Nederland, klein land, grote daden

Nederland, klein land, grote daden Nederland is gelegen in Noord West Europa. Het ligt aan de Noordzee en grenst aan de oostkant met Duitsland en aan de zuidkant met België. Nederland is verdeeld in 12 provincies. Nederland heeft een oppervlakte van ruim 41.000 km2. De oppervlakte van Nederland is de laatste jaren door inpoldering gegroeid. Toch behoort Nederland tot de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Nederland werd een onafhankelijk land na de 80-jarige oorlog en behoort tot de oudste koninkrijken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Nederlandse vlagNederlandse vlag

Inhoud:


Monarchie

In Nederland kennen we de constitutionele monarchie. Het is een koninkrijk maar de functies van de koning of koningin worden langzamerhand steeds minder. Wat wel elk jaar groots wordt gevierd door de Nederlanders is koningsdag.

De Tweede Kamer wordt eens in de vier jaar gekozen waarna er een nieuwe regering wordt gevormd. Samen met de Eerste Kamer vormt de Tweede Kamer het parlement. De Nederlandse Staatsinrichting is aan de ene kant vrij ingewikkeld maar voor wie het begrijpt heel overzichtelijk.

Zo zou Nederland eruit zien als er geen dijken waren. Het gebied in blauw is onder NAP. Nieuw Amsterdams Peil / Bron: Jan Arkesteijn, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zo zou Nederland eruit zien als er geen dijken waren. Het gebied in blauw is onder NAP. Nieuw Amsterdams Peil / Bron: Jan Arkesteijn, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Polderland

Nederland ligt in een rivierdelta. De Maas, Rijn en Schelde monden in Nederland in de zee uit. De Nederlanders zijn erg goed in het managen van waterstromen. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Men is aan het eind van de Middeleeuwen begonnen met het inpolderen van land. Nadat de poldermolen was uitgevonden werd er water uit een meer gezogen. In 1407 werd de eerste poldermolen geïnstalleerd. Het inpolderen gebeurde als volgt: eerst legde men dijken aan rond een plas water. Het water kan dan niet meer wegstromen en er kan binnen dit stuk land geen water meer binnen stromen. Met molens die op een dijk stonden werd het door dijken omringde water leeg gepompt. Vervolgens werden de dijken steviger gemaakt en het droogliggende land bewerkt. Zo structureerden de Nederlanders de rivierdelta tot agrarische gebieden en woongebieden. Het fenomeen van polders wordt wereldwijd in scholen onderwezen.

Deltawerken

In 1953 gebeurde er een grote watersnoodramp in Zeeland. Hierbij kwamen 1800 mensen om. Deze ramp heeft de politiek in beweging gezet om de deltawerken te beginnen. Spectaculaire exponenten van de deltawerken zijn de stormvloedkeringen Oosterscheldekering en de Maeslantkering. De deltawerken waren voor de watersnoodramp bedacht door Johan van Veen. De ramp heeft de bouw aanzienlijk versneld. Belangrijkste gedachte achter deze kering is dat het land wordt beschermd maar niet wordt wordt afgesloten met zeedijken. Er is nog steeds scheepvaart mogelijk. Bij een grote storm gaat de Oosterscheldedam dicht. De arm van de Schelde die naar Antwerpen gaat wordt nooit afgesloten omdat Antwerpen een belangrijke havenstad is. Langs de Schelde zijn de zeedijken flink opgehoogd.

De Nederlandse kolonie in de V.S. / Bron: Nicolaes Visscher, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Nederlandse kolonie in de V.S. / Bron: Nicolaes Visscher, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Koloniaal verleden

Nederland was enkele honderden jaren geleden veel groter. Het bezat kolonies in Noord Amerika, Zuid Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Momenteel is Nederland piepklein en telt het internationaal nauwelijks mee op het politieke toneel. In de 17e eeuw daarentegen was Nederland 100 jaar lang de grootste wereldmacht op aarde. Een belangrijke voorwaarde hiervoor was de uitvinding van de zaagmolen waardoor Nederlanders de eersten waren die machinaal konden hout zagen. Hierdoor kon men sneller een scheepsvloot opbouwen. Nederland was in zijn koloniale tijd niet zozeer uit op gebiedswinst maar meer op het voeren van handel. Nederland verkocht zijn Amerikaanse kolonies voor een habbekrats maar kon daarna gewoon handel blijven voeren met Amerikaanse plantagehouders. Nederland heeft overal ter wereld sporen achter gelaten in de vorm van architectuur, cultuur en volksgebruiken. De Nederlandse diaspora in de V.S. is in de vorm van taal en cultuur duidelijk aanwezig. Duizenden Amerikaanse woorden stammen uit het Nederlands. Nederlandse diaspora is in heel de wereld terug te vinden.

Afstand kolonies

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland afstand van zijn kolonies gedaan. De wijze waarop dat gebeurde was niet altijd netjes. Suriname is vrij plotseling verlaten omdat onder Nederlandse politici weinig draagkracht meer was voor een kolonie. Maar de Surinamers hadden in die tijd liever Nederlands willen blijven om zich langzaam voor te bereiden op onafhankelijkheid. Tot 1963 waren de Nederlanders actief in de kolonie Nederlands Nieuw Guinea. West Papua is begeleid naar een proces van onafhankelijkheid maar Nederland stapte onder politieke druk uit de V.S. af van die weg af en legde het in de schoot van Indonesië. Hierdoor is West Papua een wingewest van Indonesië geworden en hebben de Indonesiërs in West Papua in 50 jaar meer wreedheden begaan dan de Nederlanders in 300 jaar wereldwijde koloniale geschiedenis. Indonesië was een kolonie genaamd Nederlands Indië en is na de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk geworden. Nationalisten zagen hun kans schoon toen ze door hadden dat Nederland verzwakt uit de oorlog zichzelf overeind moest helpen. Nederland wilde nog een oorlog beginnen tegen de nationalistische separatisten. Op advies van Prins Bernhard waren er Nederlandse soldaten die voor de Duitsers hadden gevochten naar Indonesië gestuurd. De Nederlanders soldaten die voor de vijand hadden gevochten werden niet met open armen in Nederland ontvangen en een uitzending naar Nederlands Indië zou hun heulen met de vijand moeten recht zetten. Die bestuurlijke fout heeft tot een aantal nare incidenten geleid waarbij Indonesiërs wreed zijn vermoord. De Nederlandse ex-nazi´s waren geen lieverdjes. Wat overigens in Nederland consequent vergeten wordt is dat in die tijd de Indonesische nationalisten diverse nog veel grotere oorlogsmisdaden tegenover de Japanners en Nederlanders hebben begaan waarvoor ze nooit gestraft zijn. Zo hebben Indonesische nationalisten Japanse soldaten geëxecuteerd terwijl ze al in gevangenschap waren. Zo wreed waren zelfs de Japanners niet geweest ten opzichte van de Nederlanders.

Na WO2

Na de Tweede Wereldoorlog begon een periode van opbouw. Iedereen had werk. Veel Nederlanders emigreerden naar Canada of Nieuw Zeeland. Dat leidde ertoe dat veel Nederlandse invloeden in Canada opdoken. Er waren mensen tekort om alle vacatures op te vullen. Wanneer je van school kwam, had je de volgende dag al een baan. Voor sommige beroepen waar te weinig mensen voor waren, zoals leraar, hoefde de student geen dienstplicht te ondergaan. Door de tekorten aan werknemers begon men in Nederland Italianen, Spanjaarden, Marokkanen en Turken als gastarbeiders in te schakelen. Het idee van een gastarbeider was dat hij terug naar zijn land van herkomst ging. Dat gebeurde echter zelden. De politiek keurde het goed dat de hele familie overkwam. Hiermee was Nederland veel gastvrijer dan andere landen. Nederland klopte zich in de jaren 70 en 80 op de borst voor zijn tolerantie.

Tolerantie en de koffieshops

De tolerantie betrof ook het softdrugsbeleid. Nederland had als eerste land ter wereld koffieshops getolereerd opdat de softdrugsgebruikers niet afhankelijk waren van dealers die ook harddrugs aanbieden. De kweek van wiet is niet gelegaliseerd maar het bestaan van de koffieshops wel; dit wordt gedoogbeleid genoemd.

Waar een klein land groot in kan zijn

Objectieve buitenstaanders zien Nederland als een klein land wat groot is in vele zaken. Nederland is een relatief goed sportland. Het Nederlands elftal presteert regelmatig erg goed op een voetbaltoernooi. Een ander vlak waar de Nederlander zich onderscheidt is de innovatieve wetenschap. In Nederland worden regelmatig ontdekkingen gedaan van wereldbelang. Nederland is een klein land maar door hoogwaardige technologie kan het toch goed zichzelf bedruipen. De kassen in het westen produceren veel meer tomaten, komkommers, paprika´s en andere producten dan de Nederlanders zelf kunnen eten. Nederland is een echt exportland.

Nederland is beroemd om zijn dance en trance DJ´s. Deze worden wereldwijd gevraagd. Nederland produceert veel snijbloemen. Nederland sponsort jaarlijks de paus door bloemen aan te bieden tijdens zijn toespraken. Heel de wereld kent de Hollandse kaas.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Van wiet afkickenVan wiet afkickenVan wiet afkicken is een wens die veel wietgebruikers op een gegeven moment gaan koesteren. Deze wens hoeft echter geen…
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
De feiten over wietDe feiten over wietDe werking van wiet op het lichaam kan allerlei effecten hebben. Het veranderd in de eerste plaats het bewustzijn. Wiet…

Waar kan je Mi Moneda sieraden kopen?Mi Moneda is een zeer populair merk sieraden. Mi Moneda betekent "mijn munt" in het Spaans. De producten worden gekenmer…
Utrecht: openingstijden, koopzondag, koopavond, uitverkoopUtrecht: openingstijden, koopzondag, koopavond, uitverkoopUtrecht is de vierde stad van Nederland en bekend vanwege de prachtige Domtoren. Wanneer je houdt van winkelen kan je in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mccouvin, Pixabay
  • Wikipedia
  • http://www.minihouse.eu/nl/overig-nieuws/332-export-en-douaneaangiften.html
  • http://www.euregiomonitor.eu/economie/de-belangrijkste-exportproducten-van-nederland/
  • http://www.fietsen.123.nl/entry/12658/hoeveel-fietsen-zijn-er-in-nederland
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Poldermolen
  • http://en.wikipedia.org/wiki/World%27s_busiest_airports_by_passenger_traffic
  • Foto klompen: ouderwetsewinkel.nl
  • Foto fietsen en hotel new york: Tom008
  • Overige afbeeldingen: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Jan Arkesteijn, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Nicolaes Visscher, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.