Herinneringen handig bewaren

Weet jij nog precies wat je op je vorige vakantie allemaal gedaan hebt? En het jaar daarvoor? Waarschijnlijk zijn de herinneringen eraan de week nadat je teruggekomen bent nog helder, maar snel daarna vervagen ze. Het geheugen is slechts een brei van ervaringen, opgedaan op verschillende plaatsen, die zich vervolgens met elkaar vermengen. En we weten niet meer wat we gedaan hebben, die zomer twee jaar terug, of hebben er slechts een paar herinneringen aan. Is dat niet jammer? Wat is nu een goede manier om deze herinneringen te 'conserveren'?

Verdwijnen herinneringen?

Aangezien ervaringen en herinneringen met de tijd vervagen, en moeilijker op te roepen zijn, lijkt het wel alsof ze allemaal langzaam verdwijnen. Is dat niet beangstigend? Wanneer je op vakantie bent, geniet je zo van de dingen, en wil je ze niet vergeten. Maar gebeurt dit dan toch noodzakelijk? Dat zou het leven op een bepaalde manier zinloos doen lijken. Je zal je immers uiteindelijk weinig meer herinneren van wat je allemaal ooit meegemaakt hebt. Dat waar je nu van geniet, is over een maand misschien wel verdwenen uit je herinneringen.

Triggers

Herinneringen zijn moeilijk voor de geest te halen, maar herkennen kun je ze wel. Zodra iemand ze noemt, weet je vaak meteen weer waar het over gaat. Dat betekent dat het feit dat je je niet kan herinneren wat je op je vorige vakantie hebt gedaan, niet betekent dat die herinnering verloren is. Bijna alles wat je meemaakt sla je wel ergens op, je hebt echter een trigger nodig om weer bij die herinnering te komen. Zo’n trigger kan uit veel verschillende dingen bestaan. Een herinnering drijft soms boven bij het ruiken van een geur of het horen van een nummer. Wat wij als vergeten begrijpen, is niet werkelijk het verdwijnen van herinneringen. Vergeten betekent slechts niet te weten hoe bij de herinnering te komen, niet het feit niet opgeslagen te hebben.

Frustratie

Is dit nu geruststellend of frustrerend? Je zit vol herinneringen, maar je kan er een heleboel van niet bereiken. Dit is bijvoorbeeld voor scholieren en studenten erg herkenbaar van tentamens. Je weet dat je het antwoord weet, maar je kan er gewoon niet op komen. Wat heb je dan aan zo'n herinnering, als die ergens is opgeslagen, maar je hem toch niet kan vinden? Herinneringen lijken geen zin te hebben, als je de triggers ervan niet kent. Maar toch is het wel een prettig gevoel dat dingen die je vergeet niet voorgoed verloren gaan, ervaringen zijn immers zelden loze.

Muziek

Wat is nu een oplossing voor deze frustrerende eigenschap van herinneringen? Zorg altijd voor triggers. Dit kan je bijvoorbeeld doen door naar muziek te luisteren. Als je iemand bent die dit in fases doet, fases van bepaalde genres en artiesten, dan kunnen die aan gaan sluiten op de periodes van je leven. Dit ken je vast wel. Je hoort een nummer wat je altijd luisterde toen je vijftien was, en plotseling komen al die herinneringen van je jeugd uit die tijd weer boven drijven. Door regelmatig naar muziek te luisteren kan je gemakkelijk terug gaan naar welke periode je ook wil, simpelweg door wat nummers van de muziek van die tijd te beluisteren.

Dagboek

Ook is het mogelijk een dagboek bij te houden. Dit is voor veel mensen al een goede manier om hun gedachten te ordenen, en herinneringen goed te bewaren en ze terug te kunnen vinden. Als je een dagboek bijhoudt, hoef je maar te bladeren en vind je de trigger die je nodig hebt. Het maakt weinig uit hoe oud die is. Nu is het een hele opgave alles wat belangrijk voor je is bij te houden. Maar probeer het eens op vakantie met een logboek. Dit is bij uitstek de tijd waarin je ervaringen en herinneringen opdoet die je niet wil vergeten en vaak opnieuw wil kunnen beleven. Of houd in plaats van een dagboek een boek bij met ideeën of gedichten, wat je dan ook bezig houdt. Als je een thema kiest wat je interesseert, kan je genieten van het schrijven zelf, en vervolgens een heleboel bereikbare ervaringen gecreëerd hebben.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mogelijkheden van ons geheugenDe mogelijkheden van ons geheugenHet menselijk geheugen, een heel belangrijk en complex systeem. Iedereen weet waarschijnlijk wel hoe belangrijk ons gehe…
Het geheugen in het algemeenHet geheugen in het algemeenHet geheugen is iets dat we allemaal dagelijks gebruiken. Zonder ons geheugen zouden we nergens zijn. Maar, wat is het g…
Hoe werkt je geheugen?Hoe werkt je geheugen?Het geheugen van de mens zit ingewikkeld in elkaar. Herinneringen kun je kort bewaren, lang, of iets ertussenin. Ook sla…
De werking van het geheugen: hoe sla je informatie op?Gedurende je hele leven moet je informatie opslaan. Soms gebeurt dat bewust, zoals op school, maar veel vaker onbewust.…
Zelfverzekerd ouder worden voor vrouwen"Een man is zo oud als hij zich voelt, en een vrouw is zo oud als ze eruit ziet". Deze stelling klinkt als een ietwat fl…
Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 04-02-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.