewerkers

Een drietal betaalde medewerkers verricht vanuit een eigen pand in de binnenstad van Utrecht een aantal taken zoals:
 • Begeleiding van vrijwilligers.
 • Evalueren van projecten.
 • Helpen bij zoeken naar juiste project.
 • Onderhouden van contacten met de partnerorganisaties.
 • Verzorgen van acquisitie.
 • Vragen beantwoorden van geïnteresseerden.
 • Zorgen voor goede organisatie.
Het drietal medewerkers wordt in hun werkzaamheden bijgestaan door een onbezoldigd bestuur en ongeveer zeventig vrijwillige medewerkers. De externe communicatie en publiciteit wordt grotendeels verzorgd door vrijwilligers en er is een groep die trainingen verzorgt voor de vrijwilligers en medewerkers.

Projectaanbod

Het projectaanbod van de SIW is zeer uitgebreid met werkzaamheden op verschillende gebieden. De soorten werkzaamheden betreffen:
 • Archeologie
 • Cultuur
 • Constructie
 • Dieren
 • Gehandicapten
 • Kinderen
 • Landbouw/boerderij
 • Natuur
 • Onderwijs/educatie
 • Restauratie
 • Sport
 • Talencursus
 • Yoga

Vrijwilligerswerk in groep of op maat

Er bestaat onderscheid tussen groepsvrijwilligerswerk en vrijwilligerswerk op maat. Bij het vrijwilligerswerk met een groep wordt gedurende twee tot drie weken ergens in de wereld werk verricht en staan de datum en projectduur vast. Bij het vrijwilligerswerk op maat kan meer met eigen voorkeuren rekening worden gehouden en wordt dikwijls op individuele basis gewerkt.

Aanbevelingen

Voor het meedoen aan een project bestaan volgens de website van de SIW vijf redenen:

1. Internationaal

Bij de internationale projecten zijn er nooit meer dan twee Nederlandse vrijwilligers waardoor
veel interessante culturele en persoonlijke ervaringen kunnen worden opgedaan.

2. Ruime keuze

Er kan uit meer dan 2000 projecten worden gekozen die wereldwijd in veel landen worden georganiseerd en twee weken tot wel twaalf maanden kunnen belopen.

3. Non-profit

De projecten van de SIW zijn goed betaalbaar en toegankelijk voor iedereen omdat de organisatie geen winstoogmerk heeft.

4. Goede naam

SIW is drie maal achtereen gekozen tot Beste Vrijwilligersreisorganisatie.

5. Goede begeleiding van de deelnemers

Door de grote ervaring van de SIW worden de deelnemers goed voorbereid. Elke deelnemer krijgt ook een persoonlijke begeleider.

Bijdrage aan natuurbehoud

Veel Nederlandse projecten worden georganiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Veel vrijwilligers leveren daarbij een belangrijke bijdrage aan behoud van bossen, nationale parken en natuurgebieden.
© 2014 - 2021 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijwilligerswerk en maatschappelijke stagesTegenwoordig hoor je van steeds meer mensen dat ze, naast hun gewone werk, ook nog aan vrijwilligerswerk doen. Het wordt…
VrijwilligerswerkVrijwilligerswerk is, in relatie met andere landen, zeer populair in Nederland. In 2010 bleken er zo'n één op de vijf va…

Waarom kunst wel en kitsch niet?mijn kijk opWaarom kunst wel en kitsch niet?Je hoort het zo vaak “kunst is mooi en kitsch is ordinair”, waarbij de zogenaamde kunstkenners bepalen wat kunst is en w…
Verkoopt de Primark grote maten?De Primark is een megapopulaire winkelketen, die is overgewaaid uit Engeland. Je kunt er hele goedkope kleding kopen die…
Bronnen en referenties
 • http://www.siw.nl/over-siw/wie-zijn-wij/wie-is-siw.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijwilligerswerk
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 24-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.