Vaandelgroet aan Koning: 9 januari 2014
Op 9 januari 2014 bracht de Koninklijke Landmacht ter gelegenheid van hun 200-jarige bestaan een vaandelgroet aan Koning Willem-Alexander uit. Het spektakel speelde zich af op Plein 1813 in Den Haag. De vaandelgroet aan de Koning was het startschot van het Jubileumjaar van de Koninklijke Landmacht.
Vaandelgroet aan Koning
Op 9 januari 2014 werden Plein 1813, de Kortenaerkade en de Mauritskade volledig afgesloten voor verkeer. Dit was de dag waarop de Koninklijke landmacht een vaandelgroet zou gaan brengen aan Koning Willem-Alexander, wegens het 200-jarige jubileum van de Koninklijke Landmacht. Luitenant-generaal Mart de Kruif overhandigde voor het begin van de vaandelgroet een sabel, het symbool van daadkracht en saamhorigheid, aan de Koning. In ruil voor de sabel overhandigde de Koning de Kruif, een munt, die speciaal ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van het Nederlandse Koninkrijk was geslagen. 1500 Nederlandse militairen namen deel aan de openbare vaandelgroet en begroetten de Koning met 24 oranje vaandels. De meeste militairen waren gekleed in een ceremonieel uniform.De ceremoniële uniformen zijn overblijfselen uit de tijd van Napoleon. In de regel wordt een vaandelgroet alleen bij bijzondere gelegenheden gehouden. De vorige vaandelgroet werd in 1980 gehouden op Paleis Soestdijk ter gelegenheid van de troonsafstand van Koningin Juliana. In tegenstelling tot de vaandelgroet van 9 januari 2014 was deze vaandelgroet niet openbaar.
Vaandelgroet als symbool
De vaandelgroet aan het hoofd van de regering, de Koning, moet gezien worden als een ceremoniële activiteit. Het vaandel staat symbool voor de aanhankelijkheid, trouw en verbondenheid tussen Vorst en vaderland. Daarnaast geeft het opoffering en inzet van de militairen voor het Nederlandse volk aan. Tijdens de vaandelgroet marcheren de militairen langs de Koning terwijl zij de 24 oranje vaandels van de Koninklijke Landmacht met zich meedragen. De vaandels worden vervolgens door de Koning geïnspecteerd. vaandelgroeten zijn zeldzaam in Nederland.
Betekenis van de 24 vaandels
Tijdens de vaandelgroet dragen de militairen 24 vaandels met zich mee. Vaandels zijn een soort grote vlaggen die bevestigd zijn aan een lange stok. Op de vaandels staan opschriften van veldtochten waaraan het regiment heeft deelgenomen en ook bevat het het motto van het regiment in het latijn. Deze vaandels staan symbool voor de 24 regimenten van Nederland. De regimenten, zoals Regiment Limburgse Jagers, het Regiment Van Heutsz of het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, bestaan al jaren niet meer maar hebben in de loop der jaren wel hun ceremoniële betekenis behouden. Ieder regiment ontving vroeger een vaandel van het staatshoofd. Het vaandel werd in het veld gebruikt als verzamelpunt voor de strijdende troepen. Militairen wisten zo altijd waar zij heen moesten gaan, op het moment dat zij een de opdracht kregen om te verzamelen. De huidige eenheden, zoals bijvoorbeeld de luchtmobiele brigade, pantserinfanteriebataljon of de gemechaniseerde brigade, hebben allemaal de opdracht gekregen om een regiment onder hun hoede te nemen. Op deze manier worden het gebruik van de regimenten beschermd en worden tradities in ere gehouden. De vaandels zijn een teken van samenhorigheid.