Herinneringen bewaren

Herinneringen bewaren De ene persoon heeft alle herinneringen in het hoofd zitten en dat zit daar goed, maar de ander wil het met de wereld delen. De opslag van herinneringen zal van de ene persoon tot de andere dus beduidend anders zijn. Zolang de insteek eerlijk en oprecht is, en niets slechts met pochen of iets anders negatiefs te maken heeft, is iedere persoonlijke “vertaling” van een herinnering prima.

Wat vastleggen?

Foto’s

Als je je herinneringen wilt vastleggen zijn daar verschillende methodes voor. We kennen als voorbeeld van de vakantie wel de vele duizenden kiekjes die gemaakt worden. Te pas en te onpas schieten we raak en met de digitale camera kan een foto zo weer verwijderd worden als het plaatje ons niet aanstaat. Wat nog niet wil zeggen dat we de foto’s ook alle recht doen die ze verdienen. Voor menig gaan ze thuis op de computer, enkele misschien nog op een social media site en mogelijk de smartphone en dan hebben we het wel gehad. Met een schat aan foto’s die toch een beeldoproepen, kan je er anders vorm aan geven.

Attributen

Als je attributen hebt kan je daar zelf van genieten door ze in huis te zetten. Doe dit dan ook, want eenmaal ergens op een achteraf plekje of op zolder… en de boel gaat liggen verstoffen. Als je toch aan het digitaliseren bent geslagen, maak dan leuke foto’s van je spullen en zijn het kaarten, kijk dan of je ze netjes in kunt scannen. Zo kan een map op de harde schijf of een collage op internet net iets meer cachet krijgen.

Spreekt voor zich dat als je een geluidsdrager hebt, je die ook kunt uploaden. Thuis het juiste gevoel oproepen? Zorg dat je een exemplaar hebt wat je op je stereo of computer af kunt spelen, als je er behoefte aan hebt. Als je het moet gaan zoeken, komt het er meestal niet van.

Hoe vastleggen?

Er zijn veel mogelijkheden om iets vast te leggen en als je er wat tijd in steekt dan kan een ander daar op gepaste wijze ook van meegenomen. Maar ook als je het puur voor jezelf wilt houden of voor een klein gezelschap, zijn er meer mogelijkheden. Enkele voorbeelden:
  • Maak een account aan op een blogsite en vertel, aan de hand van foto’s, filmpjes en/of geluiden en mogelijk ook nog wat teksten, je verhaal over je herinnering.
  • Maak bij foto’s, filmpjes en eventueel geluiden een map op facebook aan (als je al een account actief hebt) en rangschik je spullen daar eventueel voorzien van tekst (al of niet afgeschermd).
  • Op internet kan je op verschillende websites je herinneringen uploaden en er een eigen boek van maken, wat je vervolgens ook kunt laten printen tot een fysiek boek. Extra leuk zijn de sites die én een digitale versie op internet verzorgen én exact dezelfde fysieke versie produceren.
  • Wil je het meer privé houden en vertrouw je mensen hiermee, maak dan een account aan bij dropbox en zet hier je herinneringsmateriaal in. Je accountgegevens deel je alleen met de mensen die je graag je spullen wilt laten zien.
  • Er zijn ook sites waar je een “koffer op internet” met herinneringen kunt vullen en een beperkte groep mensen toegang geven.
  • Maak thuis een fysieke map aan om je spullen er in te doen en leg deze op tafel. Zet er “welkom” of iets dergelijks op en iedereen die bij je binnenkomt, is gerechtigd de map te openen. Door deze op tafel te leggen, maak je het wat toegankelijker. Nadeel zijn de geluidsdragers en filmpjes, voordeel is dat je er fysieke spullen in kunt doen of bij kunt zetten. Laat de map qua materiaal en uiterlijk matchen met de herinnering die je in de map oproept.
  • Wil je het echt voor jezelf houden, maak een collage of moodboard van reminders en plak deze op de koeling, het prikbord in de keuken of zet wat spullen bij elkaar op een bijzettafeltje. Als je er voorbij loopt en je oog er op valt, komt de herinnering boven. Bij positieve herinneringen roept het een lekker gevoel op en bij negatieve herinneringen helpt het vaak in de verwerking en ga je van een triest gevoel langzaam over naar de mooie herinneringen.

Tot slot

Iedereen gaat op een eigen manier met herinneringen om en dat is een ieder zijn/haar recht. Je kunt niet voor een ander invullen hoe die herinnering vorm te geven, maar laat hij/zij je meegenieten, probeer dan hetgeen hij/zij probeert op te roepen (als gevoel) mee te krijgen. Zo wordt bijvoorbeeld een setje vakantiefoto’s ook net iets meer dan slechts die leuke, grappige of mooie foto’s.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herinneringen handig bewarenWeet jij nog precies wat je op je vorige vakantie allemaal gedaan hebt? En het jaar daarvoor? Waarschijnlijk zijn de her…
Hoe werkt je geheugen?Hoe werkt je geheugen?Het geheugen van de mens zit ingewikkeld in elkaar. Herinneringen kun je kort bewaren, lang, of iets ertussenin. Ook sla…
De mogelijkheden van ons geheugenDe mogelijkheden van ons geheugenHet menselijk geheugen, een heel belangrijk en complex systeem. Iedereen weet waarschijnlijk wel hoe belangrijk ons gehe…
Het ontstaan van onechte herinneringenIn de praktijk van de psychologie komt het voor dat cliënten zich tijdens therapiesessies gebeurtenissen gaan herinneren…

Een sportieve aapfactorEen sportieve aapfactorHoewel de naam 'aapfactor' een relatie lijkt te leggen met onze naaste verwanten in het dierenrijk, wordt hiermee toch e…
Cadeaupakket voor iedere gelegenheid: tips en ideeënEen verjaardag, geboorte, trouwerij of misschien wel de feestdagen. Wat geef je dit keer cadeau? Een cadeaupakket is een…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.