Geluidsoverlast bij autisme: hoe ga je hiermee om?

Geluidsoverlast bij autisme: hoe ga je hiermee om? Als je autisme hebt en gevoelig bent voor geluiden, heb je het vast wel eens meegemaakt: geluidsoverlast door buren. Misschien maken je buren altijd ruzie, draaien ze 's nachts harde muziek of hoor je de hele dag gestommel. Voor je het weet raak je auditief overprikkeld en voel je je niet meer gelukkig in je eigen huis. Hoe ga je om met geluidsoverlast bij autisme?

Auditieve overprikkeling bij geluidsoverlast bij autisme

Mensen met autisme zijn vaak gevoeliger voor prikkels uit de omgeving dan de neurotypische persoon. Geluiden, bewegingen en aanrakingen komen veel harder binnen en kunnen moeilijk gefilterd worden. Soms kunnen de kleinste geluiden al voor geluidsoverlast zorgen, terwijl iemand zonder autisme die geluiden niet eens zou horen. Denk maar aan licht gezoem van de vriezer of een zacht, tikkend geluid.

Als de geluidsoverlast langdurig is, kan er zelfs een obsessie ontstaan. Geluiden die eerst niet werden waargenomen, komen nu ineens wel binnen, omdat er continu op de buren gefocust wordt. Hierdoor loopt de irritatie alleen maar op.

Langdurige blootstelling aan storende geluiden kan voor auditieve overprikkeling zorgen. Hierdoor kunnen er allerlei psychische en lichamelijke klachten ontstaan, bijvoorbeeld:
  • oververmoeidheid
  • snel geïrriteerd
  • burn-out
  • neerslachtigheid
  • hyperventilatie
  • slapeloosheid
  • spanning en onrust

Uiteraard zijn er nog een hoop andere klachten die bij geluidsoverlast bij autisme kunnen ontstaan. Maar wat doe je als je geluidsoverlast van je buren ervaart?

Zoek het probleem eerst bij jezelf

Als je last hebt van geluiden, is het gemakkelijk om de ander de schuld te geven. Misschien voelt dit oneerlijk aan, maar probeer het probleem eerst bij jezelf te zoeken. Als je autisme hebt, is de kans groot dat je extra gevoelig bent voor geluiden en dus eerder last hebt van geluidsoverlast dan een neurotypische persoon. Dit neemt niet weg dat je je ergert en dat dit serieus genomen moet worden.

Probeer eens onderscheid te maken tussen storende geluiden en geluidsoverlast. Vraag je af of het gewone leefgeluiden zijn of asociaal gedrag. Als er overdag een keer een tuinfeest bij de buren is, is dat iets anders dan keiharde muziek in de nacht. Misschien helpt het als je weet dat je buren gewoon leven leiden en je niet bewust tot last zijn.

Ga met buren in gesprek

Mocht je structureel last hebben van je buren, ga dan eens met ze in gesprek. Dit kan vreselijk spannend zijn, maar het is vaak een goede eerste stap. Wie weet valt het gesprek goed uit en willen je buren rekening met je houden. Dat is beter dan dat je meteen de politie belt of de woningcorporatie inschakelt. Je kunt hierbij het volgende stappenplan gebruiken:
  • Eerste contactmoment: een vriendelijk gesprek om het probleem aan te kaarten.
  • Tweede contactmoment: herinneren aan het vorige gesprek en aangeven dat het probleem nog niet is opgelost.
  • Derde contactmoment: blijf netjes, maar geef op besliste toon aan dat je stappen zult ondernemen als er niets verandert, bijvoorbeeld contact opnemen met de woningcorporatie of de politie.
  • Volgende stap: daadwerkelijk stappen ondernemen.

Probeer tijdens het gesprek alles bij jezelf te houden. Maak geen verwijten, maar geef op rustige toon aan wat jij ervaart. Vraag dan of het geluid wellicht wat zachter mag en zeg dat je dit erg zou waarderen. De kans bestaat dat hier iets mee gedaan wordt. Mocht er vervelend gereageerd worden, volg dan verder het bovenstaande stappenplan. Veel mensen reageren in eerste instantie defensief. Het is echter mogelijk dat ze evengoed iets met je klacht doen.

Hou een logboek bij

Mocht je echt structureel overlast hebben, dan is het slim om dagelijks bij te houden wanneer, hoeveel en welke overlast je ondervindt. Zo leg je een dossier aan dat je bij eventuele vervolgstappen kunt gebruiken.

Als je midden in de nacht keiharde muziek hoort, schrijf dit dan op. Tijdens een gesprek met de buren kan het namelijk gebeuren dat ze dit ontkennen, en dan kun je aantonen dat het wel degelijk zo was. Je staat zo ook sterker als je bij de woningcorporatie of politie aanklopt.

Probeer zelf een oplossing te vinden

Mocht het probleem vooral bij jezelf liggen, bijvoorbeeld omdat je gevoelig bent voor geluiden en je buren feitelijk niets verkeerd doen, dan kun je zelf ook het een en ander doen. Je kunt jezelf dan beschermen door bijvoorbeeld goede oordopjes of een koptelefoon met muziek op te zetten. De radio of tv aanzetten kan ook al helpen, omdat het de focus van de omgeving kan wegtrekken.

Sommige mensen hebben veel baat bij mindfulness, waarbij je traint om de focus te verleggen. Het boek Mindfulness bij Volwassenen met Autisme bevat nuttige tips en meditaties die kunnen helpen.

Zoek professionele hulp

Mochten bovenstaande tips niet helpen en merk je dat je er psychisch helemaal doorheen zit? Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij een psycholoog of begeleider. Geluidsoverlast kan een mens echt kapot maken, dus voorkom dat je op dat punt belandt.
© 2017 - 2024 Mvdas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten over autisme: autisme nader verklaardFeiten over autisme: autisme nader verklaardEr bestaan heel veel rare ideeën over autisme. Omdat mensen niet weten wat autisme precies is. Omdat ze geen informatie…
Autisme en andere stoornissenSoms komen stoornissen naast autisme ook een rol spelen, die lijken op de kenmerken van autisme (differentiaaldiagnose)…
Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Geluidsoverlast kan betrekking hebben op harde geluiden, maar ook op lage steeds terugkerende geluiden. Geluidsoverlast…
Wat is Autisme?Autisme, klassiek autisme, autistische stoornis, de stoornis van Asperger, PDD-NOS, Ass, aan autisme verwante contactsto…

Doordrammers, kenmerken en hoe ermee om te gaanDoordrammers, kenmerken en hoe ermee om te gaanDoordrammers zijn er in veel situaties zoals op het werk, in relaties, religie, politiek, sport. Een kenmerk is dat ze v…
Codependentie en vervloeiingCodependentie en vervloeiingCodependentie is een psychische aandoening die nog niet vermeld staat in de DSM V. Het belangrijkste kenmerk van codepen…
Bronnen en referenties
  • Overprikkeling en onderprikkeling - wat is het en wat doe je eraan? http://www.autipassendonderwijsutrecht.nl/overprikkeling-en-onderprikkeling
Mvdas (2 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.