Daten via het internet: zo gaat het in zijn werk

Daten via het internet: zo gaat het in zijn werk Een liefde ontmoeten via het internet is anno 2019 vrij normaal. Als je voor het eerst naar de liefde gaat zoeken via het internet dan kan het best spannend zijn. Het blijft eigenlijk ook spannend want je weet niet precies wie de ander is. Inmiddels zijn er vele datingwebsites en -apps waarvan sommige gericht zijn op bepaalde doelgroepen. Je kunt op de datingwebsites vaak je voorkeuren aangeven waardoor de kans vergroot wordt dat je iemand treft met dezelfde interesses.

Waarom daten via het internet?

Er kunnen vele verschillende redenen zijn om op zoek te gaan naar een date via het internet. Het internet maakt het vooral ook wel makkelijk. Waar je vroeger misschien bij een sportclub of tijdens het uitgaan op iemand af moest stappen hoef je via het internet niet bang te zijn voor een eventuele publieke afwijzing of dat je niet uit je woorden komt. Op een datingwebsite of datingapp weet je ook dat er allemaal mensen zitten die op zoek zijn naar een relatie, terwijl je bijvoorbeeld in de kroeg niet weet of iemand al een relatie heeft of misschien niet op zoek is naar een relatie.

Wat het daten via internet ook makkelijk maakt is dat je in eerste instantie de deur niet uit hoeft. Als je een drukke baan hebt blijft er soms weinig tijd over om echt op zoek te gaan naar de liefde. Je kunt iemand eerst leren kennen vanuit huis vanachter je computer en als je het gevoel hebt een goede match te hebben, dan hoef je pas af te spreken. Een andere mogelijkheid is om via een datingapp bijvoorbeeld onderweg in de trein van het werk naar huis te zoeken naar een match en berichten te versturen.

Waar te beginnen?

Met alle reclames op televisie en radio kun je bijna niet om de datingwebsites en datingapps heen, maar een forum of chatwebsite kan ook een goede manier zijn om iemand te ontmoeten.

Via een datingwebsite

Via een datingsite weet je vrij zeker dat de andere ook uit is op een eventuele ontmoetingen. Bij veel datingsites kun je voorkeuren invullen waardoor je zelf ook makkelijker kunt zoeken op iemand waar je voorkeur naar uitgaat. Er zijn ook datingsites die redelijk themagebonden zijn zoals een site voor de agrarische sector, een voor hoger opgeleiden en onder andere een datingsite voor senioren.

Hoewel een datingwebsite echt een goede manier is om gericht te zoeken naar een partner kan het zijn dat het wat geld gaat kosten. Bij sommige datingwebsites betaal je een lidmaatschap of is een deel van het gebruik gratis, maar wil je bijvoorbeeld een bepaald aantal berichten versturen dan moet je ervoor gaan betalen. Echter als je weet dat mensen ervoor betalen is de kans ook wat groter dat het om mensen gaat die serieus op zoek zijn. Het verschilt per website hoeveel en of je moet betalen.

Via een datingapp

Wil je snel op zoek naar een date? Dan kan een datingapp heel handig zijn. Er zijn vele verschillende datingapps te downloaden, net als bij een datingwebsite kan het zijn dat er kosten aan verbonden zijn. Met de app kun je de gemakkelijk onderweg zoeken door profielen. Bij sommige apps heb je de functie om iemand gelijk een kort berichtje te sturen en/of te laten weten dat het profiel je aanstaat door simpelweg op één knop te drukken. Er zijn ook apps waarbij je kunt zien of iemand in de buurt is. Het kan wat confronterend zijn als je ergens bijvoorbeeld in een café of restaurant bent en je ziet diegene gelijk, maar als jullie beide op zoek zijn kan het ook erg handig zijn.

Via een forum

Het voordeel van een forum is dat deze vaak aan een thema verbonden zijn, bijvoorbeeld auto's of paarden, waardoor een ander wellicht dezelfde interesse heeft. Alleen weet je daar niet of de ander ook opzoek is naar liefde, want in principe komen ze daar om te praten over een bepaald onderwerp en niet om te daten. Wel worden er vanuit forums soms ook meetings georganiseerd waardoor je makkelijk mensen met dezelfde interesse kunt ontmoeten.

Via een chatwebsite

Bij chatwebsites heb je soms de mogelijkheid om ook privé te gaan chatten. Chatten is een snelle manier om contact te leggen omdat je niet hoeft te wachten op bijvoorbeeld e-mailberichten. Je stuurt direct teksten heen en weer en komt er zo snel achter of er een beetje een klik is. Aangezien een chat relatief anoniem is zul je wel als je goed contact met iemand hebt e-mailadressen of iets dergelijks moeten uitwisselen. Als je namelijk van de chat afgaat ben je diegene waarmee je aan het chatten was ook echt kwijt tenzij jullie misschien afspreken op een andere dag en tijd om onder dezelfde naam te komen chatten.

Hoe ga je te werk?

Wees zelf eerlijk, maar geef nog geen privé gegevens als een telefoonnummer of woonadres. Je kunt een gesprek goed openen door bijvoorbeeld een onderwerp in de actualiteit te bespreken. Zo ondervind je gelijk de mening van een ander en loopt een gesprek goed los. Bij chatwebsites zijn er een hoop mensen die met standaard vragen beginnen zoals:
  • In welke woonplaats woon je?
  • Wat is je leeftijd?
  • Wat zijn je hobby's?

Hierdoor leer je wel in een korte tijd veel over een persoon, maar er bestaat wel een kans dat het gesprek als saai wordt beschouwd of dat het gesprek vroeg eindigt omdat er verder geen onderwerpen uit naar voren komen. Bij datingsites kun je vaak veel gegevens en voorkeuren invullen, dit maakt het wel makkelijk omdat je sneller gekoppeld wordt aan iemand met de dezelfde interesses. Het invullen van je eigen profiel helpt dus ook voor anderen om bij jou uit te komen als match. Als je uit bent op een serieuze relatie, vul de voorkeuren en interesses dan ook serieus in.

Bij de meeste datingapps en -websites heb je een profiel waarbij je ook een profielfoto plaatst. Het is aan jou om te kiezen wat voor foto je plaatst, maar zorg dat een foto niet te misleidend is. Zelf zou je het waarschijnlijk ook niet leuk vinden als je daadwerkelijk gaat afspreken en je komt erachter dat iemand er toch heel anders uitziet. Als je niet gelijk vol in beeld wilt kun je er wel voor kiezen om een foto te plaatsen waarbij je zelf wat verder weg staat.

Wanneer heb je een klik?

Dit kun je uiteraard zelf het beste voelen. Wanneer een gesprek snel stil valt is er wellicht geen klik, wanneer je gemakkelijk uren kunt vullen met berichten naar elkaar versturen dan is er wellicht wel een aantrekkingskracht of interesse. Je kunt het ook goed merken als je juist stopt met berichten sturen, even wat anders gaan doen en dan kijken hoe je nog denkt over het gesprek.

Wanneer ga je afspreken?

Wanneer ga je afspreken nadat je iemand op het internet hebt gevonden? Dat kan best lastig zijn, want wat weet je nu van iemand? Je kunt een paar keer heen en weer berichten sturen, maar je weet dan nog eigenlijk niet of de andere wel is wie die zegt dat hij of zij is. Om in ieder geval beter te kunnen weten of diegene de waarheid spreekt zou je kunnen vragen of je de ander via een webcam mag zien. Zo weet je in ieder geval of diegene dezelfde persoon is als die op de foto staat of zoals diegene zichzelf had omschreven. Als diegene dichtbij woont is het misschien juist handig om een ontmoeting niet te lang uit te stellen. Zodra je iemand namelijk in het echt leert kennen weet je eigenlijk pas echt of het een geschikte date voor je is.

De date

Als je gaat daten met iemand via het internet weet je eigenlijk zelfs na veel vragen nog vrij weinig over iemand. Spreek voor de veiligheid daarom altijd af op een plek waar veel andere mensen zijn, spreek bijvoorbeeld af om een drankje op een terras te doen. Als je een drankje doet is er ook goed de mogelijkheid om te praten. Neem voor de zekerheid altijd een telefoon mee en laat iemand anders weten dat je met iemand op date bent en waar.

Stel je grenzen door bijvoorbeeld een eindtijd met jezelf af te spreken en door het op de eerste date echt alleen bij een drankje te houden. Hou er rekening mee dat de date misschien toch anders is dan je had gedacht. Echter zijn er vele succesvolle relaties voortgekomen uit daten via het internet dus neem de tijd en ga op zoek naar jouw ware liefde.
© 2019 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online daten: hoe date je veilig?Online daten: hoe date je veilig?Niet iedereen op datingsites is betrouwbaar. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat een eerste date met iemand ve…
Het daten via internetHet daten via internetHoewel ongeveer 20% van de dates via het internet echt succesvol zijn is het daten via internet toch razend populair. U…
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…

Hoe vind ik een partner? Zoeken naar liefde vanuit jezelfHoe vind ik een partner? Zoeken naar liefde vanuit jezelfDagelijks ontmoeten drommen mensen wereldwijd hun toekomstige partner. Toch blijven veel personen ongewild alleen. Hoe k…
Tips & trucs bij het losmaken van een bhTips & trucs bij het losmaken van een bhHet losmaken van een bh kan je vergelijken met het knopen van je veters of het knopen van een das. Er zijn verschillende…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.ad.nl/wonen/jongeren-zijn-niet-bang-meer-voor-daten-via-internet~a126e4cd/
  • https://psychologisch.nu/marcelino/internetdaten-de-voor-en-nadelen/
  • https://www.gratisdatingtips.nl/dating-apps/
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.