Terreurclown en horror clown

Terreurclown en horror clown De clown is om te lachen, maar een terreurclown tapt uit een heel ander vaatje. Wat op het eerste gezicht een grap of een prank lijkt, is een persoon die verkleed als clown onwetende voorbijgangers de stuipen op het lijf jaagt. En dat is helemaal niet grappig. Het wordt de clownterreur, de terreurclown, horror clown en crimiclown genoemd. Een terreurclown is een volkomen uit de hand gelopen grap, die ook in griezelfilms voorkomt. De film IT is daar een eng voorbeeld van en deze film inspireerde tot uitwassen. Er zijn zelfs criminelen gesignaleerd die zich in een clownspak hullen om zo onherkenbaar overvallen te plegen. De horror clown is een clown die slachtoffers maakt en de angst voor clowns aanwakkert.

Clowns die niet grappig zijn


Terreurclown en horror clown

Frankrijk maakt kennis met de terreurclown. Bijna elke dag in oktober 2014 worden daar mensen lastig gevallen door in clownspakken gehulde mensen. Het wordt een ware terreur genoemd en de begrippen terreurclown, clownterreur en horror clown doen hun intrede in het dagelijkse vocabulaire. In oktober 2014 is het bijna dagelijks raak: voorbijgangers wordt de stuipen op het lijf gejaagd.

Coulrophobia

Aanvankelijk waren het tieners die het nogal een grap vonden om mensen op die manier te laten schrikken, maar al ras bedachten ook dieven en overvallers dat het clownsmasker van pas kwam bij overvallen. De clowns worden boosaardig en het fenomeen loopt uit de hand. Ze gaan met messen en knuppels op pad om mensen op straat van geld en goederen te beroven. De boosaardige clowns doen coulrophobia ontstaan, de angst voor clowns. Lang niet altijd vinden mensen, en ook kinderen niet, clowns leuk. De terreurclowns spelen in op de angst voor clowns.

Clownjagers

De Fransen waren goed angstig geworden van de zogenaamde grappenmakers. Er waren zelfs ploegen door burgers opgericht die zwaarbewapend op jacht gingen naar de vervelende clowns. De Franse minister van Binnenlandse Zaken had er houden en keren aan en was bang dat de Franse burgers van angst door gaan slaan. De clownshysterie moest geen post gaan vatten en de bestrijding van grappenmakers moest niet uit de hand lopen door knokploegen die zelfstandig op pad wilden gaan.

Politie

De politie in Frankrijk was alert en vroeg ook aan burgers om opvallende lui te melden.
Eind oktober 2014 waren er al enkele arrestaties verricht. Clowns hielden zich bijvoorbeeld bij benzinestations en parkeerterreinen op om daar bij onschuldige benzinetankers en parkeerders hun slag te slaan. De politie had net zo veel werk om de clowns te pakken als om de clownsjagers binnen de touwen te houden.

Bron: Alexas Fotos, PixabayBron: Alexas Fotos, Pixabay
Engeland
Waar Frankrijk in het najaar van 2014 last had van de clownsgolf, ging de grap eerder al in Engeland en Amerika rond. De grap lijkt te zijn geïnspireerd op films waar de clown een schrikwekkend figuur is. In 2013 waren er in Londen alleen al bijna honderd meldingen over pipo’s die mensen beroofden van geld en sieraden. Er waren zelfs enkele tientallen incidenten waar clowns de mensen niet beroofden maar in elkaar sloegen of trapten. De rage sloeg over van Londen naar East Anglia, Noord-Ierland, de Midlands, Northampton en toen naar Portsmouth. Daarna stak de clownsrage Het Kanaal over. Van Noord-Frankrijk verplaatste de clownterreur zich naar Zuid-Frankrijk. De Franse politie spreekt van “aanwezigheid van bedreigende en agressieve clowns in Frankrijk”.

IT

In Amerika is het fenomeen al een aantal jaren bekend. We kennen de figuur al uit het boek en de film IT van Stephen King.
It het boek is uit 1986. Er werd in 1990 een miniserie van gemaakt voor op televisie. Het is een horrorverhaal waarin een clown de bad-guy is. Hij maakt mensen aan het schrikken en meer dan dat. Om deze clown was niet veel te lachen.
De clown is in Amerika al veel gezien bij Halloween vieringen. In een tv show werd een moordzuchtige clown opgevoerd. Dat soort presentaties blijkt inspirerend te werken en mensen aan te zetten tot kopieergedrag.

Copycats geïnspireerd door internet

De verspreiding van het fenomeen is verder ingegeven door internet. Werden er eerst door een clown foto’s op Instagram gezet van hem met voorbijgangers, daarna kwam een ice bucket achtige uitdaging op gang waarin filmpjes op internet werden gezet van als clowns verkleedde mensen die anderen de stuipen op het lijf joegen. De filmpjes stimuleerden anderen om ook dergelijke acties te ondernemen en filmpjes te posten. In beide gevallen bleek het voer voor copycats. Op YouTube zijn diverse filmpjes te zien met killer clowns en It-achtige pipo’s. Social media zorgen voor een razendsnelle verspreiding van de beelden.
Wie deze clowns daadwerkelijk ontmoet vergaat het lachen snel.

Maskers

Hoe komen de clowns aan hun maskers, pruiken en pakken? Er zijn feestwinkels die de kostuums inclusief de maskers in het assortiment hebben. Ze hebben doorgaans ook een webwinkelmodule, zodat de spullen heel gemakkelijk thuis te bestellen zijn. Andere clowns zetten geen masker op maar schminken hun clownsgezicht en zetten daarbij een rode neus op. Ook allemaal te bestellen in de feestwinkel of via de theaterkapper. De spullen uit de feestwinkel zijn bedoeld voor feestelijke gebeurtenissen; de terreurclowns zijn bezig dat feestje te verpesten.

'Joehoeee' in Sliedrecht

In de eerste week van november 2014 steekt het fenomeen de grens naar Nederland over en fietst er een terreurclown door Sliedrecht. De zogenaamde grapjas heeft rood haar en is wit geschminkt. Jij roept 'Joehoeee' en komt dan achter passanten aan. De wijkagent in Sledrecht heeft de naäper verzocht zich te melden vanwege de ontstane onrust.

Crimiclowns

Eind november 2014 kregen twee zestienjarige meisjes uit Eindhoven de schrik van hun leven. Ze werden achterna gezeten door twee clowns. De meisjes moesten heel hard fietsen om uit handen van de clowns te blijven. Een had een stuk hout in de hand. Er werden meer ‘gillende en schreeuwende’ clowns gesignaleerd in die buurt. De terreurclowns worden ook crimiclowns genoemd, clowns met criminele neigingen. Sindsdien is het weer rustig geworden op het clown-front: de hype is weer even weggezakt.
© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
recensieFilmrecensie: Stephen King's IT mini-serie (1990)Stephen King's IT in verhaalvorm is mijns inziens een meesterwerk. Stephen King's IT als filmadaptie is dat zeker niet,…
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…

Succesvol zijn: wat is het geheime ingrediënt?Succesvol zijn: wat is het geheime ingrediënt?Het geheim van succes is iets wat velen mensen bezig houdt. Hoe wordt je nu de beste op een bepaald gebied? En krijg je…
Duurzame energie voor schoon milieu en werkgelegenheidDuurzame energie voor schoon milieu en werkgelegenheidWind, water, afval en zonnestraling vormen een aanhoudende bron van schone energie. Voordat die energie werkelijk langdu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay (bewerkt)
  • http://nos.nl/op3/artikel/714923-clowns-terroriseren-frankrijk.html geraadpleegd op 28 oktober 2014
  • http://newsmonkey.be/article/22882 geraadpleegd op 28 oktober 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_(boek) geraadpleegd op 28 oktober 2014
  • http://www.maskerade.isdit.nl geraadpleegd op 29 oktober 2014
  • http://www.rijnmond.nl/nieuws/11-11-2014/terreurclown-gezien-sliedrecht geraadpleegd op 12 novmber 2014
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3798843/2014/11/26/Crimiclowns-achtervolgen-meisjes-in-Eindhoven.dhtml geraadpleegd op 26 november 2014
  • Afbeelding bron 1: Alexas Fotos, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-10-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.