Tips & trucs bij het losmaken van een bh

Tips & trucs bij het losmaken van een bh Het losmaken van een bh kan je vergelijken met het knopen van je veters of het knopen van een das. Er zijn verschillende manieren, niet elke manier werkt voor iedereen even goed en soms blijf je maar sukkelen welke techniek je ook gebruikt. Niet alleen voor mannen vormt het losmaken van een bh een heuse uitdaging, ook voor vrouwen kan het best even duren voor ze dit onder de knie hebben. Maar geen nood, na wat oefenen (op jezelf, je vriendin of rond een kussen) word je met behulp van deze tips en trucs ongetwijfeld een pro in bh's losmaken.

Basiskennis van de bh

Achtersluiting

Een bh met achtersluiting heeft twee horizontale bandjes. Het uiteinde van één bandje heeft een serie oogjes, op één of meer horizontale rijen onder elkaar. Het aantal oogjes horizontaal op een rij kan variëren van één tot vijf, maar meestal zijn het er twee tot drie. Het uiteinde van het andere bandje heeft een paar haakjes, één haakje per rij oogjes. De techniek om de bh los te maken is steeds dezelfde ongeacht het aantal oogjes of haakjes, al zal het iets vlotter gaan met minder.

Voorsluiting

Als je bij je poging tot het losmaken van de bh geen oogjes of haakjes voelt dan heb je waarschijnlijk te maken met een bh die langs de voorkant sluit (óf een sport-bh zonder sluiting). Dit soort bhs zijn gemakkelijk te openen door middel van een enkelvoudige gesp die sluit middenin onder de cups. Bij sommige modellen is er een sluiting ter hoogte van de oksel.

Inhaken en uithaken

Wanneer de bh vastzit betekent dit dat de haakjes in de oogjes zitten. Om de bh los te maken moeten de haakjes uit de oogjes geschoven worden. De moeilijkheid en frustratie bij het losmaken zit in de manier waarop dit moet gebeuren. Vanaf drie haakjes zal de techniek met één hand moeilijk worden.

Een bh losmaken bij een ander

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het losmaken van de bh langs de rugzijde zodat je kan zien wat je doet of het losmaken wanneer de persoon naar je kijkt en je deze lijkt te knuffelen. Het is beter om te beginnen met de rugzijde en pas wanneer dit vlot verloopt de knuffelmethode toe te passen.

Stap 1: Handen plaatsen

Neem met elk hand een uiteinde van de bh bandjes vast.
Je plaatst je handen zo dat er één hand op het uiteinde met de oogjes ligt en het andere hand op het uiteinde met de haakjes. Vervolgens leg je beide wijsvingers langs boven tussen de rug en het bandje en klem je elk vast bandje met behulp van je duim.

Tip: Creëer wat plaats tussen de rug en de sluiting, zo heb je meer bewegingsruimte om de tweede en derde stap uit te voeren. Zo voorkom je ook dat er haakjes of stof tegen de rug aan zal schuren. Let er wel op dat je niet te hard trekt, anders kunnen de bandjes zijdelings in de huid snijden.

Stap 2: Bandjes naar elkaar toe duwen

Let er op dat je de bandjes naar elkaar toe duwt. Probeer deze niet (uit frustratie) uit elkaar te trekken, hierdoor kunnen de haakjes of oogjes van de bandjes loskomen. Druk de uiteinden naar elkaar toe om de haakjes zo te positioneren dat je ze later uit de oogjes kan haken. Doe deze fase rustig en geconcentreerd. Wanneer je het hele proces onder de knie hebt kan je oefenen op snelheid.

Stap 3: Haakjes naar je toe trekken

Hier is het belangrijk dat je enkel beweegt met de hand die de haakjes klemt tussen duim en wijsvinger. Langs de rugzijde is dit normaal gezien je rechterhand. Schuif met deze hand nu de haakjes volledig van de oogjes in jouw richting, dus loodrecht op de bandjes. Je linkerhand hou je stil, wanneer je ze beide tegelijk beweegt zullen de haakjes in de oogjes blijven steken.

Let op! Deze stap vergt het meeste oefening. Als beginner zal je merken dat er soms slechts één of meer haakjes loskomen en dat een ander deel van de haakjes blijft vastzitten. Dit probleem zal je vaker hebben wanneer je de knuffelmethode toepast waarbij je tegenover de persoon staat.

Tip: Niet panikeren en je aandacht richten op het resterende haakje door dezelfde beweging herhaaldelijk toe te passen.

Proficiat, je hebt een bh losgemaakt! Liep het nog wat stroef? Blijven oefenen is de boodschap.

Een bh losmaken met één hand

Doe dit met je dominante hand. Het stappenplan hieronder gaat uit van een rechterhand en een partner met rugzijde naar jou gericht.
 • Stap 1: Plaats je wijsvinger op het rechterdeel en je duim op het linkerdeel. Je middelvinger steek je tussen rug en sluiting.
 • Stap 2: Stel je voor dat je een T-shirt wil oprapen, knijp nu met behulp van deze drie vingers beide kanten naar elkaar toe.
 • Stap 3: Nu schuif je de haakjes (rechts) langs de oogjes (links) zodat de haakjes uit de oogjes loskomen.

De drie stappen zijn bij beide bh-technieken quasi gelijk, alleen zal je met één hand nog een hoop meer coördinatie nodig hebben. Oefenen geblazen dus.

Een bh losmaken bij jezelf

Als volwassen vrouw heb je dit waarschijnlijk al lang onder de knie, maar voor wie pas begint met het dragen en dus ook losmaken van bh's bij zichzelf kan dit stappenplan goed van pas komen.
 • Stap 1: Breng je armen langs onder achter je rug.
 • Stap 2: Neem met je linkerhand het linker bh uiteinde vast en met je rechterhand het rechter bh uiteinde.
 • Stap 3: Als je beide delen van de bh vast hebt trek de bandjes dan wat naar achter om jezelf wat ruimte te geven.
 • Stap 4: Duw deze nu naar elkaar toe. Zo neem je de spanning weg die ervoor zorgt dat ze in elkaar blijven haken.
 • Stap 5: Schuif het rechterbandje over het linkerbandje naar buiten of met andere woorden schuif de haakjes uit de oogjes.

Tip: Als je armen niet lenig genoeg zijn om deze tot achter je rug te brengen dan kan je ook de schouderbandjes laten zakken en de bh ronddraaien zodat de achtersluiting langs voor komt te zitten. Zo kan je de sluiting zien en wordt het al een stuk gemakkelijker.

Een bh losmaken met voorkant sluiting

Stap 1: Zoek de sluiting

Normaal zit deze verstopt onderaan tussen beide cups. Als je ook hier geen sluiting vindt, dan betreft het waarschijnlijk een bh met zijsluiting of een sport-bh.

Stap 2: Plaats je handen

Met beide handen op de uiteinden is het de bedoeling dat je de randen van de bh wat naar boven trekt en naar je toe, zo komen beide uiteinden van de sluiting tevoorschijn.

Stap 3: Draai beide sluitingshelften onderling

Wanneer je één helft van de sluiting naar je toe draait en de andere helft van je wegdraait zal je merken dat beide helften losschieten van elkaar. Hoe weet je welk deel in welke richting? Probeer het gewoon eens en als je weerstand voelt probeer je de andere zijde. Sommige bh's met voorsluiting hebben ook haakjes en oogjes. Hier pas je dezelfde techniek toe als hierboven beschreven.

Met deze tips en trucs kan je nu ongetwijfeld je bh losmaken.
© 2017 - 2024 Rubenh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoenen met BOA-sluiting (draaiknop) in plaats van vetersSchoenen met BOA-sluiting (draaiknop) in plaats van vetersEen BOA-sluiting is een sluiting die gebruik maakt van een draaiknop met draadspoel. Middels het aandraaien van de knop…
Gootsteen ontstoppen, hoe doe je dat?Een gootsteen ontstoppen kan je op veel manieren doen. Helaas weten veel mensen niet hoe dit moet. Ik leg jou de meest h…
Hoofd, nek en schouder Eindelijk pijnvrijHoe zit u op uw stoel? Met naar voren hangende schouders, met een kromme rug? Hoe meer u van deze (foute) houdingen gewe…

Hoe vind ik een partner? Zoeken naar liefde vanuit jezelfHoe vind ik een partner? Zoeken naar liefde vanuit jezelfDagelijks ontmoeten drommen mensen wereldwijd hun toekomstige partner. Toch blijven veel personen ongewild alleen. Hoe k…
Polyamorie, polyromantisch en panseksueelBij de term geaardheid wordt snel gedacht aan hetero-, homo- of biseksueel. Echter, er zijn nog talloze andere minder be…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FsHH, Pixabay
 • http://www.wikihow.com/Undo-a-Bra-One-Handed
 • http://www.wikihow.com/Take-off-Clothes-in-a-Sexy-Way
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Beha
 • https://www.youtube.com/watch?v=5hu_nJbvc3Q
Rubenh (3 artikelen)
Laatste update: 24-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.