Terreurclowns, wat zijn dat?

Terreurclowns, wat zijn dat? Terreurclowns zijn clowns die plotseling opduiken, op straat of in parkeergarages, om willekeurige burgers bang te maken. Misdadigers zien door het verschijnsel hun kans schoon om ook verkleed als clown mensen op straat in elkaar te slaan of zelfs pogingen te doen om mensen te vermoorden. Terreurclowns doken voor het eerst op in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië, daarna ook in Frankrijk. Omdat het in het merendeel van de gevallen om jongeren gaat die voor de grap andere mensen aan het schrikken willen maken en die er niet op uit zijn om geweld te gebruiken, is het lastig te bepalen of je met een crimineel of met een ongevaarlijk persoon te maken hebt. Frankrijk wordt in de herfst van 2014 ineens geterroriseerd door het verschijnsel terreurclowns. In Frankrijk sloeg een als clown verkleedde tiener in het najaar 2014 een man bijna dood met een ijzeren staaf. In het merendeel van de gevallen gaat het echter om tieners die hun kans schoon zien om willekeurige mensen bang te maken, of soms te mishandelen. Het gaat om copy cats van eerdere terreurclowns in Amerika en Engeland en Ierland. Verstopt achter een clownsmasker, of geschminkt tot clown, hebben de daders een zekere anonimiteit, ook als ze gefilmd worden. Een buitenkansje voor criminele geweldplegers, maar het verschijnsel werkt ook aanstekelijk voor tieners, die waarschijnlijk in de meeste gevallen alleen maar uit zijn op lol trappen. Er zijn helaas altijd mensen die meer willen dan lol maken, en daarom zijn er al een aantal gevallen geweest waarbij grof geweld gebruikt werd. Het blijkt dat er al verschillende slachtoffers zijn die door terreurclowns:
 • met messteken bewerkt zijn
 • in elkaar geslagen werden
 • met honkbalknuppels geslagen werden
 • in elkaar geslagen werden met een ijzeren staaf
 • bedreigd zijn met hamers of een elektrische zaag

Waarom anderen bang maken of mishandelen?

Mensen die expres anderen doodsbang willen maken (of zelfs willen mishandelen) vertonen psychopathisch gedrag. Er is een groot verschil tussen iemand een keertje aan het schrikken maken, of er een sadistisch genoegen in scheppen om willekeurige mensen expres doodsbang te maken. Geweld plegen gaat nog een stap verder, en is ziekelijk te noemen. Er zitten risico's aan het feit dat het een aanstekelijk gedrag uitlokt. Meer jongeren gaan zich om groepsgedrag ook verkleden als terreurclown, en alhoewel de meesten dit doen voor de lol en niet met het doel om anderen te mishandelen of te vermoorden, lopen alle terreurclowns of crimiclowns het risico zelf een pak slaag te krijgen. Slachtoffers van terreurclowns kunnen immers niet inschatten of een terreurclown onschuldig is of een gevaarlijke laffe geweldpleger. De politie in Frankrijk maakt zich daar ook zorgen om. Burgers zijn zo kwaad op de terreurclowns dat burgers in staat zijn om een terreurclown uit te schakelen door zelf geweld te gebruiken. Er zijn zelfs groepen mannen in Frankrijk die expres jacht op terreurclowns maken, om een tegenactie te leveren. Het lijkt dan ook wachten op de eerste dodelijke ontmoeting tussen terreurclown, en burgers die het niet pikken.

Fobie voor clowns?

Een fobie voor clowns heet coulrofobie. Mensen die aan deze angst lijden hebben zo'n enorme angst voor clowns, dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. Als je al een fobie voor clowns hebt zijn de terreurclowns helemaal een schrikbeeld.

Clownterreur, waar komt het vandaan?

Het verschijnsel clownterreur is niet nieuw. Mogelijk is het ontstaan omdat mensen nou eenmaal angst hebben voor clowns die naar hen staren en die niet blijken te zijn wie ze lijken. Het oorspronkelijke beeld van een droevige clown die met grote flapschoenen aan in een circus optreedt om mensen aan het lachen te maken, is misschien al aangetast sinds de Amerikaanse seriemoordenaar John Wayne Gacy zich verkleedde als clown en op die manier slachtoffers wist te manipuleren in zijn rol als clown. Casy was een doodnormale man om te zien, een dikke man van middelbare leeftijd met een kleurloos gelaat. In zijn vrije tijd verhuurde hij zichzelf echter als clown die op kinderfeestje optrad. Hij schminkte zijn gezicht wit en zijn mond groot en rood, ook rondom zijn ogen zette hij vrolijke kleuren. Hij droeg een clownspak en een bosje ballonnen.

Clown Jonhn Wayne Casy

John Wayne Gacy was een seriemoordenaar die in de zeventiger jaren vaak verkleed ging als clown, en die 33 jongens verkracht en vermoord bleek te hebben. Een van zijn uitspraken na zijn ontmaskering was: 'Je hebt geen idee wat je je allemaal kunt veroorloven als je je verkleedt als clown.' Hij doelde hiermee waarschijnlijk op het feit dat mensen er te snel vanuit gaan dat ze een clown vertrouwen kunnen. Wat natuurlijk niet waar is. Een clown kan net zo gevaarlijk zijn als iemand die geen schmink op zijn gezicht heeft.

Prank of echt?

Terreurclowns die willekeurige mensen schrik aanjagen, hen soms zelfs bedreigen met messen, knuppels of elektrische zagen, zijn meestal 'alleen maar' actief met de bedoeling grappen uit te halen. Mensen expres doodsbang maken is dan blijkbaar de humor. Een clown krijgt een heel eng uiterlijk als hij geen grappen maakt, maar met een wapen op je afkomt rennen, of zelfs als een clown alleen maar naar je staat te staren vanachter een auto, kan dit je al behoorlijk 'the creeps' geven. De clowns in Frankrijk duiken op de meest onverwachtse plaatsen op, bijvoorbeeld in parken of parkeergarages. Meestal 's avonds of 's nachts. Ze staan bijvoorbeeld alleen maar naar wandelaars te staren met een bosje ballonnen in hun hand, of ze rennen actief achter slachtoffers aan en dreigen met geweld. In sommige gevallen gebruiken ze ook daadwerkelijk geweld.

Slachtoffers

Er zijn al verschillende mensen slachtoffer geworden van terreurclowns in o.a. Frankrijk. Toch komen gewelddadige aanvallen van dit soort namaakclowns niet vaak voor. De meeste terreurclowns zijn tieners en jongeren, die op tv zien welk effect de terreur op de maatschappij heeft, en die daarom hun kans schoon zien om er aan mee te doen. Hun bedoeling is voornamelijk om anderen bang te maken en dit misschien te filmen of te fotograferen, en om er mee te pochen naar vrienden toe. In Frankrijk zijn steeds meer mensen die juist op terreurclowns jagen, om ze een lesje te leren. Waarmee weer eens bewezen is dat geweld vrijwel altijd tot nog meer geweld leidt.

Clown terreur in Nederland?

 • Op 28 oktober 2014 brak paniek uit toen een clown met een bijl in zijn hand gesignaleerd werd in Nieuwegein. Het bleek echter niet om een terreurclown te gaan, maar om een acteur die als clown uitgedost rondliep wegens opnames van een film of tv programma. De politie liet weten dat het gevaarlijk is om verkleed als clown met een bijl op straat te lopen, aangezien de politie wegens de dreiging een dergelijk uitgedoste clown zou kunnen neerschieten.
 • Terreurclown Sliedrecht: In Sliedrecht wordt in november 2014 gewag gemaakt van een terreurclown die op de fiets zou rondrijden. Hij zou gesignaleerd zijn door verschillende bewoners van Sliedrecht. De clown heeft tot nu toe niks gedaan, alleen maar mensen bang gemaakt. De politie vraagt zich af of het om een echte terreurclown gaat of om een bewerkte foto

Crimiclowns België

 • Twee als crimiclown verkleedde jongens zijn in oktober 2014 zo laf geweest een 35 jarige man op straat in elkaar te slaan.

Terreurclowns Frankrijk

 • Een tiener die zich verkleedde als clown sloeg toen hij dronken was, een man 30 keer met een ijzeren staaf in Montpellier. De terreurclown kreeg 4 maanden gevangenisstraf.

Clownterreur in Californië

 • In Californië is in 2014 ook een clown actief die overal opduikt, maar hoewel hij mensen doodsbang maakt, gebruikt hij geen geweld. Hij doemt alleen plotseling op met ballonnen in zijn hand, en staart naar mensen. Mensen zetten hem op de foto als ze de kans krijgen. Omdat de clown verder niks verkeerds doet, wordt hij niet opgepakt.

Iedereen is alert op de verschijning van terreurclowns want diep in ons allemaal zit misschien wel een beetje een fobie voor clowns verborgen.
© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terreurclown en horror clownTerreurclown en horror clownDe clown is om te lachen, maar een terreurclown tapt uit een heel ander vaatje. Wat op het eerste gezicht een grap of ee…
Terreurclowns slachtoffersnieuws uitgelichtTerreurclowns slachtoffersHoeveel slachtoffers zijn er al gemaakt door horrorclowns of terreurclowns? Zijn er ook mensen vermoord door deze enge c…
Steun Stichting CliniClownsSteun Stichting CliniClownsStichting CliniClowns is opgericht om kinderen met een ziekte of handicap afleiding en plezier te bieden. Voor haar inko…

Succesvol zijn: wat is het geheime ingrediënt?Succesvol zijn: wat is het geheime ingrediënt?Het geheim van succes is iets wat velen mensen bezig houdt. Hoe wordt je nu de beste op een bepaald gebied? En krijg je…
Duurzame energie voor schoon milieu en werkgelegenheidDuurzame energie voor schoon milieu en werkgelegenheidWind, water, afval en zonnestraling vormen een aanhoudende bron van schone energie. Voordat die energie werkelijk langdu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RyanMcGuire, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Wayne_Gacy
 • http://nos.nl/artikel/714815-frankrijk-in-ban-van-terreurclowns.html
 • http://nos.nl/artikel/715033-waar-komt-clownterreur-vandaan.html
 • http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/10/clown_met_bijl_in_nieuwegein_a.html
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.