Flirten: van A tot Z

Flirten: van A tot Z Wie heeft er nog nooit van flirten gehoord? Men zegt dat het iets natuurlijks is, iets dat niet te leren is. Toch zijn er een aantal strategieën en tips over hoe je je flirtstrategieën kunt verbeteren. Hoe is het allemaal begonnen? Hoe werkt het? En wat is belangrijk? Alles hierover in dit artikel.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Om uit te kunnen leggen hoe mannen flirten en vrouwen flirten moeten eerst de grote verschillen bekeken worden.
Mannen en vrouwen zijn wat gelijkheid betreft enorm dicht naar elkaar toe gegroeid in de laatste twintig jaar. Vrouwen hebben een monsterlijke carrière terwijl hun mannen thuis blijven en op de kinderen passen. Helaas zit hier ook een probleem in; mannen en vrouwen gaan ook steeds meer op elkaar lijken, vrouwen zijn niet meer afhankelijk van het inkomen van de man, ze kunnen hun eigen hachje wel redden. Het lijkt erop dat mannen niet meer mannelijk genoeg zijn en vrouwen zijn niet meer vrouwelijk genoeg. Er is te weinig verschil in de relatie waardoor het saai en duf kan worden.

Mannen zijn van nature competitief, geconcentreerd en willen presteren. Vrouwen zijn meer groepsgericht, communicatiever en compassievol. Ze zijn emotioneel en laten dit eerder zien aan andere mensen. Deze karaktereigenschappen trekken aan voor het andere geslacht. Voor mannen is dit het idee dat ze voor de vrouw kunnen zorgen, voor vrouwen is dit het idee dat ze beschermd worden.

Lichaamstaal

Een van de belangrijkste aspecten van het flirten is de lichaamstaal. 70% van de informatie die iemand binnen krijgt zal via lichaamstaal gaan en slechts 30% door wat je daadwerkelijk zegt. Op de lichaamstaal die jij uitstraalt, reageert de ander, en andersom. Dat is percentage zo hoog is, is ook niet zo gek. Dit is immers het eerste wat je van mensen ziet nog voordat je ze hoort praten. Noem het een soort paringsdans.

Oogcontact

Heel belangrijk is het oogcontact dat je maakt tijdens het flirten. Kijk naar iemand, wanneer de andere persoon terug kijkt kijk je een aantal keren weg tot de andere persoon naar jou kijkt. Kijk deze persoon net iets te lang aan, een eerste contact is gemaakt.

Lichaamshouding

Wanneer iemand recht op staat met een drankje in zijn hand zal dit anders overkomen dan wanneer iemand in elkaar gebukt staat met de handen gevouwen. In het eerste geval straal je zelfverzekerdheid uit. Dit is wat je uit wil stralen. Besteedt ook wat tijd aan je uiterlijk, kleed je leuk voor een goede eerste indruk.

Het eerste contact is gemaakt

En dan nu… de openingszin! Je hoort vaak van die verhalen over openingszinnen die ontzettend cliché zijn en waar iemand echt op kan afknappen. Gebruik deze dan ook vooral niet. Een openingszin kan zijn: ‘Ik zag dat je naar me aan het kijken was.’ een goede manier om een gesprekje aan te knopen over waarom jij of de ander keek. Of maak een opmerking over de leuke kleding die iemand aan heeft.

Eenmaal in gesprek

Wanneer de eerste contacten zijn gelegd en de eerste woorden gewisseld zijn moet er wel een gesprek op gang komen. Leg niet je hele leven bloot. Hier hebben mensen in eerste instantie geen behoefte aan, ze zijn meestal op een locatie waar ze gezellig een drankje willen drinken en een leuke avond willen hebben. In plaats daarvan kun je wel eens een keertje een complimentje geven. Mannen en vrouwen zijn gevoelig voor complimentjes. We horen nu eenmaal graag dat we er leuk uitzien en we gaan ons hier ook beter door voelen.

Blijf jezelf

Wat je ook doet, blijf jezelf. Maak geen geforceerde grappen wanneer je normaal gesproken helemaal niet zo grappig bent. In plaats daarvan kun je ook om de grappen van de ander lachen. Praat over je eigen interesses maar ook over de interesses van de ander.

Spiegelen

Wanneer je de houding van iemand over neemt wordt dit spiegelen genoemd. Mensen vinden het fijn als ze gespiegeld worden en vaak gaat het ook automatisch als je elkaar leuk vindt. Ook geldt dit voor stopwoorden, gebruik een aantal stopwoorden die de ander gebruikt. De ander zal het gevoel hebben dat jullie iets gemeen hebben. Doe dit niet te vaak, het kan ook nep over komen.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flirten als je verliefd bentFlirten als je verliefd bentIs een originele openingszin tijdens het flirten als je verliefd bent belangrijk? Of is de lichaamstaal tijdens het flir…
Hoe word je een echte flirt?Hoe word je een echte flirt?Flirten gaat voornamelijk over lichaamstaal. Het gaat de ene vrouw natuurlijk af en de andere heeft geen idee hoe ze dit…
Flirten: Een luchtig spelletje of een poging tot versieren?Flirten: Een luchtig spelletje of een poging tot versieren?Flirten in een communicatievorm tussen mensen waarin op een speelse manier seksuele interesse wordt getoond en met sensu…
7 tips voor flirten met lichaamstaal7 tips voor flirten met lichaamstaalLichaamstaal zegt meer dan 1000 woorden, en meer dan 70% van onze communicatie verloopt via lichaamstaal. Indien je dus…

Flirten via sms: flirt textingFlirten via sms: flirt textingWie kan zich nu nog een maatschappij voorstellen zonder telefoons en zonder sms? Een fenomeen wat steeds populairder wor…
Verleiden met kleurenKlaar voor een lekker avondje stappen? Mannen proberen te verleiden? Hoe kan je kleding hierbij helpen en vooral: welke…
Bronnen en referenties
  • http://www.start2flirt.nl/
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.