Tips om uitstelgedrag aan te pakken

Tips om uitstelgedrag aan te pakken Ik ga morgen de schuur opruimen. Volgende week ga ik de tandarts bellen om een afspraak te maken. Echt! Die administratie werk ik aankomend weekend wel bij. Alleen nu even niet. Uitstelgedrag, wat kun je eraan doen!
Bron: Ba1969, RgbstockBron: Ba1969, Rgbstock

Redenen van het uitstelgedrag

Vaak werd er gedacht dat chronische uitstellers mensen waren met een bepaalde faalangst. Wat je niet doet of gaat doen, kan zeker ook niet mislukken was de gedachte. Ook is er vaak aangegeven dat uitstellers perfectionisten waren. Mensen wachten eindeloos, omdat ze het perfect voor elkaar willen krijgen. Veel wetenschappelijke zoektochten hebben ook vaak het gedrag luiheid onder de loep genomen. Achteraf gezien is dit ook niet de reden van het uitstellen. Iemand die lui is wil namelijk helemaal niets doen, terwijl een uitsteller juist wel iets wilt doen. Alleen niet op dat moment. Waar komt het uitstelgedrag dan wel vandaan? Impulsiviteit. Deze mensen leven namelijk bij de dag en hun plannen kunnen met het moment veranderen. Impulsieve mensen zijn erg vaak snel afgeleid. Ze houden zichzelf vaak voor de gek door te zeggen dat ze prima onder druk kunnen werken en dat er nog voldoende tijd is om iets af te maken. Is de deadline in zicht, dan komen ze in het nauw en zullen ze op zoek gaan naar meer afleiding om te ontsnappen aan deze deadline. Ook een duidelijke reden van uitstelgedrag is dat we denken dat we het toch niet kunnen. Het op zoek gaan naar een nieuwe baan wordt veelal uitgesteld met de gedachte dat je toch niet wordt aangenomen. Nog een reden van het uitstellen is simpelweg dat we er geen zin in hebben.

Bron: Lusi, RgbstockBron: Lusi, Rgbstock

Op welke gebieden wordt er het meest uitgesteld

Notoire uitstellers houden niet van vervelende klusjes. Wat er onder vervelend wordt verstaan verschilt per persoon. Over het algemeen zijn er twee gebieden waarop de mensen veelal uitstellen. Allereerst de financiën. Tot deze categorie van uitstellers behoren de mensen die liever de potjes in de keukenkast netjes op alfabet zetten dan de belastingpapieren gaan doornemen. Het zijn dezelfde types die uitschuiven op het gebied van hun opleiding en carrière. Het tweede uitstelgebied is dat van je lichamelijke en geestelijke ontplooiing. Deze mensen gaan liever doelloos op de bank zitten en niets doen dan een paar uurtjes gaan hardlopen. Ook worden door deze groep mensen de sociale afspraken en de romantiek veelal vooruitgeschoven.

Vijf tips om uitstelgedrag aan te pakken

Hoe pak je het uitstelgedrag aan om te voorkomen dat alles in de soep loopt. Er zijn manieren voor maar let op, stel ze niet uit!

Accepteer je fouten

Belangrijk is om jezelf te accepteren en te vergeven als iets niet lukt. Alleen om dit te accepteren blijf je jezelf motiveren om het de volgende keer eventueel beter te gaan doen. Je oma vergeten te bellen met haar verjaardag? Met een beetje mazzel heb je volgend jaar een herkansing.

Hou je doelen klein

Zorg er voor dat je doelen zo concreet en klein mogelijk blijven. Ga niet de hele tuin zomerklaar maken, maar begin vandaag eens bij de heg en doe volgende week de plantjes. Zet er een tijdslimiet aan, maak een agenda voor jezelf en hou je eraan!

Wilskracht en uitstelgedrag

Een complete gedragsverandering zal nooit slagen op basis van pure wilskracht. Mensen die willen stoppen met roken of drinken, weten dit. Maar voor simpele taken is wilskracht juist van groot belang en zeer effectief. Die kastdeur nog steeds niet gerepareerd? Gebruik je wilskracht.

Probeer die eerste stap te doorbreken

Uitstellen is juist dat moment van zwakte. Verslaafden hebben dat ook en dit is dan ook goed te vergelijken met elkaar. Iemand die iets uitstelt wil zich goed voelen door iets niet te doen en er niet aan te denken. Het goede gevoel is snel weg en wordt vervangen door een schuldgevoel. Als je inziet dat dit gedrag een soort verslaving is, is de eerste belangrijkste stap doorbroken.

Niet denken, maar doen!

Nadenken over die ene taak kan vele malen erger zijn dan de taak zelf. Maak er geen gewoonte van om te gaan zitten dagdromen. Maak er een gewoonte van om alles gedachteloos te doen, dat scheelt tijd!
© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van uitstel komt afstelVan uitstel komt afstelUitstellen: de meeste mensen doe dit wel eens, maar voor één op de vier mensen vormt uitstelgedrag een probleem. Een pro…
Tips tegen uitstelgedragTips tegen uitstelgedragJe kent het vast wel, heel je huis ligt overhoop en er zijn nog zoveel dingen die gedaan moeten worden maar je kunt jeze…
Uitstelgedrag: hoe je kunt stoppen met uitstellenUitstelgedrag: hoe je kunt stoppen met uitstellenUitstelgedrag is voor veel mensen een groot probleem. Zij blijven hun taken voor zich uit schuiven en uitstellen en op d…
Hoe kun je uitstelgedrag aanpakken?Ongeveer 95% van de mensen stelt dingen uit. En dat kan variëren van huishoudelijke klussen, werkdingen, schoolwerk tot…

Kledingtips lange vrouwen: hoe lijk je minder langKledingtips lange vrouwen: hoe lijk je minder langVoor lange vrouwen is het niet altijd even eenvoudig om jezelf volgens de laatste mode te kleden. Er is minder kleding i…
Postzegels, een kleine geschiedenisPostzegels, een kleine geschiedenisHoewel veel post tegenwoordig digitaal tot ons komt, zien we ook regelmatig kaarten of brieven via de brievenbus. Kaarte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nazreth, Rgbstock
  • www.leren.nl
  • www.sochicken.nl
  • Afbeelding bron 1: Ba1969, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Lusi, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.