Ben je altijd alleen? Tips tegen eenzaamheid

Ben je altijd alleen? Tips tegen eenzaamheid Je altijd alleen voelen kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en voor je geest. Langdurig eenzaam zijn kan leiden tot chronische verlegenheid, sociale isolatie en depressie. Voor sommige mensen is het moeilijk om sociale contacten te leggen of een relatie op te bouwen. Eenzaamheid wordt dan een juk waar je maar moeilijk onderuit komt, zeker naarmate je ouder wordt. Dan dreigt in sommige gevallen chronische ontevredenheid en depressie. Wat kan je doen om eenzaamheid te voorkomen en tegen te gaan? En welke tips kunnen helpen om je niet meer alleen te voelen?

Altijd alleen

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van de mens is dat hij een sociaal wezen is. We hebben allemaal onze eigen persoonlijkheid maar daarnaast gaan we op zoek naar anderen om over gedachten, emoties en ervaringen te praten. Die sociale ontmoetingen zijn vaak ontspannend doordat we even ons hart kunnen luchten. Toch zijn er mensen die zich altijd alleen voelen en moeilijk sociale contacten kunnen leggen. Hoeveel moeite ze ook doen en hoe vaak ze het ook weer opnieuw proberen, toch slagen ze er maar niet in om die knagende eenzaamheid te doorbreken.

Van nature verlegen

Eenzaamheid kan voortkomen uit verschillende oorzaken. Sommige eenzame mensen zijn onzeker omdat hun uiterlijk op de een of andere manier afwijkt van de norm. Bang zijn om uitgelachen of gepest te worden werkt een gevoel van onzekerheid en zelftwijfel in de hand. Ook verlegenheid die van nature sterk aanwezig is kan ertoe leiden dat de eenzaamheid je je hele leven parten speelt. In het algemeen kan ook het "zich anders voelen dan de anderen" aan de basis liggen van eenzaamheid.

Alleen of eenzaam?

De begrippen "alleen" en "eenzaam" worden vaak op een verwarrende manier door elkaar gebruikt. Wanneer iemand aangeeft alleen te zijn, is hij of zij niet noodzakelijk ongelukkig door die situatie. Sommige mensen zijn maar liever alleen omdat ze menen dat anderen hen maar moeilijk kunnen begrijpen. Voor hen is alleen zijn dan ook niet altijd problematisch. Eenzaamheid daarentegen heeft een meer negatieve bijklank: wie zich eenzaam voelt, lijdt daar onder. Om die eenzaamheid te doorbreken zijn er enkele handige tips die je kunnen steunen in je zoektocht naar leuke menselijke contacten of een intieme relatie.

Eenzaamheid voorkomen: tips

Gewoontes veranderen

Het gevaar van eenzaamheid is dat het je doet wegzakken in een onveranderd patroon van routine. Altijd dezelfde dingen doen, dezelfde mensen zien, op dezelfde tijdstippen en plekken: het maakt de kans om je eenzaamheid te doorbreken zeker niet groter. Durf het dan ook aan om je gewoontes te veranderen en andere dingen op andere tijdstippen te doen. Je zal er andere mensen door ontmoeten en je zal je horizon vanzelf verruimen.

Actief

Actief blijven op verschillende vlakken is cruciaal om niet in een moeras van eenzame leegte weg te zakken. Schrijf je in voor een cursus, neem deel aan vrijwilligersacties of maak een avontuurlijke reis naar een ver land. Belangrijk is dat je het toeval een kans geeft en je tegelijk nieuwe ervaringen opdoet die je persoonlijkheid kunnen verrijken. Je hebt dus een dubbel voordeel door sociaal actief te zijn. Een sport beoefenen, naar bijeenkomsten gaan en met willekeurige mensen van gedachten wisselen: het kan allemaal helpen om je minder eenzaam te voelen.

Blog

In pre-internettijden hielden mensen een dagboek bij of schreven brieven met penvrienden en -vriendinnen. Het opschrijven van je emoties en ervaringen gaf je een bevrijdend gevoel en tegelijk kon je te weten komen wat anderen dachten en meemaakten. In deze moderne tijd heeft deze activiteit veel meer potentieel door de oneindige connectiviteit van het internet: online kan je zowat iedereen ter wereld bereiken. Het is dan ook geen slecht idee om een blog te schrijven over jezelf, je interesses en je leven waardoor je met andere mensen in contact kan komen die in dezelfde onderwerpen geïnteresseerd zijn.

Zelfvertrouwen

In de sociale mengelmoes van persoonlijkheden, karakters en temperamenten is het niet makkelijk om op een positieve manier op te vallen als je verlegen bent. Om meer mensen te leren kennen en je eenzaamheid weg te werken is het nuttig om die verlegenheid van je af te zetten. Je zelfvertrouwen vergroten speelt daarbij een grote rol. Een cursus assertiviteit kan je helpen om beter voor jezelf op te komen en je beter uit te drukken. Hierdoor zal je je beter voelen in sociale situaties en makkelijker contacten kunnen leggen.

Kans op depressie

Wat niet mag onderschat worden is de mogelijk negatieve invloed van eenzaamheid op je gezondheid. Chronische eenzaamheid kan je weerstand verlagen doordat je stilaan dieper in de put van emotionele leegte wegkruipt: je gaat minder gezond eten, je gaat je lichaam verwaarlozen en de kans op misbruik van alcohol of verdovende middelen neemt toe. De negatieve spiraal van het alleen zijn kan maken dat je niet meer gelooft in een toekomst van geluk in relaties. Dit kan je tenslotte depressief maken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid is een gevoel: het gevoel alleen te zijn en het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen. Het is niet per defin…
Tips tegen eenzaamheidTips tegen eenzaamheidVeel mensen voelen zich eenzaam, hoewel dat vaak helemaal niet nodig is. Eenzaamheid kan ontzettend vervelend zijn en he…
Eenzaamheid, een hot item tegenwoordigEenzaamheid, een hot item tegenwoordigJe hoort steeds vaker dat mensen eenzaam zijn, waarbij de mens zeker niet alleen hoeft te zijn. Alleen of eenzaam is nat…
Help, ik voel me zo eenzaam!Help, ik voel me zo eenzaam!Eenzaamheid is een toenemend probleem onder de mensen. Eenzaamheid komt in alle leeftijdsklassen voor.

Hoe vind je een origineel cadeau voor hem of haar?Hoe vind je een origineel cadeau voor hem of haar?Wat is nu echt een origineel cadeau? Wat zijn cadeaus die altijd wel geschikt zijn om te geven, zelfs als je iemand miss…
Nabehandeling van een tatoeageNabehandeling van een tatoeageNu je net je nieuwe, frisse tattoo hebt is het uiteraard heel belangrijk dat je deze ook goed verzorgd. Vanaf nu is de p…
Bronnen en referenties
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/1978911/2014/08/02/Waarom-ook-sociale-mensen-aan-eenzaamheid-ten-prooi-vallen.dhtml
  • http://www.gezondheidsnet.nl/pak-je-depressie-aan/eenzaam-is-niet-altijd-alleen (bronnen geraadpleegd op 22/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.