Help, ik voel me zo eenzaam!

Help, ik voel me zo eenzaam! Eenzaamheid is een toenemend probleem onder de mensen. Eenzaamheid komt in alle leeftijdsklassen voor.

Waardoor zijn we eenzaam?

Eenzaamheid kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Sommige mensen zijn van nature verlegen, waardoor ze moeilijk contact kunnen maken met anderen. Ook kan een gebeurtenis ervoor zorgen dat je je opeens in eenzaamheid bevindt. Je kunt te maken hebben gehad met het overlijden van een naaste, waardoor je verdriet hebt. Je bent dan geneigd je af te zonderen. Mensen waarvan je dacht dat ze je vrienden waren haken af omdat ze niet kunnen omgaan met jouw verdriet. Ook mensen waarvan de relatie is verbroken kunnen eenzaamheid ervaren. Vanuit een druk gezinsleven of duikelt men de stilte in. Of bij een groot sociaal netwerk wat je met zijn tweeën had valt ineens minstens de helft van de vrienden weg omdat zij meer bevriend waren met jouw partner dan met jou. Zelfs een simpele verhuizing naar een andere straat of verandering van baan kunnen ervoor zorgen dat je eenzaam wordt.

De invloed van eenzaamheid op je leven

De invloed van eenzaamheid op een persoon kan heel groot zijn. Een langdurig gevoel van eenzaamheid kan ervoor zorgen dat men depressief wordt en dat men geen doel meer heeft in het leven. In een sociaal isolement belanden is voor veel mensen een diepe put, waar moeilijk uit te komen is. Voor een kleine hoeveelheid mensen is eenzaam zijn geen enkel probleem, zij hebben voldoende aan zichzelf en geen behoefte aan veel sociale contacten. Toch is het goed om een of meer mensen om je heen te hebben, waar je je gedachten en gevoelens mee kunt delen. Mensen die voldoende sociale contacten hebben, hebben in de regel meer zelfvertrouwen. Doordat zij iemand hebben om mee te praten die hun gevoelens begrijpt zullen ze meer in balans zijn dan eenzame mensen.

Eenzaam maar niet alleen

Gevoelens van eenzaamheid kunnen zelfs optreden bij mensen die veel sociale contacten hebben. Een grote groep mensen om je heen hebben wil niet per definitie zeggen dat je niet eenzaam bent. Als er tussen je kennissen en vrienden niemand zit waarmee je je gevoelens, problemen en emoties mee kan delen, dan voel je je toch eenzaam.

Wat kun je doen tegen eenzaamheid

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat alleen jijzelf een verandering kan brengen in je situatie. Mensen zullen niet vanzelf naar je toekomen en je vriend of vriendin worden. Hiervoor moet je zelf actie ondernemen. Wanneer je aan het vereenzamen bent door een bepaalde gebeurtenis in je leven, dan is het goed om te gaan proberen de draad weer op te pakken. Dat kan lastig zijn doordat je vrienden inmiddels wellicht hebben afgehaakt. Je kunt ervoor kiezen je oude contacten te herstellen, maar wellicht voel je je door hen in de steek gelaten en heb je er geen behoefte aan het contact met hen te herstellen. Het kan ook zijn dat je eenzaam voelt doordat je wat verlegen bent. Waarschijnlijk heb je nooit veel vrienden gehad en moet je je eenzaamheid gaan bestrijden door het leggen van nieuwe contacten.

Hoe kun je nieuwe contacten leggen?

Nieuwe contacten leggen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Bedenk eerst dat er veel mensen zijn zoals jij, want in Nederland voelen 3 van de 10 personen zich eenzaam. De mogelijke stappen die je kunt ondernemen zijn legio, maar je moet je hier wel voor inzetten. Het aangaan van nieuwe contacten zal je alleen lukken, wanneer je dit doelbewust en actief oppakt.

Tips om contacten te leggen:
  • Maak eens een praatje met iemand die je steeds weer tegenkomt in de supermarkt.
  • Kijk of er onder je collega's iemand is die je interesseert. Ga een stapje verder dan die persoon alleen maar als collega te zien. Vraag bijvoorbeeld of hij of zij zin heeft om eens samen te lunchen. Praat op een wat persoonlijker manier met je collega's. Probeer jezelf wat meer open te stellen door meer over jezelf te vertellen of meer van jezelf te laten zien en te vertellen wat jou bezighoudt.
  • Kijk op internet of in tijdschriften. Vaak doen andere eenzame mensen hier oproepjes voor mensen waar zij vriendschap mee kunnen sluiten. Wellicht zit er iemand bij uit jouw omgeving. Ook kun je zelf een oproepje plaatsen en de reacties afwachten.
  • Ben je op zoek naar een relatie, dan kun je je aanmelden bij een datingbureau. Doe wel eerst onderzoek naar de kosten die hieraan vastzitten.
  • Als je geen werk hebt, dan kan vrijwilligerswerk je helpen van je eenzaamheid af te komen. Vrijwilligerswerk hoeft niet zwaar te zijn en iets doen voor een ander geeft een goed gevoel, en het levert meteen contacten op met anderen. Denk bijvoorbeeld aan het gezelschap houden van alleenstaande bejaarden of invaliden.
  • Wellicht heb je een hobby of ben je erg creatief. Zoek een hobbyclub van een activiteit die je leuk vindt.
  • Heb je iets naars meegemaakt, dan kun je wellicht een lotgenotencontactgroep bezoeken. Op internet kun je informatie vinden over lotgenoten.
  • Wanneer je nog niet echt toe bent aan contacten buiten de deur, dan kun je je op internet aansluiten bij diverse forums. Weekbladen zoals Margriet, Libelle en Vriendin hebben van dat soort forums. Ook voor lotgenoten zij er diverse forums te vinden op internet. Veel mensen krijgen via dit soort forums vrienden die zij uiteindelijk daadwerkelijk gaan ontmoeten.
  • Wanneer je je eenzaam voelt terwijl je massa's vrienden hebt, dan zijn je vriendschappen veelal vluchtig en oppervlakkig. Kies uit je vriendenkring twee personen waarvan jij het gevoel hebt dat zij het best bij jou aansluiten. Verdiep het contact met hen door vaker af te spreken en door daarbij persoonlijker contact te hebben. Deel meer met elkaar dan alleen koetjes en kalfjes. Wanneer het contact op deze manier "klikt" dan zul je je minder eenzaam gaan voelen, omdat je je gevoelens en ervaringen kunt delen met een ander.

Wanneer het niet lukt om uit de eenzaamheid te komen

Blijf je toch in de eenzaamheid hangen en lukt het je niet om contacten te leggen, ga dan naar je huisarts voor behandeling door een psycholoog. Een psycholoog kan je helpen om te leren hoe je contacten kunt leggen en kan je helpen over je schroom en depressies t.g.v. eenzaamheid heen te komen. Ook bij het verwerken van verdriet kun een psycholoog je helpen.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid is een gevoel: het gevoel alleen te zijn en het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen. Het is niet per defin…
Tips tegen eenzaamheidTips tegen eenzaamheidVeel mensen voelen zich eenzaam, hoewel dat vaak helemaal niet nodig is. Eenzaamheid kan ontzettend vervelend zijn en he…
Omgaan met eenzaamheidOmgaan met eenzaamheidMensen kunnen zich om meerdere redenen eenzaam voelen. Sommigen voelen zich eenzaam omdat ze niet genoeg vrienden hebben…
Eenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboe. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Sociale verbanden zijn weggevallen, de noodzaak om elkaa…

Kleuren: Wat is de betekenis van jouw favoriete kleur?Kleuren: Wat is de betekenis van jouw favoriete kleur?Onderzoek heeft uitgewezen dat je niet zomaar een lievelingskleur hebt. Wat jouw favoriete kleur is blijkt namelijk heel…
Psychologisch experiment: universaliteit van emoties (Ekman)Psychologisch experiment: universaliteit van emoties (Ekman)Lichaamstaal en gesproken taal zijn complexe talen waarbij nogal eens misverstanden ontstaan. Bestaat er überhaupt wel e…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.