30% Besparen op boodschappen? Koop huismerken en vergelijk!

Waarom zou je voor een pot pindakaas of een pak waspoeder 10% meer betalen dan nodig? Toch doen consumenten dat. Gemak is waarschijnlijk de belangrijkste reden, want alle boodschappen bij een supermarkt doen, is sneller en gemakkelijker. En duurder. De prijsverschillen tussen de supermarkten zijn namelijk best groot, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De prijsverschillen lopen tot maar liefst 32% op. Een keertje naar een andere super loont dus waarschijnlijk. Nettorama is de goedkoopste. De Consumentenbond deed boodschappen bij 66 winkels van 19 supermarktketens en vergeleek 14.000 prijzen van 300 producten. Daaruit bleek dat de prijzen van huismerken 32% met elkaar kunnen schelen. Wanneer we de goedkoopste supermarkten Aldi en Lidl niet meetellen, is het verschil nog steeds 22%. De grootste winst is te behalen bij de aankoop van huismerken. Dat scheelt een kwart (24%) op de boodschappen vergeleken met dezelfde producten van A-merken. Hetzelfde A-merkproduct kost bij de duurste super bovendien 10% meer dan bij de goedkoopste.

Prijzen binnen zelfde concern verschillen

Uit het onderzoek blijkt ook dat de prijzen binnen hetzelfde supermarktconcern van elkaar kunnen verschillen. Zo zijn de prijzen bij Jumbo niet in elk filiaal gelijk. Het blijkt afhankelijk van de concurrerende super in de buurt. Zit er een ‘dure’ Albert Heijn in dezelfde straat, dan is de Jumbo duurder dan het filiaal dat een ‘goedkope’ Nettorama als buurman heeft. De ene Jumbo is dus duurder dan de andere.

Verschillen tussen huismerken

Van alle producten die worden verkocht in de supermarkt is 28% van het huismerk. Dat aandeel wordt groter, volgens het Economisch Bureau van de ABN Amro. Huismerken zijn AH, Jumbo, C1000, Perfekt en Markant. Verschillende supermarkten hanteren het merk Perfekt als huismerk: Nettorama, Deen, Hoogvliet, Boni, Jan Linders en Poiesz. Maar let op, tussen deze supermarkten lopen de verschillen tussen de prijzen voor dezelfde Perfekt-producten op tot maar liefst 20%. Van de huismerken zijn die van de Coop (Markant) het duurste, gevolgd door de Plus, Poiesz en Albert Heijn.

Btw-stijging

Voor de voedingsmiddelen geldt het Btw-tarief van 6% maar voor huishoudelijke producten, drogisterijartikelen, diervoeding en alcohol is het tarief vanaf 1 oktober 2012 gestegen naar 21%. De supermarktketens Lidl, Aldi, Vomar, Dirk, Nettorama en Deka hebben laten weten deze btw-verhoging voorlopig niet door te berekenen. Maar uiteindelijk zal de consument voor de verhoging opdraaien. Het Economisch Bureau van ING voorspelt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks circa €330 meer aan btw kwijt zal zijn.

Prijsverschillen Huismerken* van duur naar goedkoop:

Supermarkt (huismerk) Percentage boven het gemiddelde
Coop (Markant) 10%-12% (= duurder dan gemiddeld)
Albert Heijn (AH) 8%-10%
MCD (Markant) 8%-10%
Plus ((Plus) 8%-10%
Poiesz (Perfekt) 8%-10%
Jan Linders (Perfekt) 6%-8%
C1000 (C1000) 4%-6%
Jumbo (Jumbo) 0%-2%
Deen (Perfekt) -0%-2% (= goedkoper dan gemiddeld)
Boni (Perfekt) -4%-6%
Dirk vd Broek (1deBeste) -4%-6%
Deka (1deBeste) -4%-6%
Vomar (Markant) -4%-6%
Hoogvliet (Perfekt) -6%-8%
Nettorama (Perfekt) -10%-12%

Prijsverschillen A-merken* van duur naar goedkoop:

Supermarkt (huismerk)Percentage boven het gemiddelde
Coop5%-6% (= duurder dan gemiddeld)
MCD 4%-5%
Albert Heijn 2%-3%
Plus 2%-3%
Poiesz 2%-3%
C10002%-3%
Jan Linders 0%-1%
Deen -1%-2%(= goedkoper dan gemiddeld)
Vomar -1%-2%
Deka -2%-3%
Jumbo -3%-4%
Boni -3%-4%
Dirk vd Broek -4%-5%
Hoogvliet -4%-5%
Nettorama -4%-5%
*Gemeten in september 2012
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op je boodschappen: SupermarktXGeld besparen op je boodschappen: SupermarktXVoor iedereen die dagelijks opzoek is naar de goedkoopste boodschappen is er nu SupermarktX. Met supermarktX hoef je nie…
Tips om goedkoper boodschappen te doenTips om goedkoper boodschappen te doenBoodschappen doen. Het is iets waar we allemaal mee te maken hebben. De een doet een keer per week boodschappen en de an…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig €10 besparen op b…
Goedkoper boodschappen doen: tips om geld te besparenGoedkoper boodschappen doen: tips om geld te besparenBespaar eenvoudig geld op je dagelijkse boodschappen. Goedkoper boodschappen doen zit in de kleine dingetjes: van de keu…

Wanneer begint de online sale / uitverkoop van webshops?Wanneer begint de online sale / uitverkoop van webshops?Voor echte fashionista's is shoppen helemaal het einde. Helaas is het kopen van kleding, schoenen en andere mode een dur…
VrijwilligerswerkVrijwilligerswerk is, in relatie met andere landen, zeer populair in Nederland. In 2010 bleken er zo'n één op de vijf va…
Bronnen en referenties
  • Consumentengids november 2012
Lierop69 (99 artikelen)
Laatste update: 03-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.