Waarom zijn badeendjes geel?

Waarom zijn badeendjes geel? Je zou bijna zeggen dat het logischer is om rubber kuikentjes (van de kip) te maken, aangezien kuikens vaak een geel, pluizig uiterlijk hebben. Gewone eenden, ook als ze nog jong zijn, hebben vaak bruine pluis op hun hoofd. Het is dus een interessante vraag: waarom zijn badeendjes geel? Wie heeft dat bedacht?

De oorsprong van het badeendje

Rond 1940 maakte kunstenaar Peter Ganine een eendje. Hij vroeg er patent op aan en verkocht het als een drijvend stuk speelgoed. Uiteindelijk werden hier meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht. Uiteindelijk was het Jim Henson, de stem achter Ernie in de Amerikaanse versie van Sesamstraat, die de badeend extra populair maakte door erover te zingen namens Ernie. Er werden meer en meer badeendjes gemaakt en uiteindelijk kent iedereen de welbekende gele eend.

Materiaal van de badeend

En badeend is over het algemeen gemaakt van rubber of van materiaal dat op rubber lijkt, zoals vinyl plastic. Elke badeend moet van origine de eigenschap hebben om op water te kunnen drijven. Speciale badeendjes geven licht als zij met water in aanraking komen, middels twee sensoren onder op hun lijf.

Gele badeendjes

Maar waarom is de rubber eend geel, en niet bruin? Als je kijkt naar baby-eenden, dan zie je vaak dat ze grotendeels geel zijn, maar ook deels bruin. Zo zijn ze vanuit de lucht (donkere kleur) en onder water (lichte kleur) minder goed zichtbaar. Er zijn echter eenden met een afwijking. Sommige wilde eenden krijgen kuikens die helemaal geel zijn. Als deze eenden eenmaal volwassen zijn, worden ze wit. De oorzaak hiervan is het ontbreken van melanine. Als je in het wild een witte eend ziet, weet je nu dat deze als kuiken compleet geel was geweest. Het kan zijn dat Peter Ganine een dergelijke eend spotte en dat een leuke kleur vond voor zijn eigen ontworpen eendje.

Voordeel van geel

Een andere verklaring voor de gele kleur van een badeendje kan zijn dat het bedoeld is als speelgoed. Speelgoed is in eerste instantie bedoeld voor kinderen, en kinderen houden van primaire kleuren. Bruin is geen primaire kleur, en geel is dat wel. Als je dus alleen het geel van een eend pakt, plus de rode kleur van de snavel, dan heb je een vrolijk ogende eend in kleuren die aanspreken bij kinderen.

De grote gele badeend

Een Nederlandse kunstenaar, Florentijn Hofman, maakte een serie badeendjes. De grootste hiervan was maar liefst 600 kilo zwaar en mat 26 bij 20 bij 32 meter. Met deze enorme badeend en een paar die iets kleiner waren (de kleinste was vijf meter hoog) ging hij in 2007 de wereld over, naar eigen zeggen om wat plezier te verspreiden. De eenden, of de standbeelden, waren gemaakt van rubber en gingen onder meer naar Amsterdam, Osaka, Soo Paulo, Hong Kong en Sydney.

Badeendjes in andere kleuren

Het gele rubberen eendje is allang niet meer het enige badeendje. Er zijn badeendjes in alle mogelijke kleuren, en sommige daarvan zijn zelfs 'aangekleed'. Ook hebben veel eendjes extra's, zoals duivelhoorntjes voor een rood duiveleendje, of een aureool voor een lichtblauw engeleendje. Meestal kun je bij de fopwinkel of online kiezen uit een kleurrijk assortiment badeendjes, die elk hun eigen aankleding hebben. Het gele badeendje mag dan niet meer alleen maar geel zijn, dit blijkt wel het meest herkenbare en 'originele' eendje dat er is.

Merken op badeendjes

Sommige hotels, zoals het Hilton, hebben in bepaalde kamers in de badkamer een badeendje voor de gasten klaarliggen. Ook kun je op badeendjes je logo laten drukken om deze vervolgens weg te geven.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeren met een 'lelijk eendje'Toeren met een 'lelijk eendje'Vakantie? Dagje weg? Goed, maar dan wel op je eigen manier. Per deux-chevaux, ofwel 'lelijke eend'. Een idee dat perfect…
De badeend in badDe badeend in badEen badeend, wie heeft er niet mee in bad gezeten? Wat zit er achter het bekende gele badeendje? We duiken de badeend ac…
Vakantie? Huur een Eend, Vespa of nostalgie-camper!Vakantie? Huur een Eend, Vespa of nostalgie-camper!Een Lelijk Eendje huren is allang niet meer het enige nostalgische idee voor binnen- of buitenland. Wat te denken van to…
De tekenfilmserie CalimeroDe tekenfilmserie CalimeroCalimero is in Nederland toch wel een van de beroemdste tekenfilmfiguren. Wie kent Calimero, het zwarte kuiken met een e…

Vakantie is voorbij, lekker aan de slagVakantie is voorbij, lekker aan de slagEen vakantie is om lekker te ontspannen en uit te rusten, nieuwe inzichten te krijgen, een andere omgeving te leren kenn…
De lach: verschillende soortenHoewel er wel eens wordt beweerd dat lachen gezond is klopt deze stelling toch niet volledig. Dit klopt enkel wanneer he…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Rubber_Duck_(sculpture)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Rubber_duck
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.