Geluidsoverlast

Geluidsoverlast Een van de meest in het oog springende zaken qua overlast is geluid. Of dat nu hard pratende buren zijn, de lokale kroeg waar dronkemanslui hard zingend buiten hun gezang voortzetten of de lokale muziekvereniging die erg luidruchtig toetert, er is voor iedereen wel een reden waardoor de rust verstoord wordt. De vraag is alleen, hoort dat bij het leven of vergalt het je leven.

Lastige mensen?

Zijn wij een lastig en zeurderig volkje? We staan in ieder geval relatief hoog als het gaat om zeuren om overlast, één op de vier mensen geeft aan met enige regelmaat last te hebben van de buren of andere nabije omgeving. Waarbij een radio die iets te hard staat bij de buren al als “overlast” wordt betiteld. Dat zegt iets over onze tolerantie en waar deze aspecten in pakweg de jaren tachtig nog geen echte issue waren, heeft de verder uitdiepende individualisering en verharding in de afgelopen jaren zeker een rol gespeeld in het intolerant worden. Bovendien, en dat kan een grote rol spelen in gemeenschappen, is een gesprek van mens tot mens over het hoe en waarom, er niet meer bij. Ieder heeft recht op zijn privacy en dat nemen we dan maar … en als het niet lukt schakelen we de politie, huisbaar of buurtcoördinator in.

Onderdeel van een gemeenschap

Hoe je het went of keert, we zijn onderdeel van een gemeenschap en dat brengt voor- en nadelen met zich mee. Als je buren hebt, dan is het eigenlijk niet zo vreemd dat je ze ook wel eens hoort. Natuurlijk zijn er grenzen, maar een kind wat de radio even lekker hard zet bij een favoriet nummer is heel gewoon, net zoals een blaffende hond (zolang dat niet de hele dag door gaat). Maar ook een feestje hoort bij het leven, waarbij het dan wellicht wel netjes is om vooral even iets te laten weten.

Gevoelig

Spreekt voor zich dat er ook mensen zijn die meer dan een normale gevoeligheid voor geluid hebben en waar de een met harde muziek bij de buren nog steeds kan slapen, ligt de ander al wakker bij een piepende deur. Strikt genomen kan je daar niets aan veranderen en ligt de norm qua geluid op “gemiddeld”.
Ben je bovengemiddeld gevoelig voor geluid dan moet je soms halsbrekende toeren uithalen om tot die benodigde stilte te komen. Wanneer je bovengemiddeld gevoelig voor geluid bent dan heb je bijvoorbeeld al moeite met beperkt geluid om je heen als je je concentreert voor een boek, studie etc. Maar ook als je snel wakker wordt van geluid en als het geluid van een voorbij rijdende motorfiets al als storend wordt ervaren.

Wat kan je er tegen doen?

Dat is lastig, want in een aantal gevallen niet veel. Spreekt voor zich dat als je buren hebt, je deze wel eens hoort. Kan je daar helemaal niet tegen, dan zal je toch echt ergens moeten gaan wonen waar geen buren zijn of waar heel veel open ruimte zit tussen de woningen. In de gemiddelde wijk hoor je immers meer of minder vaak de geluiden van buren.
Bovendien heeft “buiten” wonen een soort eigen filter, immers je zoekt de drukte en het geluid op wanneer je daar zin in hebt (terrasje pakken, winkelen, op visite gaan etc.) en thuis is het de rust die je met je overgevoeligheid voor geluid zo prettig vindt. Overigens ook mensen die niet specifiek overgevoelig zijn voor geluid, zoeken steeds vaker de stilte van “buiten” op. Al is het maar om de drukte van het werk te kunnen compenseren met de rust van thuis.

Zelf aan de slag

Als je niet kunt slapen omdat je bijvoorbeeld nachtdiensten draait en het overdag nu eenmaal rumoeriger is dan ‘s nachts, dan kan je daar proberen afspraken over te maken met de buurt, maar afdwingen kan niet. Kinderen moeten overdag kunnen spelen en die kunnen nu eenmaal niet het zwijgen opgelegd krijgen, omdat toevallig de buurman of –vrouw in de nachtdienst zit en overdag moet slapen. Behalve dat je kunt proberen afspraken te maken over bepaalde tijden, moet je verder met name zelf de handdoek oppakken en overzien in hoeverre je de eigen ruimte geluidsdicht kunt maken. De nachtsfeer creëren doe je met donkerte, denk dus aan verduisterende gordijnen. Kijk of je extra isolatie tegen de wanden kunt bevestigen of slaap anders met oordoppen. Soms even wennen, maar de betere doppen laten echt geen geluid toe.

Als door geluid je concentratie voor bijvoorbeeld studie last wordt, zonder je dan af. Zoek een rustige ruimte op die de stilte wel heeft (desnoods een zolderkamer), zorg dat deze wel goed ventileert en doe wat oefeningen voor je concentratievermogen. Soms helpt enkele minuten mediteren voordat je begint ook nog wel eens. Als je regelmatig oefeningen doet, zal dit je concentratie verhogen en helpt het bepaalde geluiden buiten te sluiten. Als je erg gevoelig bent, zal het echter niet alles afsluiten.

Tot slot

Vaak heeft het met tolerantie te maken en accepteren we elkaar niet voor wie we zijn, met alle plussen en minnen die daarbij horen. Echter, als je echt erg gevoelig bent voor geluid, dan kan het een hel zijn als er niet gehandeld wordt. Gelukkig heb je dat proces in ieder geval deels zelf in de hand.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Geluidsoverlast kan betrekking hebben op harde geluiden, maar ook op lage steeds terugkerende geluiden. Geluidsoverlast…
Geluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlast is het als hinderlijk ervaren van geluid: ook wel lawaai genoemd. De meeste mensen hebb…
Geluidsoverlast bij autisme: hoe ga je hiermee om?Geluidsoverlast bij autisme: hoe ga je hiermee om?Als je autisme hebt en gevoelig bent voor geluiden, heb je het vast wel eens meegemaakt: geluidsoverlast door buren. Mis…

Linkshandigheid vaak lastig, maar somst juist heel handigLinkshandigheid vaak lastig, maar somst juist heel handigLinkshandig zijn lijkt weinig voordeel te bieden omdat je behoort tot een minderheid waarmee in de maatschappij weinig r…
Tips voor leuke verjaardagscadeautjesTips voor leuke verjaardagscadeautjesEen verjaardag, altijd leuk. Taart, bezoek, vlaggetjes, ballonnen, herinneringen, familie en muziek. Kortom: feest! En d…
Reactie

Spacegremlin, 04-04-2013
Welke oordoppen zijn dat dan die luidruchtig praten tegen houden tot bijna schreeuwen toe, midden in de nacht?

Want dat zou een hele uitkomst zijn.

De wekker moet ik natuurlijk wel kunnen horen. Reactie infoteur, 04-04-2013
Ik ben niet bekend met merken, maar ze zijn te koop bij de apotheker. Ze zijn er zelfs in verschillende kleuren.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.