Mystery shoppen

Ondernemers willen graag weten hoe hun organisatie functioneert, hoe klantvriendelijk hun werknemers zijn en of de klanten tevreden zijn over de dienstverlening en de service. Natuurlijk houden ze dit zelf goed in de gaten, maar wat als ze een objectief oordeel willen horen? Dan kunnen ze de hulp inroepen van een mysteryshopper.

Waarom een mysteryshopper?

Het is algemeen bekend dat werknemers een stapje harder lopen als de baas in de buurt is. Het is dus als werkgever lastig om een compleet objectief oordeel te kunnen geven over de service en klantvriendelijkheid van je medewerkers. Verder heeft iedere ondernemer zijn blinde vlek als het gaat om zijn of haar eigen bedrijf. Het voordeel van een mysteryshopper is dat deze een afstand naar de situatie kijkt en een objectief oordeel kan vellen, net zoals een echte klant dit doet. En deze klant vertelt niet aan al zijn buren of vrienden zijn positieve en/of negatieve ervaringen, maar deelt dit met de organisatie, zodat waar nodig aanpassingen gedaan kunnen worden op basis van aanbevelingen.


Wat doet een mysteryshopper?

Een mysteryshopper gaat (eventueel via opdrachtgever die voor meerdere organisaties mystery-bezoeken verzorgt) langs bij de winkel van de opdrachtgever. Vaak krijgt de mysteryshopper van tevoren een bepaalde opdracht mee. De opdrachtgever kan bepalen wat hij of zij graag wil weten over het bedrijf. Meestal is het van belang om te letten op de uitstraling van de winkel, de klantvriendelijkheid van het personeel en de service die wordt verleend. In sommige gevallen is er een specifieke opdracht om bijvoorbeeld te controleren of medewerkers een bepaald product aanprijzen of aan bijverkoop doen. Met de resultaten die door de mysteryshopper worden teruggekoppeld, kan het bedrijf de dienstverlening aanpassen waar nodig. De opdrachtgever krijgt aanbevelingen naar aanleiding van het bezoek. Eventueel kan na het uitvoeren van een plan van aanpak nog een mysterybezoek worden gepland om te bekijken of het plan zijn vruchten heeft afgeworpen.

Zelf mysteryshopper worden

Er zijn verschillende organisaties die mysteryshoppers inhuren om de mystery-bezoeken te doen. Vaak moet je een speciale test doen om mysteryshopper te kunnen worden. In de meeste gevallen gaat dit om een leuke bijbaan voor een paar uur in de maand. Er zijn ook bureaus die opleiden tot professioneel mysteryshopper. Dit zijn vaak bureaus die gericht zijn op 1 bepaalde doelgroep en daarom gespecialiseerde mysterieshoppers opleiden.

Waarom mysterieshopper worden?

Waarom zou je zelf mysterieshopper willen worden? Ten eerste is het een manier om je mening te kunnen geven over de dienstverlening in bepaalde bedrijven, winkels of organisaties. Op deze manier kun je helpen om de dienstverlening en service te verbeteren. Hier profiteer je dan zelf natuurlijk ook van mee. Ook krijg je een helder beeld van je eigen voorkeuren en wensen. Daarnaast kun je met mysteryshoppen een zakcentje bij verdienen. Het voordeel van deze manier van werken is dat je het alleen doet als het jou zelf op dat moment uitkomt. Vaak kun je je inschrijven per opdracht, dus heb je een paar weken minder tijd, dan doe je gewoon een poosje niets.
© 2014 - 2025 Dabdehaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mysteryshoppen: een populaire bijbaan voor studentenMysteryshoppen: een populaire bijbaan voor studentenMysteryshoppen is het onderzoeken van verschillende soorten marketing en hieraan gerelateerde activiteiten. Dit kan gaan…
De mystery shopper en mystery caller: wat onderzoeken ze?De mystery shopper en mystery caller: wat onderzoeken ze?Een mystery shopper is iemand die voor een occasionele opdracht wordt ingehuurd om op onderzoek te gaan naar hoe een ver…
Een spannende job: mystery shoppingJe ziet ze hier en daar opduiken, bedrijven die in opdracht de klantenservice van andere bedrijven doorlichten. Ze sture…
Werking Mystery ShoppingMystery shopping, iedereen heeft er waarschijnlijk al eens van gehoord, maar wat betekent de term 'Mystery Shopping' nu…

Athene in oude tijdenAthene in oude tijdenDe oudste sporen van bewoning op de Acropolis van Athene dateren van omstreeks 3500 v.Chr. Omstreeks 2000 v.Chr. zou er…
Vakantie is voorbij, lekker aan de slagVakantie is voorbij, lekker aan de slagEen vakantie is om lekker te ontspannen en uit te rusten, nieuwe inzichten te krijgen, een andere omgeving te leren kenn…
Dabdehaan (6 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.