Joke Tolenaars, 03-06-2020
Het is toch veel logischer als een skater of stepper etc.de rijrichting van fietsers hanteren. Nu komen ze tegen de richting in op je af.
Zeker als aan de overkant van de weg ook een fietspad loopt.
Het is eigenlijk best onduidelijk, maar het lijkt mij veiliger om met de richting van de fietsers mee te gaan.
Reactie infoteur, 27-07-2020
Dag Joke,
Skaters en steppers zouden inderdaad de fietsers moeten volgen. Met 'lopen' wordt echt alleen op wandelaars gedoeld.
Elma, 03-01-2017
Ik ben het volledig met Harmen eens. Ik woon in een gebied waar veel mensen een ronde wandelen (en hun hond uitlaten) via een lang fietspad.
Als wandelaar èn fietser heb ik last van mensen die links lopen… en wie moet er nu aan de kant als je elkaar als voetganger moet passeren? Ik vroeg me al vaker af wat de wet nu eigenlijk voorschrijft. Het zou fijn zijn als er een regel komt die zegt aan welke kant men op fietspaden moet lopen. Wat mij betreft is de norm op een fietspad rechts. Zoals je je meestal in het verkeer begeeft! Buiten de bebouwde kom en zonder trottoir of fietspad is een ander verhaal vind ik, daar kun je als vaak eenzame wandelaar beter je eigen veiligheid inschatten en beseffen dat niet misschien niet gezien wordt.
Reactie infoteur, 09-01-2017
Dag Elma, in het artikel staat meer over de regel- en wetgeving en waarom tegen het verkeer in lopen slim zou zijn vanwege de gedeelde verantwoordelijkheid en in welke situaties niet (het kan verschillen). Het zou inderdaad goed zijn als er in Nederland een regel voor zou komen.
Harmen, 06-12-2016
Ook ik herken me in deze situatie(s). De regel dat voetgangers buiten de bebouwde kom links moesten houden is overigens in 1991 afgeschaft, en terecht lijkt me. Sinds die tijd wordt het aan de voetganger zelf overgelaten. Voetgangers gedragen zich nu naar willekeur, en dat geeft regelmatig conflicten.
Ik heb in mijn fietserspraktijk geen conflictsituaties gehad met voetgangers die rechts liepen, dan pas je gewoon je snelheid wat aan, maar wel met linkslopers. Met name in de reeds geschetste situaties: tegemoetkomende fietsers passeren op een plek waar ook voetgangers (links) lopen, en in een onoverzichtelijke bocht. Linke soep.
Het lijkt mij daarom nuttig een algemeen uitgangspunt na te streven. Een op mijn ervaring gebaseerde voorzet daarvoor:
In normale omstandigheden gedraag je je normaal. En de norm is: op Nederlandse wegen hou je rechts. Voor iedereen op de weg geldt: go with the flow.
In abnormale situaties pas je je gedrag aan. Abnormaal is bv een situatie waarin je als voetganger kunt verwachten dat je wel eens niet (op tijd) zult worden gezien door achteropkomend verkeer. Dat zijn met name situaties waarin verkeer lichten aan (zou moeten) doen: na zonsondergang of bij zeer dichte mist. Dan moet je als voetganger goed op je eigen veiligheid letten, en is links lopen vaak een goede optie.
Bij goed zicht moet iedereen erop (kunnen) vertrouwen gezien te worden door achteropkomend verkeer. Dat geldt voor alle weggebruikers. Ook voor voetgangers op fietspaden. En dat vertrouwen is, gezien de ongevallenstatistieken, ook gerechtvaardigd. Het is gewoon geen praktijk dat een rechts lopende voetganger bij goed zicht wordt aangereden door een achteropkomende fietser.
Als voetganger links lopen is abnormaal gedrag. Niet strafbaar volgens de wet, maar in de meest voorkomende situaties wel ronduit asociaal.
Het lijkt mij ideaal als alle weggebruikers zich in normale verkeersomstandigheden normaal gedragen. En dat betekent dus als voetganger (en jogger!) niet nodeloos tegen het andere verkeer ingaan.
Reactie infoteur, 12-12-2016
Dank je voor je toevoeging!
In mijn ervaring moet ik vaak wegspringen (in de berm) bij tegemoetkomende fietsers, met name groepjes jongeren. Dan voelt verkeer tegemoet komen een stuk veiliger. En, zoals gezegd, je maakt twee partijen verantwoordelijk voor een goede afloop (in plaats van als voetganger de verantwoordelijkheid af te schuiven).
Hoe dat juist asociaal weggedrag is in jouw ogen is me dus niet duidelijk.
Je redenatie 'je aanpassen aan de verkeerssituatie', als ik het goed samenvat, spreekt tegen dat je tegelijkertijd vindt dat er een vaste regel moet zijn.
Roel, 17-07-2016
Ik herken de situatie van Manfred helemaal, ik fiets een vergelijkbaar aantal km en met name op fietspaden en rustige weggetjes kom ik regelmatig spooklopers tegen die vervolgens rustig door blijven lopen. Ik ben al een paar keer met mensen het gesprek aangegaan en daar komt regelmatig naar voren dat het een regel is (die is volgens mij afgeschaft) en wanneer ik vertel dat ze ruimte moeten maken door in de berm te lopen wordt vaak gezegd dat zij ook recht hebben om op de weg te lopen… Twee jaar geleden heb ik in een binnenbocht een hardloper aangereden met de racefiets. Ik zou het een goed idee vinden om meer aandacht voor deze situatie en regel te geven. Op dit moment wordt er veel gelopen, gerend en gejogged op fietspaden en rustige weggetjes, in die gevallen lijkt mij het rechts houden de uniforme regel om te volgen…
Reactie infoteur, 18-07-2016
Dag Roel,
Dank je voor je bijdrage!
Ik heb in de afgelopen week drie keer in de berm moeten springen voor een tegenloggende fietser en moet zeggen dat ik mij een stuk veiliger voel op het moment dat ik kan anticiperen op de ander. Dit zou ik niet kunnen als ik rechts hield.
Ik ben het met je eens dat met de groeiende groep hardlopers (en Pokémon-spelers/lopers) meer aandacht mag komen voor verkeersveiligheid.
Manfred Te Grotenhuis, 03-10-2015
Ik mis in het rijtje 'nadelen van tegen het verkeer in' dat tegemoet komend verkeer voor de wandelaar/loper moet uitwijken naar de linkerhelft, maar dat dit niet altijd kan vanwege linksrijdend verkeer dat de persoon die wil uitwijken tegemoet komt. Vooral nu er veel fietsen met trapondersteuning zijn gekomen, levert dit gevaarlijke situaties op. De wandelaar heeft daarvan geen weet: hij/zij ziet een fietser in de remmen gaan en hij/zij zal zelf ook moeten afremmen. Ik fiets 300 km per week en kan u verzekeren dat mij dit vaak overkomt. Ter illustratie een hardloper die 10 km/u gaat en een wielrenner die 35 gaat, komen elkaar tegemoet met 45 km/u. Rent de loper met verkeer mee, dan komt de wielrenner met een netto snelheid van 25 achterop. In het laatste geval is er meer tijd om te handelen.
Reactie infoteur, 05-10-2015
Dag Manfred,
Dank je voor je input!
Als voetganger zou je juist in zo'n situatie moeten anticiperen op tegemoetkomend verkeer door in de berm te springen. Je kunt immers goed zien dat de fietser niet kan uitwijken. Vervelend te horen dat dit niet altijd het geval blijkt en dat renners stug op de weg blijven. Ik spring zelf in dergelijke gevallen altijd opzij, met name bij groepjes wielrenners. Op de fiets heb ik iets vergelijkbaars nog niet meegemaakt.