Linkshandigheid vaak lastig, maar somst juist heel handig

Linkshandigheid vaak lastig, maar somst juist heel handig Linkshandig zijn lijkt weinig voordeel te bieden omdat je behoort tot een minderheid waarmee in de maatschappij weinig rekening wordt gehouden. Bijvoorbeeld als het gaat om allerlei rechtshandige gebruiksvoorwerpen. Als linksgeoriënteerde heb je wel een grotere kans dat je creatief of muzikaal bent. Bepaalde aandoeningen komen helaas meer voor onder de linkshandigen. En het handschrift van een linkshandige kan ook wat minder fraai zijn.

Maatschappij rechtshandig georiënteerd?

Omdat allerlei voorzieningen en gebruiksvoorwerpen op rechtshandigen zijn afgestemd, lijkt het of rechtshandigen de wereld domineren. Dat is natuurlijk slechts schijn. In werkelijkheid hebben rechts- en linkshandigen, verhoudingsgewijze evenveel inbreng in de maatschappij. Discriminatie lijkt niet te bestaan op dit gebied. Als je geschikt bent voor het machtigste ambt, word je dat evengoed als je met links schrijft (ex-president Obama). Maar lastig is het vaak wel als je tot de minderheid behoort die linkshandig is.

Geforceerd rechts schrijven

In de vorige eeuw, zo tot 1960, werden kinderen die van nature linkshandig waren op de lagere school (basisschool) dikwijls gedwongen om rechts te leren schrijven. Niet echt een methode om kinderen met plezier en gemotiveerd naar school te laten gaan. Vandaag de dag wordt daar gelukkig soepeler mee omgesprongen, hoewel linkshandigen in onze rechtshandig georiënteerde maatschappij wel op allerlei ongemakken stuiten. Linkshandigheid is weliswaar geen handicap, maar af en toe best wel lastig.

Minderheid

Zo'n 10 tot 15 procent van de mensen is links, ongeacht welke culturele achtergrond ze hebben. Wat de reden van deze "afwijking" is weet men nog steeds niet. Dat vindt mede z'n oorzaak in het feit, dat de reden van de linkshandigheid verschillend en complex is. Er zijn namelijk meerdere oorzaken van de linkshandigheid. Niet iedereen wordt als linkshandige geboren. Sommigen zijn pas linkshandig geworden toen ze op school leerden schrijven. Dan is er ook nog een groep die geen duidelijke voorkeur heeft en afwisselend met links of rechts werkt. Het wordt allemaal nog onoverzichtelijker doordat de invloed van de omgeving ook bepalend is welke hand wordt gebruikt. En natuurlijk is van invloed dat alle gebruiksvoorwerpen, waar nodig, rechtshandig zijn georiënteerd. Kortom, deze onoverzichtelijkheid zorgt ervoor dat er veel onbeantwoorde vragen inzake het fenomeen linkshandigheid bestaan.
Ook in het dierenrijk bestaan er per soort dikwijls links- en rechtsgeoriënteerde exemplaren, maar de verdeling is daar altijd 50/50 wat veel logischer lijkt.

Andere hersens

Wat wel duidelijk is, zijn de verschillen in hersenen tussen links en rechtshandigen. Bij rechtshandigen zitten het motorisch gebied en het taalcentrum vooral in de linker hersenen. Delen van het visuele systeem bevinden zich in het rechter gebied van het brein. Bij linkshandigen zijn deze functies meer verspreid over de totale hersenen.

Gezondheid

Enkele aandoeningen komen onder linkshandigen duidelijk vaker voor. Bijvoorbeeld dyslexie, schizofrenie en autisme. Er lijkt ook een grotere kans op beroertes, borstkanker en darmkanker, volgens neurobioloog Sara Schaafsma.

In de sport een voordeel

Op gebied van voetbal, heb je als linksbenige speler vaak een voordeel. Een linksbenige voetballer die op links wordt opgesteld, bijvoorbeeld als linksbuiten, weet met z'n verrassende passeerbewegingen menige rechtsbenige verdediger van de tegenpartij op het verkeerde been te zetten, met alle voordelen van dien. Dat verrassingseffect geldt o.a. ook op gebied van tennis, handbal, boksen. Dus bij die sporten waarbij de directe tegenstander meer is gewend aan een rechtsgeoriënteerde tegenstander. En aangezien de linksbenigen en linkshandigen ook in de sport dunner bezaaid zijn en minder concurrentie hebben, word je eerder gevraagd. En als profspeler verhoudingsgewijze beter betaald, vanwege de wet van vraag en aanbod.

Beter twee rechterhanden dan twee linkerhanden

De uitspraak "hij heeft twee linkerhanden" wordt gebruikt om mannen aan te duiden die amper een ei kunnen bakken en geen schroevendraaier kunnen vast houden. Dat is natuurlijk een ingebeelde zaak of kwestie van luiheid, want waar een wil is, is een weg. Mannen die daarentegen bovengemiddeld handig zijn, bijvoorbeeld zonder vakopleiding evengoed op professionele wijze een raamkozijn plaatsen, een muur metselen of keuken installeren, noemen we respectvol een man met "twee rechterhanden". Helaas levert het bovengemiddeld handig zijn financieel minder op dan een bovengemiddeld IQ. Hoewel je in je directe omgeving wel eerder gevraagd wordt als klusjesman, en dat levert soms wel een financieel extraatje op.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over linkshandigheidInformatie over linkshandigheidVoor mensen die linkshandig zijn is het soms wat lastiger te werken in de voornamelijk rechtshandige wereld. Zo is het k…
Ambidexter, linkshandig én rechtshandigAmbidexter, linkshandig én rechtshandigOngeveer 10% van de bevolking is linkshandig. Een nog kleiner deel van de bevolking is zowel linkshandig als rechtshandi…
Dyslexie symptomenDyslexie symptomenHoewel er steeds meer bewijzen worden gevonden van erfelijke en niet-erfelijke oorzaken van dyslexie. Voor ouders is het…
Schaar voor linkshandigen: bladen in spiegelbeeldSchaar voor linkshandigen: bladen in spiegelbeeldBen je linkshandig en is je linkerhand ook je voorkeurshand bij het knippen dan ben je gebaat bij een 'linkshandige scha…

Wij zijn slimmer dan onze vooroudersWij zijn slimmer dan onze vooroudersIQ is IQ zou je zeggen. Toch is dat niet helemaal waar. Iedere generatie is slimmer dan de voorgaande, al lijkt het erop…
GeluidsoverlastGeluidsoverlastEen van de meest in het oog springende zaken qua overlast is geluid. Of dat nu hard pratende buren zijn, de lokale kroeg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • O.a. NH-Dagblad 11-8-2012
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-08-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.