Aangifte doen van een delict

Aangifte doen van een delict Je bent getuige van een strafbaar feit. Er is ingebroken in je huis of je bent beroofd. Je wordt bedreigt. Je wordt gestalkt. Je weet wie de dader is of misschien weet je dit niet. Kortom: Je hebt te maken met geweld. Je bent slachtoffer van een delict en je wilt aangifte doen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Strafbare feiten

Aan een aangifte gaat altijd een strafbaar feit vooraf. Strafbare feiten kunnen verschillende soorten delicten zijn.

Voorkomende strafbare feiten:

  1. Overtredingen: zijn kleinere vergrijpen.
  2. Misdrijven: zijn ernstige vergrijpen.

De meeste strafbare delicten worden door de politierechter behandeld. Ook stalking en huiselijk geweld vallen hieronder.

Aangifte doen

Je bent slachtoffer geworden van een misdrijf. In de meeste gevallen weet je wie de dader is en wil je dat deze wordt gepakt en gestraft. Maar vooral het feit wanneer je jouw belager kent, kan tot een drempel leiden. Aangifte doen kan eventueel samen met iemand die je hierin kan steunen. Dit kan een familielid of goede vriend zijn. Als je niet precies weet wie de dader is kan de politie zonder aangifte geen onderzoek instellen. Daarom is het te allen tijde belangrijk om wel aangifte te doen. Puur wettelijk gezien is een aangifte een verzoek aan de officier van justitie om tot strafrechtelijke vervolging van de dader(s) over te gaan.

Je kunt aangifte doen:

Je kunt persoonlijk, via internet of telefonisch aangifte doen bij de politie.
  1. Via internet.
  2. Telefonisch via 0900-8844.
  3. Op afspraak aan het bureau (ook via 0900-8844)

Anoniem aangifte doen kan alleen in uitzonderlijke, bedreigende situaties.

Huiselijk geweld

Het aantal meldingen van huiselijk geweld in Noord-Nederland is de afgelopen jaren enorm gestegen. Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring is gepleegd. Iedereen kan te maken krijgen met huiselijk geweld. Er worden zelfs reclamespotjes gemaakt over steunpunt huiselijk geweld. Dat huiselijk geweld zo is toegenomen zou kunnen liggen aan toenemende werkeloosheid en financiële problemen. Huiselijk geweld komt steeds vaker voor en is vaak zeer ingrijpend. Soms is het geweld eenmalig, vaak duurt het maanden of zelfs jaren. Door huiselijk geweld is ‘thuis’ geen veilige plek meer.

Stalking

Stalking betekent letterlijk besluipen, maar is te definiëren als iemand opzettelijk en structureel lastigvallen. Ook vrijheidsberoving en stelselmatig een confrontatie met de stalker aan moeten gaan is een manier van stalken. Kortom: iets te moeten doen of laten wat jij niet wilt.

Een straatverbod wordt via een advocaat aangevraagd. Dit kun je niet bij de politie doen. Vraag bij de politie wel een anti stalkings brief die je vervolgens naar de belager kunt sturen. Doe dit wél aangetekend en bewaar het bewijs goed. Breng vervolgens de politie op de hoogte wannéér je de brief gaat versturen. Dit in verband met een verhoogde paraat stelling om jou te beschermen.

Nadat aangifte is gedaan

Nadat jouw aangifte is opgenomen krijg je een kopie van het proces verbaal mee. Nu zal de politie de verdachten gaan horen. Naar aanleiding van dit verhoor en nadat de politie het onderzoek naar het strafbare feit heeft afgerond, stuurt de politie het strafdossier (vaak ‘zaakdossier' genoemd) naar de officier van justitie. De strafzaak begint gewoonlijk met een dagvaarding, waarmee de verdachte wordt opgeroepen om op een in die dagvaarding aangegeven plaats en tijd ter terechtzitting te verschijnen. In de dagvaarding staat ook de beschuldiging, dat heet de tenlastelegging. Strafzaken kunnen uitsluitend door de Officier van Justitie worden gestart.

Je moet er niet van uit gaan dat jouw aangifte direct bij de rechtbank terecht komt. Hier gaat sowieso enige tijd overheen. Dit kan een jaar zijn of zelfs nog langer. Dan spelen er nog factoren mee als: is dit een eerste delict, een eerste aangifte, en is de naam van de dader al bekend bij de politie? Als dit niet zo is, wordt de zaak onderop de stapel gelegd. Mocht het je te lang duren totdat je iets van je aangifte hoort, kun je gerust een brief schrijven naar de officier van justitie. Vermeld hierbij wel het proces-verbaal nummer. Dit kun je vinden in het proces-verbaal dat je op hebt laten maken en waarvan je de kopie hebt meegekregen.

De uitspraak

In zaken anders dan strafzaken zal uitspraak meestal pas twee tot vier weken na zitting volgen.
© 2014 - 2024 Writersblog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Strafrecht & Politie 3 - Verhoor Proces-verbaalStrafrecht & Politie 3 - Verhoor Proces-verbaalStrafrecht en Politie. Het Verhoor en Proces-verbaal. Wat houdt de cautie-verplichting van de politie in? Kan je bij het…
Als het O.M. vrijspraak vraagtNormaal gesproken klaagt het Openbaar Ministerie of O.M. een verdachte aan en vraagt dan om een straf in haar requisitoi…
Strafrecht & Politie 1 - Taken PolitieStrafrecht & Politie 1 - Taken PolitieStrafrecht en Politie. Wanneer was er Nederlands Strafrecht? Hoe is ons strafrecht gebaseerd op de Code Punal? Wie draag…
Bij kenteken/nummerbord adres en naam achterhalen: Mogelijk?Bij kenteken/nummerbord adres en naam achterhalen: Mogelijk?Er is niets zo vervelend als een persoon die niet verantwoordelijkheid neemt voor de schade die hij aanricht. Iemand die…

Vaandelgroet aan Koning: 9 januari 2014Vaandelgroet aan Koning: 9 januari 2014Op 9 januari 2014 bracht de Koninklijke Landmacht ter gelegenheid van hun 200-jarige bestaan een vaandelgroet aan Koning…
Slimme bezuinigingstipsSlimme bezuinigingstipsIn deze tijden van crisis krijgen steeds meer huishoudens met steeds minder te besteden geld te maken. Kringloopwinkels…
Bronnen en referenties
  • http://www.politie.nl/onderwerpen/aangifte-doen.html op 09-01-2014
  • http://www.advocaat-politierechterzaken.nl/strafbare-feiten/ op 09-01-2014
Writersblog (20 artikelen)
Laatste update: 13-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.