Mantelzorger zijn voor uw ouders kan ook teveel tijd kosten
Mantelzorger zijn is niet altijd gemakkelijk en kan soms een groot probleem worden. Dat ontstaat vaak heel geleidelijk. Uw vader of moeder breekt een pols of een been, krijgt longontsteking, een lichte tia of zelfs maar een stevig griepje. U helpt natuurlijk meteen en rijdt met hem of haar naar dokter of ziekenhuis, verzorgt de boodschappen en gaat af en toe kijken of er nog iets nodig is. Dat is meestal geen probleem, maar vaak blijft er na elke ziekte of mankement weer een zorgtaak aan u hangen. Geleidelijk aan worden de zorgtaken groter. U haalt de medicijnen, gaat mee naar controlebezoeken aan het ziekenhuis, haalt hen eens op om hen een zondag te verwennen, regelt een fysiotherapeut, enzovoort.
Mantelzorger zijn voor ouders valt voor uw gevoel vaak onder zorgplicht
Als u een goede band met uw ouders hebt, is dat ook heel natuurlijk en doet u dat met alle plezier. Tenslotte hebben uw ouders ook jarenlang voor u gezorgd en staan ze u, ook als u al jaren uit huis bent, nog met raad en daad bij. Veel vaders helpen hun kinderen nog bij de bouw, bij een verbouwing van hun huis of houden de tuin in orde. Moeders komen langs en nemen de strijk voor hun rekening of lappen een keertje de ramen. Vaak kopen ze ook hier of daar een paar kinderschoenen of wat leuke kleding voor hun kleinkinderen.
Oppassen op kinderen
Daarnaast passen veel ouders regelmatig op de kleinkinderen als hun kinderen allebei een baan hebben. Dat is uitstekend, want op die manier ligt de opvoeding vaak in dezelfde lijn. Meestal loopt dat uitstekend. De grootouders vinden het ook leuk, want op die manier verstevigen ze de band met hun kinderen en kleinkinderen. De kleinkinderen op hun beurt gaan meestal graag naar oma en opa, want vaak mag daar toch net iets meer dan bij hun eigen ouders. Het is daarom ook prima dat die even voor hun ouders zorgen als het hen niet goed gaat.
Met plezier hulp aan ouders geven, maar steek er niet teveel tijd in
Veel kinderen geven die hulp met plezier. Vooral als de band prima is, de ouders ook prettig en gezellig in de omgang zijn en niet meer hulp vragen dan direct noodzakelijk is. Dan worden de zorgtaken zonder erbij na te denken tussen de andere dagelijkse verplichtingen in gelast. Zolang de ouders er geen probleem mee hebben dat zoon of dochter pas na zijn of haar werk voor een klusje langs kan komen of er bepaalde afspraken gemaakt moeten worden voor bezoeken bij dokter of ziekenhuis, gaat alles meestal wel goed, maar pas op dat de hulp niet steeds meer tijd gaat kosten. Op een bepaald moment kan het dan ook teveel worden.
Mantelzorger zijn bij dwingende ouders is niet gemakkelijk
Er zijn echter ouders die ervan uitgaan dat ze recht hebben op de tijd van hun kinderen en die geen rekening wensen te houden met de behoeften van hun partners, hun gezin en hun eventuele baan. Dan wordt het moeilijk. Soms willen ouders dat hun kind op vaste tijden in de week op bezoek komt, dan bijvoorbeeld meteen de boodschappen meebrengt en wat lekkers voor bij de koffie, maar dat strookt niet altijd met de verplichtingen van hun kind ten opzichte van zijn of haar gezin en baan.
Op vaste tijden gedwongen worden om tijd te maken
Zelfs als er alleen verwacht wordt dat u elke zondagmiddag om twaalf uur voor de deur staat en dan een uur of drie op bezoek blijft, kan dat op den duur een fikse belasting worden. Zeker als deze ouders op een bepaald moment ook nog lichamelijke klachten krijgen en van hun kind eisen dat deze op elk moment klaar staat om te helpen.
Ouderen ook zolang mogelijk zelfstandig laten functioneren
De beste manier om gezond te blijven is bezig te blijven. Dat geldt voor iedereen en zeker voor ouderen. Zolang zij bepaalde bezigheden nog zelf kunnen opknappen is het verstandig om hen dat ook zelf te laten doen. Ook al doen ze er langer over dan u, of doen ze het klusje in gedeelten, het is verstandig om hen zo lang mogelijk zelfstandig bezig te laten zijn.
Rust roest
U ziet het vast wel in uw omgeving: zodra mensen naar een verzorghuis gaan en bijna niets meer zelf hoeven te doen, gaan ze vaak ook snel achteruit. Een half jaartje verder kunnen ze de energie voor de normaalste bezigheden al niet meer opbrengen. De beweeglijkheid gaat achteruit en het gemak van het leunen op de kinderen is normaal geworden.
Bezigheden in de tuin zijn prima zolang het niet teveel wordt
Het doet er immers niet toe als ze de tuin in drie dagen tijd verzorgen. Er is geen haast mee. Werkzaamheden aan de tuin zorgen voor goede, lichamelijke bewegingen, waarbij bijna alle spieren mee kunnen doen. Het wordt wel anders als daar verandering in komt door een operatie, een hartinfarct of een hersenbloeding. Dan houdt het op en is er echt hulp nodig.
Er kan op tijd een oplossing gezocht worden
Als de hulp aan een oudere gaandeweg veel vaker gevraagd wordt en u naast uw eigen gezin ook nog een baan hebt, kan het in de loop van de tijd ook voor u gewoon teveel worden. Vaak gaat dat heel geleidelijk en hebt u zelf nog niet eens in de gaten hoeveel tijd u in het mantelzorgen steekt. Meestal dringt dat pas tot u door als anderen erover beginnen. Het wordt dan hoog tijd om oplossingen te zoeken.
Uw eigen leven met uw kinderen levert vaak genoeg drukte
Meestal zijn in die tijd juist uw eigen kinderen in de puberteit, krijgen verkering, gaan trouwen en krijgen zelf baby’s, wat ook bij u en uw partner voor extra druk, extra zorg en hier en daar ook extra grote problemen zorgt. Wacht daarom in een dergelijke situatie niet met het zoeken naar oplossingen voor de zorgplicht naar uw ouders toe.
Thuis blijven wonen
Voor ouders die nog helder van geest zijn en zelf de wens uiten om thuis te willen blijven wonen zijn er tegenwoordig oplossingen genoeg. Via de thuiszorg kan een poetshulp aangevraagd worden, de oudere kan, als hij/zij dat wenst, geholpen worden bij het wassen, kousen aantrekken, in bed geholpen worden, en ga zo maar door. Het loont de moeite om iemand van het maatschappelijk werk eens te laten komen en samen met uw ouder(s) en uzelf te zoeken naar wat eventueel gedaan zou kunnen worden, zodat uw zorgtaak verlicht wordt.
Takenverlichting lucht op
Op die manier kunt u gewoon af en toe gezellig een kopje koffie bij uw ouders gaan drinken, zonder meteen de verplichting te voelen om allerlei karweitjes doen. U gaat zelf met meer plezier naar hen toe en u hebt weer tijd om uit te wisselen wat u bezig houdt.
De mantelzorger van een demente ouder heeft een extra probleem
Een extra probleem is echter dementie. Een oudere die dementeert heeft dat zelf niet altijd in de gaten en kan zijn of haar “vergeetachtigheid” in het begin uitstekend verbloemen voor de omgeving. Iemand met voortschrijdende dementie kan echter op den duur niet meer alleen wonen en zelfs als er nog een partner in huis is, wordt dat vaak moeilijk. Die partner is immers ook op leeftijd en kan op den duur de voortschrijdende dementie met alle problemen van dien niet meer aan.
Opeens kan de partner het niet meer aan
Een dementerende ouder die ’s nachts het huis uit loopt is een probleem voor een even oude partner die vaak ook nog slecht ter been is. Op termijn is een verpleeghuis dan onvermijdelijk, hoewel dat een heel pijnlijke beslissing is voor zowel de dementerende ouder, als de partner en uzelf.
Pas goed op uw tijd,op uzelf en op de kosten
Zorg dat u als mantelzorger niet overbelast wordt. Neem alleen de taken op u die echt nodig zijn. Is een van uw ouders ziek geweest, maar daarna weer beter, bouw dan de zorgtaken weer af en ga verder op het oude niveau daarvan. Gaan uw ouders echt achteruit en wordt uw taak steeds uitgebreider, zoek dan op tijd oplossingen.
Ook de kosten tellen mee
Let op uw uitgaven en laat die niet te hoog worden. Vaak gaat er ongemerkt toch een steeds groter bedrag mee gepaard. U brengt eens een kleinigheid mee, waar de oudere om gevraagd heeft, of u rijdt een aantal keren met hem of haar mee naar het ziekenhuis. Dat hoeft niet echt een probleem te zijn, maar als er wat veel gevraagd wordt en er stiekem steeds meer geld in gaat zitten, is het verstandig om daar eens over te praten. Zeker als u zelf geen groot inkomen hebt en op ook thuis al op de de uitgaven moet passen.
Wacht niet tot het te laat is
Wacht niet tot u rijp bent voor een burn-out en u problemen krijgt met uw eigen partner, uw kinderen en uw werkgever. Praat ook met leeftijdgenoten en zoek uit hoe zij die zorg geregeld hebben. Vaak zijn er heel eenvoudige oplossingen voor problemen die eventjes onoverkomelijk lijken.
Lees verder