Bram Moszkowicz: gewezen strafpleiter en advocaat

Bram Moszkowicz is Nederlands bekendste advocaat en strafpleiter en bovendien een televisiebekendheid van de bovenste plank. Met alle recente commotie rond zijn persoon zou je bijna vergeten dat hij, als belangrijkste telg uit een advocatengeslacht, zeker tot de meest briljante advocaten behoort uit de Nederlandse geschiedenis. Toch is hij, o.a. door stelselmatige belastingontduiking en financieel mismanagement, op 22 april 2013 door het Hof van Discipline definitief van het tableau geschrapt te worden. Kortom, een persoon om eens nader kennis mee te maken. Abraham Maarten (Bram) Moszkowicz werd op 26 juni 1960 in Maastricht geboren, als jongste zoon van Max Moszkowicz Sr. en Maria Bertha (Berthe) Bessems. Max Moszkowicz Sr. is een bekende advocaat van weleer en oprichter van de befaamde advocatenmaatschap Moszkowicz Advocaten.

Familie

Max Moszkowicz Sr. is geboren in Essen, Duitsland, op 5 oktober 1926. Zijn ouders vluchtten in 1933 naar Nederland waar tijdens de bezetting de leden van de familie worden opgepakt, naar Duitsland wordt afgevoerd en, afgezien van Max Sr., allen in Auschwitz worden vermoord. Max Sr. overleeft deze verschrikkingen, komt terug in Nederland en trouwt in 1948 met Berthe Bessems, een lid van het gezin waar hij na de oorlog is opgevangen.Hij werd in 2004 getroffen door een beroerte en leeft een teruggetrokken bestaan in het Belgische Lanaken, niet ver van Maastricht.

De andere zonen van Max Sr. en Maria zijn David (1950), Robert (1953) (tussen 1969 en 1988 Baruch genoemd) en Max Jr. (1955), allen advocaat. Bram Moszkowicz, hierna "Moszkowicz" genoemd, is van zijn vaders kant van Joodse afkomst, een gegeven dat op zich niet relevant zou zijn als hij er zelf niet herhaaldelijk aan refereert. David Moszkowicz is in 2014 van het tableau geschrapt en broer Robert liet zich eerder schrappen nadat hij in opspraak was geraakt.

Studie en begin carrière

Moszkowicz studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij opviel door zijn formele instelling en de serieuze aanpak van zijn studie. Hij was vooral gericht op de praktijk en vond de studie nogal theoretisch. Al tijdens zijn studie volgt hij de pleidooien van zijn vader, waar hij naar eigen zeggen veel van heeft geleerd. Hij studeert in 1984 af en sluit zich vervolgens aan bij de maatschap van zijn vader, waar hij tot 2012 de leiding zou voeren van de vestiging in Amsterdam.

Op 15 mei 2012 is de maatschap van Bram, David en Max Jr. Moszkowicz ontbonden en derhalve de relatie met de Maastrichtse tak verbroken.

Carrière als strafpleiter

In de daarop volgende jaren vergaart Moszkowicz een indrukwekkend dossier aan strafzaken, waarbij hij niet schuwt om in het publieke oog staande zaken te behandelen, zoals:
  • 1996/8 Verdediging van Johan V., bijgenaamd De Hakkelaar (samen met Max Sr.)
  • 1997 Verdediging van Desi Bouterse, de toenmalige Surinaamse legerleider en drugsbaron
  • 2003 Verdediging André de Vries, hoofdverdachte Vuurwerkramp in Enschede
  • 2005/7 Verdediging Willem Holleeder, topcrimineel en o.a. ontvoerder van Freddy Heineken
  • 2010/11 Verdediging Geert Wilders

Alhoewel veel van zijn zaken tot een vrijspraak leiden, is er vanuit de advocatuur toenemende kritiek op de werkwijze en het openbaar gedrag van Moszkowicz. Zijn zucht naar media-aandacht legt meer en meer de nadruk op eigenschappen als showmanship en ijdelheid, waardoor zijn geloofwaardigheid en integriteit nogal in de verdrukking komt.

Media-aandacht

Moszkowicz verschijnt regelmatig als misdaaddeskundige in het RTL-programma Boulevard en in 2005 presenteerde hij bij de AVRO een talentenjacht voor opkomende advocaten, De Nieuwe Moszkowicz. Naast zijn bijdrage aan het programma Zomergasten (2007) en College Tour (2012) is hij een graag geziene gast bij diverse talkshows, niet in het minst bij het actualiteitenprogramma Pauw & Witteman.

Advocaat Bram Moszkowicz in opspraak

Hij is in zijn carrière meerdere keren in opspraak geraakt, niet in het minst door het vermoeden van belastingontduiking, door hem zelf als "een zakelijk geschil met de belastingdienst" omschreven. Al in vroegere jaren van zijn carrière is Moszkowicz berispt door de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam. Deze raad is het bij wet ingesteld tuchtrechtelijk college dat klachten behandelt over advocaten die kantoor houden in het arrondissement Alkmaar, Amsterdam en Haarlem.

Bram Moszkowicz geschrapt van het tableau

Van latere datum is de uitspraak van de Raad van Discipline dat Moszkowicz geschrapt dient te worden van het tableau wegens onder meer het niet nakomen van toezeggingen die hij aan cliënten had gedaan, het aannemen van contante betalingen en verzuim in het verlenen van voldoende rechtsbijstand. Deze uitspraak heeft als gevolg dat Moszkowicz het beroep van advocaat niet meer mag uitoefenen. Hij is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan bij het Hof van Discipline, ter gelegenheid waarvan hij diep door het stof is gegaan en beterschap beloofde. Op 22 april 2013 werd hij door het Hof van Discipline voor het leven uit het ambt gezet.

Privéleven

Moszkowicz is tweemaal getrouwd geweest. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij een zoon en uit zijn tweede huwelijk, met civiel-advocate Juliëtte Polak, heeft hij twee kinderen, een zoon Nathan en een dochter Chaya. In 2009 heeft hij haar verlaten voor Nienke Hoogervorst, bekend als winnares van het programma “De nieuwe Moszkowicz”. Tussen 2010 en 2012 had hij een relatie met voormalig NOS-nieuwslezeres en tv-presentatrice Eva Jinek en daarna een korte relatie met Gaby Hingst.

De misdaadroman Maffiamaat

Eind 2013 kwam de misdaadroman Maffiamaat uit, die hij schreef samen met zijn vriend, de schrijver Leon de Winter. De hoofdpersoon uit het boek, Benjamin Mendel, is duidelijk gebaseerd op zijn eigen persoon en de verwikkelingen van deze Mendel komen grotendeels overeen met zijn eigen turbulente activiteiten. Overigens begeeft Mendel zich wel op het criminele pad, vandaar de titel Maffiamaat, waar hij naar eigen zeggen niet schuldig aan is geweest. De titel verwijst naar de titel die Jord Kelder hem in een interview ooit heeft gegeven.

Advocaat Mosczkowics in Amsterdam

Hij was woonachtig op het adres van Moszkowicz Advocaten, aan de Herengracht 464 in Amsterdam, maar heeft dit pand medio 2014 voor € 2,6 miljoen verkocht. Aangezien er voor iets meer dan dit bedrag als hypotheek op rust, heeft hij van de verkoop niets overgehouden en wordt zijn schuld aan de Belastingen en andere schuldeisers geraamd op € 5,5, miljoen. Hij is vanaf dat moment woonachtig in een appartement aan de Amstel en was korte tijd lijsttrekker van de politieke partij VoorNederland (VNL). Al snel bleek dat enkele partijgenoten hem niet zagen zitten en stapte hij er weer uit. In 2017 trad hij in dienst als juridisch adviseur op het advocatenkantoor van Nienke Hoogervorst.

Failliet

Op 19 december 2019 verklaarde de rechtbank Midden-Nederland hem failliet waarna advocaat Marco Guit benoemd is tot curator. het is nu de bedoeling om eventuele bezittingen te verkopen om uitstaande schulden te voldoen. Dit faillissement maakt het voor Mosczkowics wel moeilijker om weer als strafadvocaat te gaan werken.
© 2012 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bram Moszkowicz en zijn carrièreBram Moszkowicz en zijn carrièreMoszkowicz is Nederlands bekendste advocaat. Moszkowicz had en heeft veel beroemde en beruchte mensen onder zijn clientè…
Wat is wraking in de rechtspraak?Wat is wraking in de rechtspraak?Wat is wraking in de rechtspraak? En hoe werkt dat principe. Wraking werd bekend toen Geert Wilders in 2010 voor een aan…
Uit de Orde van Advocaten gezetDe bekende advocaat Bram Moskowitz (52) werd wegens wangedrag uit de Nederlandse Orde van Advocaten gezet.' Hij werd daa…
Holleeder in de spotlightWillem Holleeder, de grootste en bekendste crimineel van Nederland neemt op 11 oktober 2012 deel aan het programma Colle…

Hoe brengen wij Nederlanders de dag door?Hoe brengen wij Nederlanders de dag door?Heb jij je wel eens afgevraagd of jouw huishouden afwijkt van het huishouden van de gemiddelde Nederlander? Nederlanders…
Bronnen en referenties
  • http://maastricht.dichtbij.nl
  • http://www.moszkowicz.nl
  • http://nos.nl
  • http://www.vn.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.crimesite.nl
  • http://www.nu.nl
  • http://elsevier.nl
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 22-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.