Destructieve relaties

Destructieve relaties Misschien ben je zelf slachtoffer en zit je "gevangen" in een gewelddadige relatie. Misschien ken je iemand die hier mee te maken heeft. Je leeft voortdurend in angst. Je wordt gemanipuleerd en gecontroleerd. Je bent bang voor de gevolgen als je NEE zegt. Je wordt paranoia en krijgt last van angstaanvallen en bovenmatige stress. Je wordt 's nachts wakker gehouden zodat je niet aan je nachtrust toekomt. Je wordt een wrak. Je kunt niet meer helder denken en voor jezelf opkomen. Je durft geen hulp te zoeken. Je bent bang.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring is gepleegd. Dit kan een familielid zijn of een goede vriend. Huiselijk geweld kan zich op verschillende manieren uiten en heeft niet alleen te maken met lichamelijk geweld. Ook vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik en financiële uitbuiting zijn vormen van huiselijk geweld. De slachtoffers zijn vooral vrouwen, maar er zijn ook mannen die het overkomt. Dit taboe is gelukkig verbroken. Ook mannen durven tegenwoordig voor een gewelddadige behandeling binnen de relatie uit te komen. Een ruzietje binnen een gezin is heel normaal. Dat kan ieder gezin overkomen maar zodra er klappen vallen, stelselmatig wordt geschreeuwd of een andere vorm van onderdrukking zich openbaart, is dit niet goed en kun je spreken van huiselijk geweld. Dit komt helaas steeds vaker voor. Voor kinderen is huiselijk geweld bovendien heel schadelijk. Huiselijk geweld gaat bijna nooit vanzelf over.

Slachtoffers huiselijk geweld

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld? Dan is het belangrijk dat je aangifte doet bij de politie, hoe moeilijk dit misschien ook is. Als er geen aangifte gedaan wordt kan dit ook niet stoppen! Wanneer er kinderen in het spel zijn die stelselmatig de ruzies bijwonen en misschien zelfs de mishandeling zelf zien, kan dit serieuze psychische problemen geven en kunnen er stoornissen als bindingsangst worden ontwikkeld. Ook kunnen zij zelf agressief gedrag gaan tonen in latere relaties. Vicieuze cirkel.

Verschillende soorten van geweld

Geweld kan verschillende vormen aannemen:

Fysiek geweld

Fysiek geweld gaat over geweld met als bedoeling te verwonden. Dit kan zijn door slagen, steken, wurgen, doodslag, vergiftiging. Helaas krijgt ongeveer één op de vijf vrouwen wel eens te maken met fysiek geweld binnen de relatie.

Psychisch geweld

Psychisch geweld of geestelijk geweld is de meest voorkomende vorm van partnergeweld. Bij deze vorm van geweld wordt de persoonlijkheid van de partner onderdrukt door middel van het vernederen, bedreigen of het isoleren. Wanneer je slachtoffer bent van dit soort geweld, zal het je moeilijk vallen om aangifte te doen. Vooral als je beseft dat deze vorm van geweld moeilijk is aan te tonen.

Manipulatie ofwel emotionele chantage

Is een zeer krachtige vorm van chantage. Sommige chanteurs zijn heel open in hun dreigementen, anderen gebruiken list en bedrog. Hoe manipulators door middel van emoties een relatie kunnen saboteren doen ze bijvoorbeeld door te dreigen je iets te onthouden wat je lief is. Ze geven je het gevoel dat we bijvoorbeeld liefde en waardering eerst moeten verdienen. Als je een warm en medelevend persoon bent, zal een chanteur je egoïstisch of onverschillig noemen. Manipulatief gedrag is proberen te krijgen wat je wil met behulp van achterbakse middelen. Je probeert de ander zo te beïnvloeden dat jouw wil geschiedt, of die ander dat nu wil of niet. De basisgedachte achter manipulatie is: als je je niet gedraagt zoals ik wil, dan zul je lijden. Op de lange termijn leidt manipuleren altijd tot verstoorde relaties.
Dit type kan zich tot zeer gevaarlijke stalkers ontpoppen.

Stalking, belaging

Een stalker speelt een psychologisch machtsspelletje met zijn slachtoffer. Hij besluipt zijn slachtoffer geestelijk net zoals de jager zijn prooi in het bos. Een stalker geeft je het gevoel nooit alleen te zijn. Je voelt je in de gaten gehouden en bespied. Je voelt je niet veilig want het lijkt alsof de stalker alles van je weet, telkens weer. Veiligheid en vrijheid zijn voor ieder individu weggelegd. Dit recht is je bij je geboorte meegeven en is een elementaire levensbehoefte. Dit gevoel van veiligheid kwijtraken is dan ook bijna het ergste wat je als mens kan overkomen. Ook het zwartmaken van de gestalkte persoon bij familie, buren en vrienden. Of het laten bezorgen van valse bestellingen, spookcontracten afsluiten en andere pesterijen zoals briefjes bij de buren in de bus gooien of je op internet zetten met naam en toenaam inclusief telefoonnummer zodat je door wildvreemden bedreigd wordt en de deur niet meer uit durft.

Verschillende vormen van stalking zijn

 1. Het slachtoffer achtervolgen, al dan niet openlijk.
 2. Voortdurend met het slachtoffer in contact proberen te komen, bellen, internet, sms.
 3. Aan de deur komen voor onzinnige zaken, dit kunnen bijvoorbeeld bij een ex-partner spullen zijn. Dit kunnen ze wekenlang volhouden.
 4. De datum van jouw overlijden op internet zetten.
 5. Je vrienden, collega's en familie aanschrijven en opbellen met als reden je zwart te maken.
 6. Inbreken op je hyves en proberen je computer te kraken.
 7. Je werkgever benaderen om je zwart te maken zodat jij je baan kwijtraakt of je in ieder geval moet verantwoorden.
 8. Inbreken in je tuin om al je spullen overhoop te gooien, je tuinmeubilair aan elkaar vast te binden en ijzerdraad te spannen zodat je je snijdt en lelijk valt. Zodat je weet dat je stalker is langs geweest.
 9. Een stalker zorgt ervoor dat hij/zij te allen tijde in je kop zit. Dag en nacht en zal alles verzinnen om daar te blijven want het kan niet zo zijn dat je een dag niét aan hem/haar denkt.

Welk effect heeft het last hebben van een stalker op het slachtoffer?

De wetenschap dat iemand het op jou gemunt heeft is onverdraaglijk. Dit raakt niet alleen jou maar ook je gezin en familie die niets aan je situatie kunnen veranderen. Je durft steeds minder de deur uit, krijgt last van paniekaanvallen en straatvrees. Je durft de telefoon niet meer aan te nemen en de deur niet meer open te doen. Je raakt in een isolement en dat is precies waar je stalker op uit is. Stalking werkt traumatiserend en is een misdrijf dat je geestelijk zwaar raakt. Je voelt je machteloos en verslagen. Je krijgt last van psychische klachten. je voelt je nergens veilig. Je wordt wantrouwig en paranoia en hebt last van extreem veel stress. Je lichaam en geest komen nooit tot rust, ook 's nachts niet. Alles wat er fout gaat, verkeerd postadres, een vreemde auto in de straat, je computer hapert. Overal zoek je iets achter. Alles staat in het licht van je belager. Je komt er niet van los en kan jezelf volledig overgeven aan dit gevoel en er niet meer van los komen, het breekt je langzaam maar zeker af.

Sadistische stalkers of psychopathische stalkers

Deze stalkers zijn duidelijk het meest gevaarlijk. Zij willen hun slachtoffer bewust bang maken, isoleren en gevoelens van hulpeloosheid oproepen. Dit kan zijn het vernielen of saboteren van spullen. Je banden lek steken zodat je niet naar je werk kan, als je inmiddels tenminste nog niet in de ziektewet bent beland. Je kat aan een boom hangen. Je ruiten vol smeren met vulgaire teksten, je auto bekrassen. Je op internet zetten met je naam en telefoonnummer zodat je bedreigd wordt door wildvreemde mensen. De lantaarnpaal of buitenverlichting kapotmaken zodat jouw huis in het donker staat. De school binnendringen en je kinderen aanspreken.

Dit zijn typisch koelbloedige psychopaten die hun slachtoffers totaal willen domineren. Ze willen hun slachtoffers volledig beheersen. Ze hebben liegen eenvoudig tot een tweede natuur gemaakt en handelen uitsluitend en alleen uit eigen belang. Ze hebben dan ook geen enkel gevoel of medelijden voor hun slachtoffer. Sterker nog ze genieten van hun angst en buiten elke zwakke eigenschap volledig uit.

Stoppen

Praten met een sadistische stalker is ronduit gevaarlijk maar ook onzinnig. Zodra de politie arriveert die jij nota bene zélf gebeld hebt om je belager weg te sturen, slaan ze als een blad van de boom om en weten het hele gebeuren zo te draaien dat jij de schuldige bent. Ze weten dat ze niet weggestuurd kunnen worden aangezien ze op de openbare weg lopen. Het enige wat de politie kan doen is op hun gezonde verstand inpraten en hen vriendelijk verzoeken weg te gaan. Aangezien je ervan uit kunt gaan dat een sadistische psychopaat geen gezond verstand heeft, kun je ervan uitgaan dat hij zodra de politie is vertrokken wederom voor je deur staat. Dit soort stalkers lijden vaak aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis. Ze weten zelfs deskundigen te manipuleren. Ze voelen zich onkwetsbaar en ongrijpbaar. Het enige wat je kunt doen is een dossier opbouwen. Schrijf op wanneer de stalker er is en hoe laat. Schrijf alles op wat de stalker aan jou linkt. Bewaar alles aan e-mails, brieven of andere zaken en kopieer deze. Dit dient als bewijsmateriaal. Bel de politie als je je bedreigt voelt en leg uit hoe de zaken ervoor staan.

Hulpverlening

De hulpverlening die er is bestaat uit steunpunt huiselijk geweld, de huisarts en een blijf van mijn lijf huis. Bij maatschappelijk werk zullen ze je zeker de juiste informatie verstrekken in wat je het beste kunt doen.

Straatverbod

Een straatverbod wordt door de advocaat aangevraagd en niet door de politie.

Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling komt steeds vaker voor. Je hoeft de televisie maar aan te zetten of het is al aan de orde in de zin van: berovingen, mishandelen of verwaarlozing. Niet alleen wordt men uitgebuit, zelfs door familieleden en/of verzorgers. Het komt nogal eens voor dat men sieraden, geld of zelfs zilvergoed 'kwijt' is. Ook lichamelijke mishandeling is aan de orde. Moet je je eens indenken dat je op het toilet wordt gezet en daar twee uur moet zitten totdat je uiteindelijk verschoond wordt. Of als er talkpoeder in je mond gestrooid wordt omdat men dat leuk vindt? Of dat je achtergesteld wordt omdat jij minder geld hebt dan je buurvrouw. Je kunt er niets tegen doen omdat je hulpbehoevend bent.
© 2014 - 2024 Writersblog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blijf Groep Thuis in huiselijk geweldBlijf Groep Thuis in huiselijk geweldDe Blijf Groep vangt mensen op die te maken hebben gekregen met huiselijk geweld en dan met name in Noord-Holland en Fle…
Obsessief gedrag: stalkingHet is over. Jullie passen niet meer bij elkaar, hebben andere toekomstplannen, zijn op elkaar uitgekeken of misschien i…
Dierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldDierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldHet mishandelen van (huis)dieren is een ernstig vergrijp. Het kan daarnaast ook een aanwijzing zijn dat huiselijk geweld…
Aangifte doen van een delictAangifte doen van een delictJe bent getuige van een strafbaar feit. Er is ingebroken in je huis of je bent beroofd. Je wordt bedreigt. Je wordt gest…
Vaandelgroet aan Koning: 9 januari 2014Vaandelgroet aan Koning: 9 januari 2014Op 9 januari 2014 bracht de Koninklijke Landmacht ter gelegenheid van hun 200-jarige bestaan een vaandelgroet aan Koning…
Bronnen en referenties
 • http://www.huiselijkgeweld.nl/index op 09-01-2014
 • http://www.mijnstalker.nl/emotionele-manipulatie-emotionele-chantage op 09-01-2014
Writersblog (20 artikelen)
Laatste update: 14-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.