Hoe brengen wij Nederlanders de dag door?

Hoe brengen wij Nederlanders de dag door? Heb jij je wel eens afgevraagd of jouw huishouden afwijkt van het huishouden van de gemiddelde Nederlander? Nederlanders hebben bepaalde ingeroeste gewoonten, die afwijken van de gewoonten van mensen in andere landen. Onze etenstijden is zo'n ingeburgerde gewoonte. Nederlanders zitten vrij vroeg aan het avondmaal. Verder is internet en het gebruik van sociale media in Nederland volledig ingeburgerd, meer dan in landen waar het internet minder bereikbaar is en waar op veel plaatsen nog ingebeld moet worden met een modem om op internet te kunnen komen.

Eten

Nederlanders gaan langzamerhand steeds later eten. Toch zijn in de meeste huishoudens de etenstijden onveranderd. Lunch vindt plaats rond 12:30 uur en het avondeten in de meeste gezinnen rond 18:00 uur. De Nederlander eet bij zijn avondeten meestal vlees, al zijn we langzamerhand iets minder vlees gaan eten, zonder willen we liever niet.

Huishoudelijke taken

Aan het huishouden besteedt de gemiddelde Nederlander twee uur en vijfenveertig minuten per dag. De piek in huishoudelijke bezigheden ligt aan het begin van de avond, logisch want dan wordt het eten gekookt en de vaatwasser ingeruimd. De zondag is in tweeverdiener huishoudens een schoonmaakdag geworden, al is het anno 2015 ondanks de emancipatie nog steeds zo dat de vrouw over het algemeen meer tijd aan het huishouden besteed.
Boodschappen gaat de Nederlander steeds vaker na 18:00 uur doen. Momenteel is dit net geen dertig procent van de Nederlanders en dit percentage stijgt langzaam. Op vrijdag en zaterdag worden nog steeds de meeste boodschappen gedaan.

Vrije tijdsbesteding

Onze vrije tijd besteden we steeds minder aan hobby's en sociale contacten. De gemiddelde Nederlander besteedt 9,1 uur per week aan sociale contacten. Hierbij horen naast op visite gaan, ook telefoneren en gesprekken met de partner.
Aan hobby's besteden we gemiddeld 6,1 uur per week. Een goede zaak is de toenemende tijd die de Nederlander aan sporten besteed. De gemiddelde Nederlander sport 2,6 uur per week. Hieronder valt ook wandelen en fietsen.
Het overgrote deel van zijn vrije tijd besteedt de Nederlander aan mediagebruik. Na achten hangen de meeste Nederlanders thuis voor de buis, al dan niet met een snack en de tablet/mobiele telefoon bij de hand. Daarnaast wordt ook nog minimaal één uur per dag op internet doorgebracht. Dit resulteert in 18,9 uur mediagebruik per week.
Uitgaan, hieronder valt ook uit eten gaan of een terrasje pakken, kost de gemiddelde Nederlander 2,7 uur tijd per week.
Om ergens te kunnen komen moet er natuurlijk ook gereisd worden. Onderweg naar een uitgaansgelegenheid, vrienden en familie: het kost de gemiddelde Nederlander 3,5 uur reizen per week.

Zorgtaken, de kerk en vrijwilligerswerk

Hierin zijn de Nederlanders koplopers in Europa. Per week besteden we hier gemiddeld 1,8 uur per persoon aan. Ondanks de individualisatie van de maatschappij zijn Nederlanders sociaal betrokken.

Wat doen we in het weekend?

In het weekend wordt er vaak tijd uitgetrokken voor wandelen, fietsen, funshoppen en uit eten gaan. Wandelen en fietsen gebeurt vaak in gezinsverband of met vrienden. De laatste jaren wordt het funshoppen en uit eten gaan wel steeds minder. Oorzaken hiervoor zijn de crisis waardoor mensen minder geld te besteden hebben en het gemak van bestellen vanuit de luie stoel. Zowel online shoppen als thuisbezorgen en afhaalmaaltijden winnen aan populariteit ten koste van het funshoppen en uit eten gaan. Verder worden in het weekend de familie en vrienden bezocht en besteedt men tijd aan sportactiviteiten. Slapen is ook een weekendactiviteit. Dankzij het uitslapen in het weekend komen we gemiddeld nog steeds aan acht uur slaap per dag.

Mobiliteit

De Nederlander reist gemiddeld per dag ongeveer anderhalf uur voor zijn werk. Ook in de weekenden zitten we vaak langere tijd in de auto. Hiermee reizen we meer en langer dan andere Europeanen.

Nederlanders in het buitenland

Opmerkelijk is dat Nederlanders in het buitenland meer vrije tijd overhouden. Onderzoek hierna laat veelal zien wat deze Nederlander doen in deze extra vrije tijd. Veel interessanter zou het zijn om onderzoek te doen naar de achterliggende oorzaak. Waarom hebben geëmigreerde Nederlanders plotseling meer vrije tijd. Iedereen die wel eens over grotere afstand is verhuisd weet dat integreren ook tijd en energie kost, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat meer vrije tijd veroorzaakt wordt door minder tijdsbesteding aan sociale contacten.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mama’s vrije dag: hoe plan je die goed in?De meeste Nederlandse moeders die kinderen hebben in de basisschoolleeftijd werken parttime; volgens het Centraal Planbu…
CBS: Ben ik gemiddeld? Vergelijk jezelf met leeftijdsgenotenCBS: Ben ik gemiddeld? Vergelijk jezelf met leeftijdsgenotenJe vraagt je vast wel eens af hoe jouw positie is in bepaalde dingen in vergelijking met je leeftijdsgenoten. Is je inko…
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…
Het verlaten van het ouderlijk huisVoor de meeste mensen komt er ooit een tijd dat ze het ouderlijk huis verlaten. Dit kan zowel samen of alleen gebeuren,…

Amsterdam: openingstijden, koopzondag, koopavond, uitverkoopAmsterdam: openingstijden, koopzondag, koopavond, uitverkoopAmsterdam is de hoofdstad van Nederland en drukbezocht door bezoekers uit het binnen- en buitenland. De stad is uitermat…
Bram Moszkowicz: gewezen strafpleiter en advocaatBram Moszkowicz is Nederlands bekendste advocaat en strafpleiter en bovendien een televisiebekendheid van de bovenste pl…
Bronnen en referenties
  • www.scp.nl
  • www.rnw.nl
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.