Tips voor het huishouden

Tips voor het huishouden Het huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeuren. Er zijn maar weinig mensen die het huishouden als hobby beschouwen. Helaas kost het tijd, energie en gaat het soms gepaard met slechte zin. Met deze tips zorg je ervoor dat het huishouden leuker en makkelijker zal verlopen.

Muziek

Muziek heeft verschillende goede kenmerken en één daarvan is ritme. Een goed ritme zet ons in beweging. Zet je favoriete muziek op, kies daarbij een swingend, stevig, lekker ritme waarop jij je dansend door het huis laat bewegen van de ene naar de andere kamer. Stofzuig op de maat van de muziek, afstoffen op de maat van de muziek en dweilen op de maat van de muziek. Het poetsen zal een stuk leuker worden en door de afleiding lijkt de tijd sneller te gaan.

Sport

Zie het huishouden als een goedkope sportschool. Door middel van huishoudelijke taken verbrand je gelijk je calorieën. Bij een gewicht van 70 kilo verbrand je gemiddeld 429 calorieën per uur, door het verrichten van lichte huishoudelijke taken, waaronder; toilet schoonmaken, afstoffen, stofzuigen. Geeft enkel een schoon huis je niet genoeg voldoening denk dan aan de lijn en het besparen van geld in de sportschool. Wellicht valt het huishouden je dan wat minder zwaar.

Elke dag een beetje

Het is verleidelijk om na een werkdag thuis op de bank te gaan zitten en het huishouden te laten voor wat het is. Helaas stapelt het werk zich op waarna je een vrije dag moet opofferen voor huishoudelijke taken. Net die vrije dag en vrije uren die je beter kunt besteden aan vrienden, familie, hobby en ontspanning. Neem je voor om elke dag een klein beetje te doen. Even een wasje draaien, de dag daarna de toilet schoonmaken, alvast een half uurtje strijk weg werken. Deze halve uurtjes per dag schelen al gauw 2,5 a 3 uur op je vrije dag. Wellicht zie je door deze kleine inspanningen per dag, minder op tegen het poetsen. Een half uur is immers zo voorbij. Knip de vervelende klussen gerust op in kleine stukjes.

Invriezen van maaltijden

Waarom elke dag opnieuw koken als we één keer wat meer kunnen maken? Maak gebruik van de optie om in te vriezen. Er zijn genoeg maaltijden die prima in de vriezer gelegd kunnen worden om op een moment van tijdgebrek te laten ontdooien en klaar te maken. Dit bespaart je al gauw een half uur per dag aan koken. Terwijl de magnetron het eten opwarmt kun je eventueel snel met de stofzuiger door de kamer.

To-do lijstje

Onze doelen en verwachtingen liggen soms te hoog. We zien de tuin, de strijk, de was, het aanrecht, de boodschappen, stofzuigen, dweilen, beddengoed verschonen en ga zo nog maar even door. Als we dan aan het eind van de dag onze verwachtingen niet hebben kunnen waarmaken volgt een onvoldaan gevoel. Stel je verwachtingen blij en wees trots op jezelf dat het hele huis gestoft en gezogen is. Morgen is er weer een dag.

Maak het jezelf makkelijk

Als je overal spullen laat slingeren, maak je het jezelf niet echt bepaald makkelijk. Het geeft een rommelig beeld en voordat je kunt beginnen met schoonmaken moet je eerst alles opruimen. Stofzuigen en afstoffen gaat dan tenslotte veel beter en sneller. Ruim dus zoveel mogelijk spullen meteen op en bewaar spullen zoveel mogelijk in dozen in gesloten kasten. Geef spullen zoveel mogelijk een vaste plaats.

Plan een beloning

Het is belangrijk om ook de tijd voor jezelf te nemen. Met regelmatig aandacht voor jezelf zorg je ervoor dat je gezond blijft. Na hard werken mag je beloond worden. Neem je voor wat leuks te doen, wat lekkers te eten, gezellig op bezoek te gaan, met de hond te gaan wandelen of een leuke film te kijken na het poetsen. Zorg dat je wat leuks hebt om naar uit te kijken.
© 2015 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoon huis in recordtijd  Snelle schoonmaaktipsSchoon huis in recordtijd Snelle schoonmaaktipsHet huis schoonmaken is niet iets wat je even doet. Het kost veel tijd om het huis te poetsen. Door enkele tips en trucj…
Efficient huishoudenEen proper huis is belangrijk, maar we besteden meer tijd dan nodig aan ons huishouden. Hieronder vind je een aantal tip…
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Het huishouden doen als u weg bent of slaaptHet huishouden doen als u weg bent of slaaptHet huishouden is voor de meeste mensen niet echt een hobby. Toch is het huishouden iets wat constant terug zal keren. Z…

Niet gillen! Emotienormen in NederlandNiet gillen! Emotienormen in NederlandEmoties: iedereen heeft ze. Maar weten we ook waarom we bepaalde emoties voelen op specifieke momenten? Het lijkt simpel…
Angst: vluchten, vechten of verstijvenAngst: vluchten, vechten of verstijvenHet ervaren van angst activeert een overlevingsmechanisme in ons lichaam. Men probeert deze angst te vermijden door te v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://www.caloriecalculator.nl/calorieen-per-activiteit/
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.